Home ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Ιδού τα τελικά σχέδια της διπλής ανάπτυξης στις Φοινικούδες
Ιδού τα τελικά σχέδια της διπλής ανάπτυξης στις Φοινικούδες

Ιδού τα τελικά σχέδια της διπλής ανάπτυξης στις Φοινικούδες

Δύο ξενοδοχεία 10 και 27 ορόφων, ενώ ακυρώνονται οι υπόγειοι και οι δημόσιοι χώροι στάθμευσης

Τα τελικά σχέδια της διπλής ανάπτυξης στις Φοινικούδες αποκαλύφθηκαν μέσα από τον τροποποιημένο σχεδιασμό που υπέβαλαν στις Αρχές οι αρχιτέκτονες. Όπως αποκαλύψαμε στις 12 Ιανουαρίου στη «Χ», η εταιρεία Lanomex, που σχεδιάζει την ανάπτυξη στο πρώην δημοτικό τεμάχιο και στο χώρο του καφεστιατορίου Hobos, εγκατέλειψε το σχέδιο για οικιστικό πύργο μαζί με ξενοδοχείο και αντί του πύργου με διαμερίσματα, θα κατασκευάσει δεύτερο ξενοδοχείο. Οι ακριβείς λεπτομέρειες των τροποποιημένων και τελικών σχεδίων αποκαλύπτονται μέσα από συμπληρωματική έκθεση που υπέβαλε στις 16 Ιανουαρίου 2020 ο μελετητής του έργου στο Τμήμα Περιβάλλοντος στο πλαίσιο της Μελέτης Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον. Οι ακριβείς αλλαγές είναι οι εξής:

• Δεν θα κατασκευαστούν οι δύο υπόγειοι χώροι στάθμευσης.

• Ο οικιστικός πύργος μετατρέπεται σε ξενοδοχείο. Συγκεκριμένα, τα 133 οικιστικά διαμερίσματα μετατρέπονται σε 270 δωμάτια ξενοδοχείου τεσσάρων αστέρων.

• Το ξενοδοχείο πέντε αστέρων παραμένει ως έχει (100 δωμάτια), με τη διαφορά ότι δεν θα κατασκευαστούν οι υπόγειοι χώροι.

Έχουν καταργηθεί οι 157 δημόσιοι χώροι στάθμευσης.

Πιο αναλυτικά: Ο οικιστικός πύργος αντικαθίσταται από ξενοδοχείο 27 ορόφων και συνολικού ύψους 107,6 μέτρων. Στους πρώτους πέντε ορόφους θα στεγαστούν οι χώροι στάθμευσης, καθώς και δύο πισίνες με μπαρ στον έκτο όροφο. Ακολουθεί ενδιάμεσο επίπεδο στο ύψος του 7ου ορόφου και από τον 8ο μέχρι τον 26ο όροφο θα είναι τα δωμάτια. Στον 27ο όροφο και σε ύψος 87 μέτρων προβλέπεται εστιατόριο, ενώ η κατασκευή υψώνεται άλλα 20 μέτρα φτάνοντας τα 107,6 μέτρα στην κορυφή.

Στο ισόγειο θα είναι ο χώρος υποδοχής, στον πρώτο όροφο, δίπλα στους χώρους στάθμευσης σχεδιάζεται εστιατόριο και ακολουθούν συνεδριακοί χώροι και σπα στον δεύτερο και τρίτο όροφο αντίστοιχα.

Το συνολικό εμβαδό των χώρων ανάπτυξης και στα δύο ξενοδοχεία μειώνεται από 50.300 τ.μ. σε 37.000 τ.μ. Υπάρχει σημαντική μείωση του συνολικού εμβαδού του οικιστικού πύργου από 42.000 τ.μ. σε 30.000 τ.μ. από τα οποία 18.000 τ.μ. είναι το δομημένο εμβαδό υπολογισμένο επί του συντελεστή δόμησης, ενώ μειώνεται και το εμβαδό του ξενοδοχείου δέκα ορόφων από 8.300 τ.μ. σε 7.000 τ.μ.

Επίσης, οι χώροι στάθμευσης μειώνονται από 412 στον οικιστικό πύργο σε 204 στο ξενοδοχείο.

Με τα τροποποιημένα σχέδια θα υπάρξει μεγάλη μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, αφού μόνο οι εκσκαφές μειώνονται από 34.100 κυβικά μέτρα σε 7.800 κυβικά μέτρα, κυρίως λόγω της κατάργησης των υπόγειων χώρων στάθμευσης.

Ως εκ τούτων, υπάρχουν πολύ μικρότερες ανάγκες σε νερό και ενέργεια, αλλά και στην παραγωγή λυμάτων, κάτι που εκτιμάται ότι θα καταστήσει την αδειοδότηση πολύ ευκολότερη.

Σε ό,τι αφορά ειδικά στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, σημειώνεται ότι η κατάργηση των δύο υπόγειων χώρων στάθμευσης σημαίνει ότι δεν θα πραγματοποιηθούν οποιεσδήποτε εργασίες μείωσης της στάθμης του υπόγειου νερού (εργασίες αποστράγγισης), ενώ θα μειωθεί αισθητά η ποσότητα των υλικών από εκσκαφές.

Ο Δήμος Λάρνακας αντιμετωπίζει πολύ θετικά την τροποποίηση των σχεδίων, κρίνοντας ότι καθίσταται ευκολότερη η αδειοδότηση και ξεπερνιούνται και σοβαρά περιβαλλοντικά θέματα, τα οποία καθιστούσαν χρονοβόρα την παραχώρηση άδειας με τα αρχικά σχέδια, τα οποία προέβλεπαν υπόγειο χώρο στάθμευσης με τεράστια εκσκαφή και ανάλογες ανάγκες διαχείρισης υγρών αποβλήτων, μεταξύ άλλων.

Τα τελικά σχέδια έρχονται σχεδόν έξι χρόνια μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης υλοποίησης του έργου στο παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων, στο χώρο του καφεστιατορίου Hobos και στα όμορα τεμάχια μέχρι τη λεωφόρο Ζήνωνος, συμπεριλαμβανομένου του δημοτικού τεμαχίου, όπου βρισκόταν στο παρελθόν το Δημοτικό Μέγαρο, το οποίο, ως γνωστόν, έχει αγοραστεί από το Δήμο Λάρνακας έναντι 5 εκατομμυρίων ευρώ.

Πηγή : Dialogos-Τάσος Περδίος

Send this to a friend