Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ «Υπάρχει λύση… στον Σχολικό Εκφοβισμό»
«Υπάρχει λύση… στον Σχολικό Εκφοβισμό»

«Υπάρχει λύση… στον Σχολικό Εκφοβισμό»

Στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης του σχολείου τους με τίτλο «Φοράω χαμόγελο!!! Εσύ;» οι μαθητές/ριες και οι εκπαιδευτικοί του Α’ Δημοτικού Σχολείου Δρομολαξιάς έδωσαν τις δικές τους λύσεις στο πρόβλημα του σχολικού εκφοβισμού. Η θεματική του σχολικού εκφοβισμού έγινε σε συνδυασμό με την ασφάλεια στο διαδίκτυο και τον διαδικτυακό εκφοβισμό.

Μετά από έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις αρχές της σχολικής χρονιάς ανάμεσα σε μαθητές/ριες του σχολείου, ανιχνεύτηκε η ανάγκη για ενημέρωση όλων των μελών της σχολικής μονάδας (μαθητές/ριες, εκπαιδευτικοί, γονείς, ευρύτερη κοινότητα) για τον σχολικό εκφοβισμό. Ως απάντηση σε αυτή την ανάγκη, ορίστηκε το διάστημα από τις 11 Φεβρουαρίου 2020 (Διεθνής Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου) μέχρι τις 6 Μαρτίου 2020 (Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Εκφοβισμού) ως περίοδος εφαρμογής δράσεων για ευαισθητοποίηση και ενημέρωση γύρω από το παγκόσμιο αυτό φαινόμενο. Όλες οι δράσεις ξεκινούσαν με σύνθημα το «Υπάρχει λύση…», κάτι που αποφασίστηκε από τους/τις ίδιους/ες μαθητές/ριες.

Μερικές από τις δράσεις ήταν η εφαρμογή βιωματικών δραστηριοτήτων και θεατρικών συμβάσεων προς στους μαθητές/ριες των Δ’ και Ε’ τάξεων, οι οποίες κορυφώθηκαν με δραματοποιημένες αλληλεπιδραστικές παρουσιάσεις προς στους γονείς και στους/στις υπόλοιπους/ες μαθητές/ριες του σχολείου. Τις παρουσιάσεις ακολούθησαν ενημερωτικές διαλέξεις προς στους γονείς για τον ρόλο της οικογένειας και τη σημαντικότητα της συνεργασίας με το σχολείο για την πρόληψη και διαχείριση του σχολικού εκφοβισμού, καθώς και την ασφάλεια στο διαδίκτυο με έμφαση σε διαδικτυακά βιντεοπαιχνίδια.

Επιπλέον, οι μαθητές/ριες των Δ´ τάξεων αφού εκπαιδεύτηκαν στο μάθημα της Αγωγής Υγείας, δημιούργησαν τη δράση «Υπάρχει λύση… γίνε ο/η φίλος/η της αυλής». Στόχος της δράσης είναι οι ίδιοι/ες μαθητές/ριες με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών να αναλάβουν ενεργό ρόλο στη στήριξη παιδιών, τα οποία εντοπίζουν ότι έχουν αυτή την ανάγκη. Ακόμη, μέσα από διαθεματικές ενότητες, όλοι/ες οι μαθητές/ριες του σχολείου είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε διαγωνισμό αφίσας με το σύνθημα «Υπάρχει λύση…», συμπληρώνοντας κάθε φορά τη δική τους εισήγηση.

Στη συνέχεια, οι μαθητές/ριες σε συνεργασία με λειτουργούς του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου ενημερώθηκαν για την ασφάλεια στο διαδίκτυο και τον διαδικτυακό εκφοβισμό μέσα από διαλέξεις και εργαστήρια. Σε συνδυασμό με την ημέρα ενημέρωσης γύρω από ένα ασφαλές διαδίκτυο οι μαθητές/ριες της Ε’ τάξης μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους ετοίμασαν βίντεο με θέμα τον διαδικτυακό εκφοβισμό και με τίτλο «Υπάρχει λύση… κάνε block», το οποίο και παρουσιάστηκε στην ημερίδα «Μαζί για ένα καλύτερο Διαδίκτυο» που διοργανώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, τη Cyta και την εταιρεία EPIC στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξένια. Το βίντεο ανέβηκε στην ιστοσελίδα του σχολείου και σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ).

Στις 6 Μαρτίου οι μαθητές/ριες αποφάσισαν να προσέλθουν στο σχολείο με γαλάζια ενδυμασία δίνοντας το δικό τους μήνυμα κατά του σχολικού εκφοβισμού, παρακολούθησαν το βίντεο που ετοίμασαν οι μαθητές/ριες της Ε’ τάξης, επισκέφτηκαν την έκθεση αφισών, εργάστηκαν συλλογικά στη δημιουργία εικαστικού έργου και είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τους/τις φίλους/ες της αυλής.

Το βίντεο των μαθητών/ριών καθώς και φωτογραφικό υλικό όλων των δράσεων βρίσκεται στην ιστοσελίδα του σχολείου:

http://dim-dromolaxia1-lar.schools.ac.cy/

και στο :

https://vimeo.com/396247747

Ομάδα Αγωγής Υγείας
και Πρόληψης της Παραβατικότητας (ΟΑΥΠΠ)
Α’ Δημοτικό Σχολείο Δρομολαξιάς

Send this to a friend