Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Στις 17 Μαρτίου, ενώπιον Κακουργιοδικείου, η υπόθεση Μασιά – Κωνσταντίνου
Στις 17 Μαρτίου, ενώπιον Κακουργιοδικείου, η υπόθεση Μασιά – Κωνσταντίνου

Στις 17 Μαρτίου, ενώπιον Κακουργιοδικείου, η υπόθεση Μασιά – Κωνσταντίνου

Αέρας ελευθερίας για τον πρόεδρο της  Αγ. Νάπας Δημήτρη Μασιά και τον διαιτητή Ανδρέα Κωνσταντίνου, μετά την οκταήμερη κράτησή τους τις προηγούμενες μέρες σχετικά με την διερευνώμενη υπόθεση χειραγώγησης του αγώνα Οθέλλου – Αγίας Νάπας για την Β΄ κατηγορία.

Και οι δύο παραπέμφθηκαν χθες από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας σε δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου που θα συνεδριάσει στις 17 Μαρτίου 2020, ωστόσο το δικαστήριο έκρινε πως δεν συντρέχουν λόγοι για την κράτησή τους μέχρι τότε, όπως ήταν το αίτημα της Αστυνομίας, γι’ αυτό και διέταξε ν’ αφεθούν ελεύθεροι με όρους.

Το κατηγορητήριο της υπόθεσης Μασιά – Κωνσταντίνου περιλαμβάνει συνολικά εννέα κατηγορίες, οι οποίες, σύμφωνα με το νόμο, επισύρουν ποινές φυλάκισης μέχρι εφτά χρόνια.

Οι κατηγορίες

———————–

Οι δυο τους κατηγορούνται για συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος και για καταδολίευση, δηλαδή ότι μεταξύ 7-8 Φεβρουαρίου 2020 συνωμότησαν μεταξύ τους να χειραγωγήσουν με δόλιο τρόπο το αποτέλεσμα του αγώνα Οθέλλου – Αγ. Νάπας, που θα διεξαγόταν στις 8 Φεβρουαρίου, ώστε να κερδίσει η Αγ. Νάπα.

Κατηγορούνται, επίσης, για χειραγώγηση αθλητικού αγώνα, ότι δηλαδή στις ίδιες ημερομηνίες αυτοπροσώπως χειραγώγησαν το αποτέλεσμα του εν λόγω ποδοσφαιρικού αγώνα. Επιπλέον, ο 39χρονος Δημήτρης Μασιάς κατηγορείται για απόπειρα χειραγώγησης αγώνα, ότι δηλαδή μεταξύ 3-8 Φεβρουαρίου αυτοπροσώπως αποπειράθηκε να χειραγωγήσει τον αγώνα Οθέλλου – Αγ. Νάπας, προσφέροντας το ποσό των 10 χιλιάδων ευρώ στον Πρόεδρο του Οθέλλου Αθηένου Βασίλειο Καφατάρη με απώτερο σκοπό η ομάδα του Οθέλλου να έχει μειωμένη απόδοση.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος της Αγ. Νάπας αντιμετωπίζει άλλες δύο κατηγορίες για απόπειρα χειραγώγησης αθλητικού αγώνα, ότι δηλαδή στις 6 και 7 Φεβρουαρίου επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον ποδοσφαιριστή του Οθέλλου Βασίλη Παπαγεωργίου και του ζήτησε να βοηθήσει ώστε να κερδίσει τον αγώνα η Αγ. Νάπα.

Ο Μασιάς κατηγορείται και για δωροδοκία διά αλλοίωση αθλητικού αγώνα, προσφέροντας 10 χιλιάδες ευρώ στον Πρόεδρο του Οθέλλου για να κερδίσει τον υπό αναφορά αγώνα η ομάδα της Αγ. Νάπας.

Περί ασυμβίβαστου

—————————

Περαιτέρω, ο Δ. Μασιάς αντιμετωπίζει κατηγορία που αφορά ανάληψη από αθλητικό παράγοντα παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών σε αθλητή. Πιο συγκεκριμένα, η κατηγορία αυτή αναφέρει ότι κατά την αγωνιστική περίοδο 2019-20, ενώ ήταν πρόεδρος της ομάδας της Αγ. Νάπας, παράλληλα ανέλαβε την εκπροσώπηση παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών στον ποδοσφαιριστή Βασίλη Παπαγεωργίου του Οθέλλου Αθηένου, πράγμα το οποίο απαγορεύεται.

Τέλος, κατηγορείται και για προσφορά χρημάτων 10 χιλιάδων ευρώ σε μέλος ποδοσφαιρικού σωματείου, δηλαδή στον Πρόεδρο του Οθέλλου Β. Καφατάρη, προς επίτευξη ευνοϊκού αποτελέσματος για την Αγ. Νάπα στον υπό αναφορά αγώνα.

Κατά τη χθεσινή διαδικασία παραπομπής, οι δύο κατηγορούμενοι δεν απάντησαν εάν παραδέχονται ή όχι τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν. Θα απαντήσουν στις κατηγορίες όταν θα κατηγορηθούν ενώπιον του κακουργιοδικείου στις 17 Μαρτίου. Στο πινάκιο της υπόθεσης αναγράφονται 50 μάρτυρες κατηγορίας, οι πλείστοι από τους οποίους είναι από τον χώρο του ποδοσφαίρου.

Δικαστική μάχη για να μείνουν ελεύθεροι

———————————————————

Η κατηγορούσα αρχή ζήτησε όπως οι δύο κατηγορούμενοι παραμείνουν υπό κράτηση μέχρι να αρχίσει η εκδίκαση της υπόθεσής τους ενώπιον του κακουργιοδικείου, επικαλούμενη κυρίως τον κίνδυνο φυγοδικίας και τον κίνδυνο επηρεασμού μαρτύρων.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης έφεραν ένσταση στο αίτημα της Αστυνομίας για κράτηση των πελατών τους. Αγορεύοντας ο Κρις Τριανταφυλλίδης, εκ μέρους του Δ. Μασιά, είπε ότι είναι άδικο να υπάρχει ο ισχυρισμός περί επηρεασμού μαρτύρων, υποστηρίζοντας ότι είναι από την ανάποδη που έχει συμβεί.

Έκανε αναφορά στην κοινή γνώμη, στις συσκέψεις που έγιναν πρόσφατα στο Αρχηγείο Αστυνομίας, αλλά και στις τελευταίες δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης που ανέφερε ότι «είμαστε στο μέσο μιας καταιγίδας», σημειώνοντας ότι οι κατηγορούμενοι έχουν ήδη καταδικαστεί από την κοινή γνώμη, υπενθυμίζοντας ότι και οι δύο ακόμα είναι αθώοι μέχρι ν’ αποδειχθεί το αντίθετο.

Ο κ.Τριανταφυλλίδης υποστήριξε πως δεν τίθεται θέμα διαφυγής του πελάτη του στο εξωτερικό. «Θέλει κι επιδιώκει να παρουσιαστεί στο δικαστήριο για να καθαρίσει το όνομά του, σε μια κοινωνία που ήδη τον θεωρεί ένοχο. Καμία πρόθεση έχει να φύγει, ούτε να επηρεάσει μάρτυρες», είπε ο συνήγορος υπεράσπισης και πρόσθεσε πως η Αστυνομία δεν κατέχει ίχνος μαρτυρίας που ν’ αναφέρει κάτι τέτοιο. Εκ μέρους του 33χρονου διαιτητή Α. Κωνσταντίνου, ο δικηγόρος Άντρος Πελεκάνος είπε ότι από το σύνολο του μαρτυρικού υλικού φαίνεται πως η κατηγορούσα αρχή θα επιδιώξει ν’ αποδείξει την υπόθεσή της βασιζόμενη σε περιστατική μαρτυρία.

«Η Αστυνομία επιδιώκει να ποινικοποιήσει τις αποφάσεις ενός διαιτητή σ’ έναν ποδοσφαιρικό αγώνα και κυρίως τη φάση του πέναλτι στις καθυστερήσεις, μέσα από μαρτυρία γνώμης και όχι από μαρτυρία εμπειρογνωμόνων. Απλά οι ανακριτές σχολιάζουν, χωρίς να είναι πραγματογνώμονες, τις αποφάσεις ενός διαιτητή», επισήμανε, υπενθυμίζοντας ότι στη φάση του επίμαχου πέναλτι ο ποδοσφαιριστής Κολοκούδιας της Αγ. Νάπας υπέστη τρία κατάγματα στην μύτη σύμφωνα με τον γιατρό που τον εξέτασε.

Ο κ.Πελεκάνος υποστήριξε, ακόμα, ότι υφίσταται εύλογη η προσδοκία αθώωσης του πελάτη του, ενώ αντίθετα δεν υφίσταται πιθανότητα καταδίκης του. «Δεν νοείται να ποινικοποιούνται οι αποφάσεις ενός διαιτητή. Διαφθορά υπάρχει στο ποδόσφαιρό μας, αλλά δεν πρέπει να βρίσκουμε εξιλαστήρια θύματα. Η Αστυνομία γνωρίζει πού είναι η διαφθορά. Ας πάει στη διαφθορά», συμπλήρωσε ο δικηγόρος του Κωνσταντίνου.

Οι όροι

————

Λαμβάνοντας υπόψη ότι τόσο ο Δ. Μασιάς, όσο και ο Α. Κωνσταντίνου έχουν ισχυρούς δεσμούς με την Κύπρο, έχουν οικογένειες και ανήλικα παιδιά κι εργοδοτούνται στο νησί, η δικαστής Δόνα Κωνσταντίνου αποφάσισε όπως οι δύο κατηγορούμενοι αφεθούν ελεύθεροι με συγκεκριμένους όρους μέχρι να εμφανιστούν στο κακουργιοδικείο, αφού το δικαστήριο δεν ικανοποιήθηκε πως όντως υπάρχει πραγματικός κίνδυνος φυγοδικίας ή επηρεασμού μαρτύρων.

Συγκεκριμένα, οι κατηγορούμενοι διατάχθηκαν να παραδώσουν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα στην Αστυνομία, τα ονόματά τους θα τοποθετηθούν στον κατάλογο Στοπ Λιστ, θα εμφανίζονται τρεις φορές την εβδομάδα σε αστυνομικό σταθμό, ενώ υπέγραψαν και χρηματική εγγύηση 50 χιλιάδων ευρώ ο καθένας.

Με το άκουσμα της απόφασης του δικαστηρίου, οι οικείοι και φίλοι των κατηγορουμένων, οι οποίοι είχαν κατακλύσει την αίθουσα, ξέσπασαν σε χειροκροτήματα, ενώ οι κατηγορούμενοι πνίγηκαν στις αγκαλιές συγγενών και φίλων, που ήταν φανερά συγκινημένοι από την εξέλιξη.

Μασιάς: «Κάποιοι ενοχλούνται»

———————————————-

Εξερχόμενος του Δικαστηρίου Λάρνακας, ο Δημήτρης Μασιάς έκανε δηλώσεις στα ΜΜΕ, δείχνοντας ενοχλημένος από την αντιμετώπιση που έτυχε από τα ΜΜΕ κατά το διάστημα της κράτησής του. Μάλιστα, έκανε λόγο για… κανιβαλισμό των ΜΜΕ στην περίπτωσή του. «Τέλειωσε ένα… πανεπιστήμιο για μένα. Κάποιοι φαίνεται πως ενοχλούνται επειδή μεγαλώνει η Αγ. Νάπα, ο Αχυρώνας, ο Μασιάς. Έχω, όμως, εμπιστοσύνη στην κυπριακή δικαιοσύνη. Όποιος δεν μπορεί να δέρει τον γάδαρο, δέρνει το σαμάρι. Τα ΜΜΕ καλά κάνουν να ασχοληθούν με πιο σοβαρά θέματα, όπως είναι τα οδοφράγματα και ο κορωνοιός», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Send this to a friend