Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΓΕΩΡΓΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΣ Νέες προκλήσεις για το χαλλούμι
Νέες προκλήσεις για το χαλλούμι

Νέες προκλήσεις για το χαλλούμι

Στα χέρια των αγροτικών οργανώσεων βρίσκεται από χθες το προσχέδιο της συμφωνίας για διάθεση αιγοπρόβειου γάλακτος για την παρασκευή χαλλουμιού, που ετοιμάστηκε για λογαριασμό του Συνδέσμου Τυροκόμων και περιλαμβάνει αύξηση 5 σεντ στην τιμή για το 2020, στη βάση απόφασης σε σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη . Στο έγγραφο υπάρχει πρόνοια για επιπλέον αύξηση 5 σεντ το λίτρο 24 μήνες μετά την υπογραφή της συμφωνίας, δηλαδή 5 σεντ αύξηση το 2020 και επιπλέον 5 σεντ το 2021.

Σήμερα το αγροτικό κίνημα και οι διάφορες ομάδες των αιγοπροβατοτρόφων θα συνέλθουν προκειμένου να μελετήσουν το 10σέλιδο έγγραφο και να αποφασίσουν κατά πόσο το υιοθετούν ή όχι. Σε περίπτωση που υπάρχουν διαφωνίες, αυτές θα καταγραφούν και θα ενημερωθούν οι τυροκόμοι για να διαπιστωθεί κατά πόσο μπορούν να γεφυρωθούν και να επέλθει τελικά συμφωνία.

Αν τα δύο μέρη δεν καταλήξουν σε συμφωνία, τότε η κυβέρνηση θα προχωρήσει στους αρχικούς σχεδιασμούς που περιλαμβάνουν αύξηση στην ποσόστωση του γάλακτος κατά 5% τουλάχιστον για 8 μήνες. Δηλαδή, θα προχωρήσει το υπουργείο Εμπορίου σε τροποποίηση του διατάγματος για παραγωγή χαλλουμιού με συμμετοχή του αιγινού και πρόβειου γάλακτος με ελάχιστο ποσοστό το 25% για τους πλείστους μήνες.

Στους όρους της συμφωνίας που υπέβαλαν οι τυροκόμοι περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων ότι ο αγοραστής δεσμεύεται να αγοράζει αυξημένες ποσότητες γάλακτος που θα παράγονται, εφόσον αυτές πληρούν τα ελάχιστα κριτήρια της ποιότητας όπως αυτά καθορίζονται από την αρμόδια Αρχή.

Ωστόσο, σημείο τριβής αναμένεται να αποτελέσει το θέμα που εγείρουν οι τυροκόμοι για την προέλευση του γάλακτος το οποίο θα πρέπει να προέρχεται από τις φυλές ζώων που είναι σύμφωνα με τα κριτήρια που τέθηκαν στην αίτηση για καταχώρηση του χαλλουμιού ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης.

Συγκεκριμένα, αναφέρονται ονομαστικά οι φυλές των προβάτων και των αιγών που θα επιτρέπεται η προμήθεια γάλακτος, αλλά και παραδείγματα φυλών που δεν περιλαμβάνονται στην αίτηση.

Περαιτέρω, αναφέρεται ότι η διατροφή των ζώων θα είναι σύμφωνα με τα κριτήρια που τέθηκαν στην εν λόγω αίτηση. Στη διατροφή το σύνολο των χονδροειδών τροφών θα πρέπει να είναι ντόπιας παραγωγής, ενώ τα ζώα πρέπει να βόσκουν ολόχρονα με εξαίρεση τις περιόδους εκείνες που οι καιρικές συνθήκες δεν το επιτρέπουν.

Στο σημείο αυτό οι τυροκόμοι ζητούν επιβεβαιώσεις για την προέλευση του γάλακτος με τη λήψη δειγμάτων των ζώων για ανάλυση DNA. Τα δείγματα θα αποστέλλονται σε διεθνή εργαστήριο και το κόστος θα επιβαρύνει ανάλογα με το αποτέλεσμα τον αγοραστή ή τον παραγωγό.

Σημειώνεται ακόμα ότι ο αγοραστής έχει δικαίωμα να αρνηθεί να παραλάβει όλο το γάλα σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο δεν υπάρχει συμμόρφωση του παραγωγού ή αν εντοπιστούν στη μονάδα ζώα που δεν προέρχονται από τις φυλές που περιλαμβάνονται στην αίτηση που εκκρεμεί η έγκριση της στις Βρυξέλλες.

Τονίζεται ότι η τιμολόγηση του γάλακτος θα γίνεται σε μηνιαία βάση με έκδοση τιμολογίου, ενώ η πληρωμή θα πρέπει να συμφωνηθεί ανάμεσα στα δύο μέρη. Η συμφωνία περιλαμβάνει όρο και για το δικαίωμα τερματισμού της σύμβασης.

Γνώμη

Το μέλλον είναι αβέβαιο

Τους τελευταίους μήνες έχει καταβληθεί σημαντική προσπάθεια από πλευράς υπουργείου Γεωργίας και κυβέρνησης έτσι ώστε όλες οι ενδιαφερόμενες ομάδες να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να βρουν λύσεις στα προβλήματα του χαλλουμιού. Τα προβλήματα της παραγωγής του προϊόντος είναι σημαντικά, όπως επίσης σημαντικό είναι και επόμενο βήμα της κατοχύρωσης του προϊόντος ως ΠΟΠ. Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ των ομάδων που δεν γεφυρώνεται, αφού δεν μιλάνε όλοι την ίδια γλώσσα. Άλλα τα συμφέροντα των τυροκόμων – αγελαδοτρόφων και άλλα των αιγοπροβατοτρόφων. Δυστυχώς, το μέλλον του χαλλουμιού δεν είναι ευοίωνο από τη στιγμή που η κάθε πλευρά τραβάει το σχοινί, σε μια προσπάθεια να υπερισχύσει της άλλης. Η συμφωνία διάθεσης γάλακτος των τυροκόμων περιλαμβάνει τέτοιες πρόνοιες που δεν είναι βοηθητικές στο να υπάρχει κατάληξη.
Α.Ν.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Send this to a friend