Home ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Κωνσταντίνος Αντωνιάδης – Ο ποδηλάτης της Λάρνακας
Κωνσταντίνος Αντωνιάδης  – Ο ποδηλάτης της Λάρνακας

Κωνσταντίνος Αντωνιάδης – Ο ποδηλάτης της Λάρνακας

Της Ειρήνης Αντωνίου

Ένας βέρος Σκαλιώτης, που από τότε που τον γνώρισα τον θυμάμαι με ένα ποδήλατο και να οργώνει τους δρόμους της Λάρνακας, της Κύπρου ολόκληρης γενικότερα, αποθανατίζοντας την κάθε στιγμή, την κάθε γειτονιά, το κάθε τι, με το τηλέφωνο του. Πάντα με ένα πλατύ χαμόγελο θα τον δεις στους δρόμους της Λάρνακας, της πόλης που μεγάλωσε και αγαπά τόσο πολύ. Δεν μπορεί να φανταστεί τη ζωή του χωρίς το ποδήλατο του. Όποια πέτρα και να σηκώσεις στη Λάρνακα θα τον βρεις, πανταχού παρόν σε όλα τα δρώμενα της πόλης του. Και φυσικά δεν μιλάμε για άλλον από τον Κωνσταντίνο Αντωνιάδη….

Τι να αναφέρω εδώ, ποδηλάτης, αθλητής στίβου του ΓΣΖ, του Περικλή Δημητρίου, ερασιτέχνης φωτογράφος και συνεργάτης στο δικό μας LarnakaOnline, μέλος του Cyprus from Air, μέλος του ΙΡΑ του Ποδηλατικού τμήματος και Μαραθωνοδρόμος του Radisson Blu Μαραθωνίου της Λάρνακας….

Κωνσταντίνο μου πόσα χρόνια ασχολείσαι με την ποδηλασία;

«Με την ποδηλασία άρχισα το 2013 και έχω γυρίσει την Κύπρο, αλλά και την κατεχόμενη Κύπρο με το ποδήλατο μου».

Στα κατεχόμενα δεν είναι επικίνδυνα;

«Σίγουρα είναι πολύ επικίνδυνο, αλλά όσες φορές μετέβηκα στα κατεχόμενα με το ποδήλατο, ήταν πάντα με οργανωμένη ποδηλασία από αρκετούς ποδηλάτες και με τη συνοδεία και αυτοκινήτων. Μόνος είναι πολύ επικίνδυνο».

Πόσες ώρες ποδηλατείς και αυτό το κάνεις καθημερινά;

«Σχεδόν πέντε φορές την βδομάδα και καθημερινές τρεις με τέσσερις ώρες το καλοκαίρι και περίπου δυο ώρες την ημέρα το χειμώνα».

Από ότι γνωρίζω με το ποδήλατο πηγαίνεις στα ορεινά και το χειμώνα. Πόσο εύκολο είναι αυτό;

«Για κάποιον που ασχολείται είναι εύκολο, φθάνει να πετύχει μια καλή μέρα. Για να καταλάβετε φέτος για να πάω στα χιόνια, παρακολουθούσα το δελτίο καιρού της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, ένα μήνα πριν, αλλά σίγουρα αυτό δεν είναι εύκολο για κάποιον αρχάριο ποδηλάτη».

Το μυστικό του ποδηλάτη ποιο είναι; Και τι σου προσφέρει η ποδηλασία;

«Το μυστικό να σου αρέσει η φύση, αποκτάς ψυχική ηρεμία που σε κάνει να ξεχνιέσαι από τα προβλήματα της καθημερινότητας και σου δίνει τη δύναμη να ποδηλατείς. Επίσης γνωρίζεις τον τόπο σου, που πιστεύω οι περισσότεροι Κύπριοι έχει μέρη στον ίδιο τους τον τόπο που δεν τα γνωρίζουν καν. Με το ποδήλατο μπορείς να δεις τα πάντα, κάτι που δεν μπορείς να το κάνεις με το αυτοκίνητο».

Τι είναι για σένα η ποδηλασία;

«Η ποδηλασία για μένα είναι τα πάντα. Ότι κάνω το κάνω με αγάπη και όχι για το θεαθήναι. Δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς το ποδήλατο μου».

Χρειάζεται να έχεις κάποιο ιδανικό βάρος για να είσαι ποδηλάτης;

«Σχετικά χρειάζεται, αναλόγως και του ύψους και του βάρους, αλλά δεν κολλάμε σε αυτό. Γιατί βλέπουμε και αρκετά εύσωμους ποδηλάτες, που δεν έχουν κάνε πρόβλημα, όταν είναι άτομα που αθλούνται».

Εσύ κάνεις κάποια ειδική διατροφή;

«Κάποτε ναι, ειδικά όταν την επόμενη μέρα έχω κάποια προγραμματισμένη ομαδική ποδηλασία, σίγουρα θα προσέξω τι θα φάω να είναι ελαφρύ, αλλά ούτε θα επιδιώξω να πιω κάποιο αλκοόλ. Ειδικά την ημέρα της ποδηλασίας στο διάλειμμα τρώμε πολύ ελαφριά».

Τι τρώτε δηλαδή όταν είστε σε ποδηλασία;

«Μπορούμε να φάμε πίττα της σάτζιης, ξηρά φρούτα, μπανάνες και πίνουμε ηλεκτρολύτες».

Στη Λάρνακα υπάρχουν ποδηλατοδρόμοι, είναι ιδανικοί για έναν ποδηλάτη;

“Σαν πόλη υστερούμε πολύ σε θέματα ποδηλατικών υποδομών. Χρειαζόμαστε αρκετούς ακόμη ποδηλατοδρόμους, αυτοί που υπάρχουν δεν είναι συνεχιζόμενοι και αυτό ελλοχεύει αρκετούς κινδύνους, για τους ποδηλάτες. Και στους υφιστάμενους που υπάρχουν, δεν υπάρχει η σωστή παιδεία. Επίσης με τη δημιουργία περισσότερων ποδηλατοδρόμων, θα προσελκύσουμε περισσότερο ποδηλατικό τουρισμό.

Στο παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων δεν υπάρχει ποδηλατόδρομος και αν χρησιμοποιήσεις το ποδήλατο σου στην εν λόγω περιοχή και προς την Πιαλέ Πασά και παρανομείς και είσαι και επικίνδυνος για τους πεζούς.

Επίσης κάτι που θέλω να αναφέρω είναι ότι στην περιοχή Μακένζυ, εκεί που βρίσκονται οι παγωταρίες που υπάρχει ποδηλατόδρομος, ειδικά το καλοκαίρι, που η κίνηση είναι αυξημένη κατά πολύ υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, διότι κινούνται πεζοί στους ποδηλατοδρόμους και μάλιστα βλέπουμε και μικρά παιδιά μόνα τους εκεί κάτι που μας φοβίζει ιδιαίτερα και αναγκαζόμαστε να κατεβαίνουμε κάτω στο δρόμο για να μην κτυπήσουμε κάποιο παιδί, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε καθημερινά.

Να φύγουμε λίγο από την ποδηλασία και να γνωρίσουμε έτσι πιο γενικά τον Κωνσταντίνο. Ασχολήθηκες και με στίβο.

«Ναι ήμουν αθλητής στίβου του Γυμναστικού Συλλόγου Ζήνων και του Περικλή Δημητρίου. Τώρα λαμβάνω μέρος κάθε χρόνο, στον Radisson Blu Μαραθώνιο της Λάρνακας».

Είσαι και ένας πολύ καλός ερασιτέχνης φωτογράφος και εδώ να μου επιτρέψεις να σε ευχαριστήσω και δημόσια, για την μεγάλη και πολύτιμη σου βοήθεια και προσφορά, προς το LarnakaOnline με τις καταπληκτικές σου φωτογραφίες, που μας στέλνεις καθημερινά.

«Σας ευχαριστώ πολύ, δεν είμαι φωτογράφος ούτε έχω κάμερα, απλά μου αρέσει να αποθανατίζω με το κινητό μου τηλέφωνο τα μέρη που επισκέπτομαι και επειδή είμαι μέλος σε διάφορες σελίδες στο διαδίκτυο τις δημοσιεύω, για να τα μαθαίνει και ο κόσμος που δεν τα γνωρίζει».

Ασχολείσαι και με κάτι άλλο τον ελεύθερο σου χρόνο, αν σου περισσεύει φυσικά ελεύθερος χρόνος

«Ναι ασχολούμαι με την πεζοπορία και είμαι μέλος στον Όμιλο Cyprus from Air με 200 περίπου μέλη και στις 23 του μήνα έχουμε προγραμματισμένη πεζοπορία στο Φράγμα του Ξυλιάτου, αν μας το επιτρέψει ο καιρός φυσικά».

Σε ευχαριστούμε πολύ και καλή συνέχεια σε αυτά που κάνεις!!

Send this to a friend