Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Διάταγμα 8ήμερης κράτησης για Δ. Μασιά και Α. Κωνσταντίνου
Διάταγμα 8ήμερης κράτησης για Δ. Μασιά και Α. Κωνσταντίνου

Διάταγμα 8ήμερης κράτησης για Δ. Μασιά και Α. Κωνσταντίνου

Δέκα χιλιάδες ευρώ φέρεται να πρόσφερε ο πρόεδρος της Αγ. Νάπας Δημήτρης Μασιάς στον πρόεδρο του Οθέλλου, προκειμένου η ομάδα της Αθηένου να «χαρίσει» στην Αγ. Νάπα τον πρόσφατο αγώνα πρωταθλήματος των δύο ομάδων για τη Β΄ κατηγορία.

Αυτό αναφέρει στην καταγγελία – κατάθεσή του στην Αστυνομία ο πρόεδρος της ομάδας της Αθηένου, προσθέτοντας πως ο Μασιάς του ανέφερε ότι εάν δεν συμφωνούσαν στο ποσό των 10 χιλιάδων, τότε θα «έπιανε» τον διαιτητή της συνάντησης. Την μαρτυρία αυτή επικαλέστηκε η Αστυνομία ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, ζητώντας χθες την έκδοση διατάγματος οκταήμερης κράτησης του Δημήτρη Μασιά και του διαιτητή του συγκεκριμένου αγώνα Ανδρέα Κωνσταντίνου.

Παρουσιάζοντας τους δύο υπόπτους στο δικαστήριο, ο αναπληρωτής υπαστυνόμος Κώστας Ξάνθου είπε ότι εναντίον των συλληφθέντων εξετάζονται αδικήματα συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος και για καταδολίευση καθώς και αδικήματα περί χειραγώγησης αθλητικών γεγονότων και παραβίασης του περί κυπριακού οργανισμού αθλητισμού νόμου, τα οποία διαπράχθηκαν μεταξύ 3-4 Φεβρουαρίου 2020.

Όπως κατέθεσε, μετά το πέρας του αγώνα Οθέλλου – Αγ. Νάπας που διεξήχθη το περασμένο Σάββατο (8/2) στην Αθηένου, η Αστυνομία άρχισε να διερευνά διάφορες πληροφορίες περί χειραγώγησης του παιχνιδιού.

Την επόμενη μέρα (9/2) εξασφαλίστηκε μαρτυρία από τον πρόεδρο του Οθέλλου ότι στις 3 Φεβρουαρίου δέχθηκε τηλεφώνημα και συναντήθηκε με τον Δ. Μασιά, ο οποίος, σύμφωνα πάντα με την καταγγελία, του πρόσφερε 10 χιλιάδες ευρώ για να χαρίσει ο Οθέλλος της Αγ. Νάπας, η οποία είχε περισσότερες πιθανότητες για άνοδο στην Α΄ κατηγορία.

Ο πρόεδρος της ομάδας της Αθηένου του ανέφερε «ας κερδίσει ο καλύτερος» και ο Μασιάς του είπε να το ξανασκεφτεί. Ο πρόεδρος του Οθέλλου κατάγγειλε, επίσης, ότι ο Δ. Μασιάς του είπε πως εάν δεν συμφωνούσε, τότε θα «έπιανε» τον διαιτητή του αγώνα.

Μειωμένη απόδοση

—————————–

Ο εξεταστής της υπόθεσης ανέφερε στο δικαστήριο πως υπάρχει μαρτυρία ότι ο Δ. Μασιάς προσέγγισε και συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή του Οθέλλου (ο Μασιάς είναι μάνατζερ του παίκτη αυτού), και του πρότεινε να έχει μειωμένη απόδοση στον υπό αναφορά αγώνα, ώστε να κερδίσει η Αγ. Νάπα.

Ο παίκτης έκανε φυσιοθεραπεία και του ανέφερε πως δεν ήταν σίγουρο εάν θα αγωνιζόταν. Μετέπειτα, όμως, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν είπε στον Μασιά ότι δεν τον ενδιέφερε η προσφορά.

Ο αγώνας

—————-

Το επίμαχο παιχνίδι διεξήχθη με διαιτητή τον Ανδρέα Κωνσταντίνου. Όπως κατέθεσε ο εξεταστής της υπόθεσης, σε κάποια στιγμή, σε παράπονο που έκανε παίκτης του Οθέλλου προς τον διαιτητή, ο τελευταίος του είπε «ήρεμα, να τελειώνουμε. Εγώ δεν πρόκειται να ξανακάνω παιχνίδι Β΄ κατηγορίας»… Επιπρόσθετα, μετά που ο δεύτερος παρατηρητής του αγώνα αναχώρησε από το γήπεδο, λίγο πριν την λήξη του παιχνιδιού, ο διαιτητής ήταν προκλητικός εις βάρος του Οθέλλου, καταπατούσε κανόνες της διαιτησίας, δίνοντας την εντύπωση ότι έκανε το παν για να κερδίσει η Αγ. Νάπα.

Όπως αναφέρθηκε, πρόσθεσε οκτώ λεπτά καθυστερήσεων, απέβαλε τρεις παίκτες του Οθέλλου (μεταξύ αυτών τους δύο τερματοφύλακες) και καταλόγισε πέναλτι (στη φάση αυτή αποβλήθηκε και ο δεύτερος τερματοφύλακας), με το οποίο η Αγ. Νάπα πέτυχε το νικητήριο τέρμα (0-1). Υπάρχει, ακόμα, μαρτυρία ότι παίκτης του Οθέλλου που ήταν τραυματισμένος, ο διαιτητής δεν του επέτρεψε να έχει τις πρώτες βοήθειες.

Μέσω Red Button

——————————

Ο αναπληρωτής υπαστυνόμος Κ. Ξάνθος είπε ότι μετά τον αγώνα, ποδοσφαιριστές ενημέρωσαν ανώνυμα την ΚΟΠ, μέσω της εφαρμογής Red Button (ειδική εφαρμογή με κωδικούς), περί χειραγώγησης του αγώνα Οθέλλου – Αγ. Νάπας.

Ο εξεταστής της υπόθεσης ανέφερε ότι έχουν κατασχεθεί τα κινητά τηλέφωνα των δύο υπόπτων και ήδη η Αστυνομία ζήτησε την έκδοση διατάγματος άρσης των τηλεπικοινωνιακών τους δεδομένων. Όλα τα τεκμήρια της υπόθεσης θα υποβληθούν σε δικανικές εξετάσεις.

Ο Κ. Ξάνθος χαρακτήρισε πολύ σοβαρή την υπόθεση, λέγοντας πως μέχρι χθες είχαν ληφθεί έξι καταθέσεις (από άτομα που σχετίζονται με τον χώρο του ποδοσφαίρου), ενώ υπολείπεται η λήψη πέραν των 70 καταθέσεων κυρίως από το επαγγελματικό, φιλικό και οικογενειακό περιβάλλον των υπόπτων (τα πλείστα ήταν στο επίμαχο παιχνίδι). Θα γίνουν, επίσης, εξετάσεις σε μέρη στην επαρχία Λάρνακας, όπου κινήθηκε ο Δ. Μασιάς, για αναζήτηση τεκμηρίων.

«Η προκατάληψη και τα εξιλαστήρια θύματα»

—————————————————————

Αντεξεταζόμενος από τους συνηγόρους των υπόπτων, ο εξεταστής της υπόθεσης ανέφερε ότι δεν είναι εύκολο κάποιος να μιλήσει και να δώσει κατάθεση για τέτοιου είδους υποθέσεις, σημειώνοντας πως ήδη η Αστυνομία έχει πάρει τα μέτρα της για συγκεκριμένα άτομα που έδωσαν στοιχεία για την υπόθεση αυτή. Πρόσθεσε, ότι ο πρόεδρος του Οθέλλου Αθηένου δεν πήγε αυτόβουλα στην Αστυνομία για να καταγγείλει το συμβάν, αλλά ήταν η Αστυνομία που τον προσέγγισε για να προβεί σε καταγγελία. «Μας μίλησε, διότι ίσως να τον έπνιξε η αδικία», ανέφερε ο κ.Ξάνθος.

Περαιτέρω, ο μάρτυρας της Αστυνομίας είπε ότι οι πλείστοι ισχυρισμοί του προέδρου του Οθέλλου έχουν εξεταστεί κι έχουν επιβεβαιωθεί, χωρίς όμως να αναφερθεί σε λεπτομέρειες. Η αντεξέταση των δικηγόρων υπεράσπισης ήταν μακρά. Ο δικηγόρος του Μασιά, Στέλιος Χριστοδούλου, υποστήριξε ότι τυχόν απόλυση του πελάτη του δεν πρόκειται να επηρεάσει μαρτυρία ή τεκμήρια, λέγοντας ότι το ανακριτικό έργο μπορεί να διεκπεραιωθεί πολύ πιο σύντομα.

Οι δικηγόροι του Α. Κωνσταντίνου, Σωτηρούλα και Λίζα Σωκράτους, υποστήριξαν ότι η Αστυνομία έχει προκατάληψη και προσπαθεί να βρει εξιλαστήρια θύματα, διαβάλλοντας και διασύροντας τον πελάτη τους. Ο μάρτυρας της Αστυνομίας διαφώνησε με τις πιο πάνω τοποθετήσεις, λέγοντας ότι οι υποψίες είναι βάσιμες. «Είμαστε στο στάδιο της διερεύνησης. Έχουμε μαρτυρίες. Έχετε την άποψή σας, αλλά έχουμε κι εμείς τη δική μας άποψη», σημείωσε. Η δικαστής Δόνα Κωνσταντίνου έκρινε πως πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις για προσωποκράτηση των υπόπτων κι εξέδωσε διάταγμα οκταήμερης κράτησής τους.

ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Send this to a friend