Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΥΓΕΙΑ Ν. Kατωδρύτης: Γιατί να μη φοβάστε τον καρκίνο
Ν. Kατωδρύτης: Γιατί να μη φοβάστε τον καρκίνο

Ν. Kατωδρύτης: Γιατί να μη φοβάστε τον καρκίνο

Οι καινοτόμες θεραπείες που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια δίνουν αισιόδοξα μηνύματα σε ότι αφορά την επιβίωση ασθενών με καρκίνο, παρά την αυξητική τάση που παρουσιάζουν τα περιστατικά καρκίνου στην Κύπρο, επισημαίνει ο πρόεδρος της ογκολογικής εταιρείας Νίκος Κατωδρύτης.

Σε συνέντευξη του στο YgeiaWatch, ο κ. Κατωδρύτης αναφέρεται στο φαινόμενο της καρκινοφοβίας.  Σημειώνει ότι πρόκειται «για κακό πράγμα» καθώς δεν θα πρέπει, όπως υποδεικνύει, «να ξυπνάμε και να κοιμόμαστε με τον φόβο ότι θα αναπτύξουμε καρκίνο».

«Οι θάνατοι λόγω κακοήθων νεοπλασμάτων αφορούν κατά μέσο όρο το 21,4% του συνολικού αριθμού θανάτων άρα κάθε πέντε που πεθαίνουν, ο ένας είναι από καρκίνο», σημειώνει ο κ. Κατωδρύτης.

«Δεν πρέπει να φοβούμαστε ότι εμείς θα είμαστε οι επόμενοι που θα αναπτύξουμε καρκίνο». Τονίζει ότι ο κ. Κατωδρύτης

Εξειδικευμένες μέθοδοι πρόληψης

Ο πρόεδρος της ογκολογικής εταιρείας αναφέρεται στη σημασία που έχει η πρόληψη, η οποία, όπως είπε, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο πολλές φορές για τη την αποφυγή εμφάνισης καρκίνου.

Η ογκολογία, σημείωσε, είναι μία εξελισσόμενη επιστήμη. Συνεχώς γίνονται έρευνες και δαπανώνται, όπως είπε, πολλά λεφτά ειδικά στον τομέα των φαρμάκων.

Στο «παιχνίδι» για την αντιμετώπιση του καρκίνου, κατά την έκφραση του, μπήκε τώρα η γενετική, όπως επίσης και διάφορες μεταλλάξεις που εντοπίζονται ώστε να παρασκευάζονται πιο στοχευμένα φάρμακα.

Για τις εξειδικευμένες μεθόδους πρόληψης ο κ. Κατωδρύτης έκανε αναφορά στη γενετική-συμβουλευτική μέθοδο.

Σημείωσε ότι σε συγκεκριμένα είδη καρκίνου με γενετική προδιάθεση μία οικογένεια αν το επιθυμεί μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να υποβληθεί σε συγκεκριμένες εξετάσεις για να δει αν τα κληρονομικά γονίδια ενοχοποιούνται ή όχι για την ανάπτυξη συγκεκριμένων καρκινωμάτων.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ο κ. Κατωδρύτης παρατήρησε ότι οι παράγοντες που προκαλούν τον καρκίνο είναι πάρα πολλοί.

Ο καρκίνος, είπε, είναι μια πολυπαραγοντική ασθένεια και κάποιοι παράγοντες που την προκαλούν, «δεν μπορούμε πάντοτε να τους αποφύγουμε όπως οι γενετικοί παράγοντες» ενώ κάποιους άλλους, όπως τόνισε, «μπορούμε να τους περιορίσουμε όπως είναι οι περιβαλλοντικοί για παράδειγμα».

Διατροφή και καρκίνος 

Στο πλαίσιο των περιβαλλοντικών λόγων, σαφώς εμπίπτει η διατροφή, ο αέρας που αναπνέουμε, ο ήλιος, εξηγεί ο κ. Κατωδρύτης, ο οποίος επικαλείται συγκεκριμένη επιδημιολογική μελέτη, για να καταδείξει πόσο επηρεάζουν οι περιβαλλοντικές συνθήκες την εμφάνιση καρκίνου, όπως είναι το καρκίνωμα του δέρματος.

Σύμφωνα με την εν λόγω επιδημιολογική μελέτη, στην Κύπρο το 6,5% των ατόμων άνω των 50 ετών θα αναπτύξουν καρκινώματα του δέρματος λόγω της μεγάλης ηλιοφάνειας και σε πολλές περιπτώσεις της άκρατης έκθεσης στον ήλιο σε ακατάλληλες ώρες.

Πρόσθεσε ότι πέραν των περιβαλλοντικών συνθηκών υπάρχουν ιογενείς λόγοι εμφάνισης καρκινωμάτων. Υπάρχουν, πρόσθεσε, τα κληρονομικά που δεν είναι μεγάλο ποσοστό καθώς κυμαίνεται γύρω στο 5% όλων των κακοηθειών.

Ο ήλιος στο μέτρο είναι φίλος και όχι εχθρός 

Ο γιατρός μίλησε για το παράδοξο που συμβαίνει με την βιταμίνη «D» η οποία είναι πολύ σημαντική για τον άνθρωπο και την παίρνει βασικά από τον ήλιο.

Εξηγεί, ωστόσο, ότι στις χώρες την νότιας Ευρώπης, που έχουν σχεδόν ολόχρονα ηλιοφάνεια, έχει παρατηρηθεί έλλειψη βιταμίνης «D» στους ανθρώπους».

«Φταίει η υπερπροστασία», τόνισε, «διότι ενώ έχουμε τη δυνατότητα ως κύπριοι να την έχουμε στον οργανισμό μας σε φυσιολογικά επίπεδα, εντούτοις, βλέπουμε ότι υπάρχει έλλειψη στον οργανισμό του κύπριου γενικότερα».

Παραδέχθηκε ότι οι γιατροί υποδεικνύουν ότι θα πρέπει να υπάρχει προστασία από τον ήλιο, με αποτέλεσμα, όπως σημείωσε, «να μην βγαίνει κανένας έξω».

«Ο ήλιος είναι φίλος δεν είναι εχθρός», παρατηρεί ο πρόεδρος της ογκολογικής εταιρείας και προσθέτει:

«Φυσικά πρέπει κανείς να λάβει τα μέτρα του, να αποφύγει τις ώρες εκείνες όπου ο ήλιος πραγματικά γίνεται πιο επικίνδυνος, να εκτεθεί στις ακτίνες του ήλιου περίπου στις 10. πμ ή μετά τις 5 μμ».

Επισημαίνει ότι οι επιπτώσεις του «κακού» ήλιου δεν θα εμφανιστούν άμεσα αλλά στα επόμενα χρόνια. «Το γρήγορο μαύρισμα» όπως είπε, «ενδεχομένωςνα μας στοιχήσει κάποτε».

«Υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε, μπορούμε όμως να μειώσουμε την έκθεση σε αυτούς τους κινδύνους», υποδεικνύει ο κ. Κατωδρύτης.

Το μέτρο είναι η καλύτερη προστασία 

«Από το χέρι μας εξαρτώνται πολλά πράγματα. Ότι περνά από το χέρι μας και μπορούμε να το αποφύγουμε, καλό είναι να το κάνουμε», είπε.

«Δεν σημαίνει ότι ο άνθρωπος δεν πρέπει να απολαύσει τη ζωή του φοβούμενος ότι αυτό είναι καρκινογόνο και το άλλο είναι καρκινογόνο».

Διευκρινίζει ότι όλα πρέπει να γίνονται με μέτρο.  Μέσα σε ένα λογικό πλαίσιο. «Παν μέτρο άριστον όπως έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι», παρατήρησε.

Κάπνισμα και αλκοόλ «σύμμαχοι» καρκίνου 

Τόνισε ότι στους μη επιστημονικούς κύκλους είναι ευρέως γνωστό ότι παράγοντες όπως κακή διατροφή, κάπνισμα και αλκοόλ βοηθούν στην ανάπτυξη καρκίνου, κάτι που επιβεβαιώνει και ο ίδιος.

«Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η κακή διατροφή μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη καρκινωμάτων στο γαστρεντερικό σύστημα. Οι υπέρβαροι, για παράδειγμα, μπορεί να αναπτύσσουν συγκεκριμένα είδη καρκίνου».

«Αδιαμφισβήτητα το κάπνισμα είναι επιβαρυντικός παράγοντας για τον καρκίνο των πνευμόνων και όχι μόνο», τόνισε.

Ο αναδιπλασιασμός των κυττάρων 

Σε ερώτηση για το χρόνο αναδιπλασιασμού των κυττάρων σε ότι αφορά την πρόκληση όγκου εξήγησε ότι «για να γίνει ένας καρκίνος του μαστού δύο εκατοστά χρειάζεται 8-10 χρόνια, μέχρι να τον ψηλαφήσει κάποιος.

Επίσης ο χρόνος αναδιπλασιασμού του καρκίνου του παχέως εντέρου υπολογίζεται στις 180 μέρες.

«Γνωρίζοντας όλα αυτά, φτάνουμε στο σημείο να λέμε ότι πρέπει να ζήσουμε, να χαρούμε τη ζωή -μέσα στο μέτρο πάντα- χωρίς να κοιμόμαστε και να ξυπνούμε με τον φόβο ότι θα εμφανίσουμε καρκίνο».

Εξουθενωτική η πίεση, χρειάζεται δύναμη, ισορροπία

Χρειάζεται πολύ δύναμη και ισορροπία για έναν ογκολόγο ο οποίος καθημερινά έρχεται σε επαφή με τόσα περιστατικά.

Είναι εκ των πραγμάτων αναγκαίο ο κάθε ογκολόγος να έχει πολύ δύναμη για να προσφέρει τις ιατρικές του υπηρεσίες. Επιβάλλεται, είπε ο γιατρός να προστατεύει και τον εαυτό του ώστε να έχει μια ομαλή προσωπική ζωή.

«Θα πρέπει όμως παράλληλα να έχει την δύναμη να στηρίξει τους ανθρώπους που περιθάλπει. Συνεπώς χρειάζεται να είσαι ισορροπημένος, να βρίσκεις διεξόδους σε αυτή την πίεση η οποία είναι εξουθενωτική οφείλω να πω», υπογράμμισε.

Σε ερώτηση πως αντιμετωπίζει περιστατικά που έχουν τραγική κατάληξη, ο κ. Κατωδρύτης παρέθεσε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα όταν ήταν ακόμη ειδικευόμενος.

«Είχα πάρει μια συγκινητική επιστολή από τη σύζυγο ασθενή που είχε αποβιώσει. Είχα διαφωνήσει στο να χειρουργηθεί ο εν λόγω ασθενής διότι πίστευα ότι δεν θα άντεχε το χειρουργείο. Οι συνάδελφοι αποφάσισαν διαφορετικά. Ο ασθενής μου δεν άντεξε.  Η στεναχώρια μου ήταν μεγάλη τόση που δεν μπορούσα να λειτουργήσω, οπότε ο διευθυντής της κλινικής με κάλεσε και μου είπε:

Από τη στιγμή που φεύγει ο ασθενής σου, παρά τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλονται, τον αποχαιρετάς με το σεβασμό που του αρμόζει. Αλλά την ίδια ώρα άλλοι ασθενείς σε περιμένουν. Σε χρειάζονται απόλυτα.

Ο κ. Κατωδρύτης υπενθύμισε στη συνέχεια ότι κερδίζονται πολλές μάχες κατά του καρκίνου.

Πάμε καλά στην Κύπρο

Πάμε καλά στην Κύπρο σε ότι αφορά τις υποδομές, την ενημέρωση και τις νέες μεθόδους πρόληψης λέει ο κ. Κατωδρύτης

«Έχουμε οργανωμένους φορείς για ενημέρωση. Το υπουργείο υγείας κάνει καλή ενημέρωση παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια βελτίωσης. Λειτουργούν προγράμματα πληθυσμιακού ελέγχου. Με τον ΟΑΥ επίσης η συνεργασία είναι εξαιρετική».

Έχουμε καλές υποδομές, υπάρχει η γνώση σε πολύ ψηλό επίπεδο και δεν στερούμεθα από πλευράς ογκολογικών υπηρεσιών», σημείωσε ο πρόεδρος της  ογκολογικής  εταιρείας και πρόσθεσε:

«Έχουμε ψηλό επίπεδο τόσο ακτινοθεραπείας όσο και παθολογικής ογκολογίας στην Κύπρο,  έχουμε τη δυνατότητα άμεσης αντιμετώπισης περιστατικών και γενικά συγκρινόμαστε ευνοϊκά με την Ευρώπη».

Πηγή: YgeiaWatch

Send this to a friend