Home ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΠΟΨΕΙΣ Να δημιουργήσουμε παιδικές χαρές που να αξίζουν στα παιδιά μας
Να δημιουργήσουμε παιδικές χαρές που να αξίζουν στα παιδιά μας

Να δημιουργήσουμε παιδικές χαρές που να αξίζουν στα παιδιά μας

*Του Ανδρέα Α. Αποστόλου

Εννέα μήνες μετά την παράδοση του ανακαινισμένου και αναβαθμισμένου Παιδότοπου “Ιδρύματος Χριστίνα Α. Αποστόλου”, στο Δημοτικό Κήπο Λάρνακας, είμαστε περήφανοι γιατί όχι μόνο διατηρείται, αλλά συνεχώς αναβαθμίζεται. Τα όποια προβλήματα παρουσιάζονται επιλύονται άμεσα από τους λειτουργούς του Δήμου μας σε συνενόηση με το Ίδρυμα Χριστίνα Αποστόλου. Δήμαρχος, Δημοτικό Συμβούλιο, και το προσωπικό του Δήμου, φροντίζουν έτσι ώστε να διατηρούμε στην καρδιά της πόλης μας, ένα Παιχνιδότοπο στολίδι ανοικτό για όλα παιδιά. Και τους ευχαριστούμε για αυτό.

 

Αυτή είναι η εικόνα που πρέπει να έχουν όλοι οι χώροι πρασίνου και δημόσιοι παιχνιδότοποι σε όλη την Κύπρο. Στα πλαίσια των συζητήσεων για την μεταρρύθμιση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση θεωρώ πως είναι ένα θέμα που θα πρέπει να συζητηθεί και να ληφθεί υπόψη. Όχι μόνο το πώς δημιουργούμε ποιοτικούς χώρους για τα παιδιά μας αλλά πως τους συντηρούμε, πως τους διατηρούμε ποιοτικούς αλλά κυρίως ασφαλείς για τα παιδιά μας.

 

Υπάρχει όμως και μια άλλη εικόνα. Αυτή που επικρατεί στους πλείστους δημόσιους παιχνιδοτοπους τόσο στην Επαρχία Λάρνακας όσο και Παγκύπρια.

Εικόνες εγκατάλειψης. Παιχνιδότοποι παρατημένοι. Επικίνδυνοι για παιδιά μας.

Τι οφείλουμε να πράξουμε

Είναι αναγκαίος ο καθορισμός νομοθετικού πλαισίου που να αφορά τόσο την κατασκευή, όσο και την συντήρηση δημοσίων και ιδιωτικών παιχνιδότοπων.

Θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι κανονισμοί ασφαλείας κατά την κατασκευή τους, τόσο όσο αφορά τα παιχνίδια όσο και τα πατώματα ασφαλείας.

Θα πρέπει οι χώροι να προστατεύονται επαρκώς, για να μην παρατηρούνται φαινόμενα βανδαλισμών, όπως αυτά που είχαν σημειωθεί σε Λευκωσία και Λάρνακα πριν μερικούς μήνες.

Θα πρέπει να προβλέπονται αυστηρές διαδικασίες συντήρησης, ελέγχου και πιστοποίησης για την καταλληλότητα των παιχνιδότοπων κατά την λειτουργία τους.

Στα πλαίσια της συζήτησης του νομοσχεδίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και το νέο καθεστώς, για το ποιος θα έχει την ευθύνη, για να επιβλέπει την ορθή εφαρμογή των διαδικασιών.

Θα ήθελα να χαιρετίσω την πρωτοβουλία του Βουλευτή Χαράλαμπου Θεοπέμπτου, ο οποίος έχει καταθέσει Πρόταση Νόμου η οποία για πρώτη φορά θέτει την αναγκαία για νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος. Η πρόταση θα πρέπει να στηριχθεί και να ψηφιστεί το συντομότερο.

Αυτή λοιπόν είναι η κατάλληλη χρονική περίοδος να ανοίξουμε την συζήτηση και να λύσουμε οριστικά το πρόβλημα. Το οφείλουμε πρώτα και πάνω από όλα στα παιδιά μας. Για να έχουν όλα τα παιδιά ίσες ευκαιρίες πρόσβασης σε ποιοτικούς και ασφαλείς παιχνιδότοπους.

*Ο Ανδρέας Αποστόλου είναι Κοινοβουλευτικός Συνεργάτης στην Βουλή των Αντιπροσώπων και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Χριστίνα Α. Αποστόλου

www.andreasapostolou.com

Send this to a friend