Μπάχαλο με το χαλλούμι

Μπάχαλο με το χαλλούμι

Σχεδόν όλα τα χαλλούμια που παράγονται από το 2014 που υποβλήθηκε ο φάκελος κατοχύρωσης ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης είναι παράνομα, εφόσον δεν παράγονται όπως προνοείται στον φάκελο και δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός ελέγχου από το υπουργείο Γεωργίας, ενώ δεν τηρείται ούτε και το πρότυπο. Η αίτηση όπως είχε υποβληθεί στις Βρυξέλλες θα έπρεπε να τυγχάνει υποχρεωτικής εφαρμογής στην Κύπρο, κάτι που δεν συμβαίνει. Επιπλέον, ακόμα και η περίοδος προσαρμογής για τα ποσοστά γάλακτος παραμένουν καθηλωμένα στο 20% παρά το γεγονός ότι εκπνέει η προθεσμία που δόθηκε το 2024, ενώ υπάρχει αμφισβήτηση κατά πόσο θα τηρηθεί η δέσμευση που δόθηκε από τους τυροκόμους ενώπιον του Προέδρου για αύξηση στην τιμή του αιγινού και πρόβειου γάλακτος κατά πέντε σεντ το λίτρο.

Την επόμενη της ευρείας σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο οι επηρεαζόμενοι εξέφρασαν εκ νέου τις ανησυχίες τους σε σχέση με τα διάφορα ζητήματα που απασχολεί την κάθε ομάδα ξεχωριστά, παραγωγοί και βιομήχανοι, δίνοντας μια διαφορετική εικόνα από την ικανοποίηση που διαπιστώθηκε αμέσως μετά το τέλος της σύσκεψης περί πνεύματος σύνεσης και συνεργασίας. Με δημόσιες τοποθετήσεις τους αναφέρθηκαν σε διαφορετικές προσεγγίσεις και αναγνώσεις των αποφάσεων στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αιγοπροβατοτρόφων Ευαγόρας Χρυσάνθου, εξέφρασε μεν την ικανοποίησή του για τα συμφωνηθέντα στη σύσκεψη στο Προεδρικό, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι οι κτηνοτρόφοι ανησυχούν γιατί σε κατ’ ιδίαν συνομιλία με τους τυροκόμους μετά το πέρας της σύσκεψης διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχει πρόθεση τήρησης της συμφωνίας από πλευράς τους. Μιλώντας στον «Φ» ξεκαθάρισε πως αν δεν υλοποιηθεί η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Προεδρικό για αύξηση στην τιμή του γάλακτος κατά πέντε σεντ εντός του μήνα τότε οι κτηνοτρόφοι θα προβούν σε δυναμικά μέτρα. Πρώτο, θα χύσουν γάλα έξω από το Προεδρικό και δεύτερο θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας για μη εφαρμογή του προτύπου και των προνοιών του φακέλου.

Κληθείς να σχολιάσει τις ανησυχίες των αιγοπροβατοτρόφων ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τυροκόμων, Γιώργος Πέτρου, ξεκαθάρισε πως αν η ποσόστωση της τάξεως του 20% αιγοπρόβειου γάλακτος στην παραγωγή χαλλουμιού είναι οριστική και δεν αλλάξει ξανά στο μέλλον, τότε θα τηρηθεί και η σχετική συμφωνία.

Εξέφρασε ωστόσο προβληματισμούς και ανησυχίες για τον φάκελο σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί εύκολα. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν περιορισμοί με αποτέλεσμα στη συνέχεια να μη βρίσκουν το απαιτούμενο αιγοπρόβειο γάλα προκειμένου να φτιάξουν τις κατάλληλες ποσότητες.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αγελαδοτρόφων Νίκος Παπακυριακού μιλώντας στον Άστρα ανέφερε ότι δεν είναι ικανοποιημένοι όσοι ασχολούνται με την εμπορία του χαλλουμιού και γνωρίζουν τις επιπτώσεις που θα επέλθουν με τυχόν κατοχύρωση του προϊόντος. Σημείωσε ότι γίνεται προσπάθεια να κατοχυρωθεί ένας φάκελος που δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Πρόσθεσε ότι αν προχωρήσει η υπόθεση με νέο φάκελο για το χαλλούμι θα είναι καταστροφική, ενώ υπέδειξε ότι μπορούν να γίνουν μικρές αλλαγές στον υφιστάμενο φάκελο.

Στις Βρυξέλλες για ξεκαθάρισμα ο υπουργός Γεωργίας

Ο υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής ανέφερε ότι η προσπάθεια για κατοχύρωση του χαλλουμιού ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης συνεχίζεται και δεν γίνονται σκέψεις για απόσυρση του φακέλου. Πρόσθεσε ότι οι τυροκόμοι δεσμεύτηκαν για αγορά όλης της ποσότητας του γάλακτος που παράγεται από τους αιγοπροβατοτρόφους σε υψηλότερη τιμή κατά πέντε σεντ το λίτρο και χωρίς να διαφοροποιείται η ποσόστωση χρήσης αιγοπρόβειου γάλακτος. Τόνισε την ανάγκη λήψης αποφάσεων σε πολιτικό επίπεδο για να προχωρήσει η διαδικασία κατοχύρωσης του χαλλουμιού. Προς αυτό το σκοπό, σημείωσε θα έχει συνάντηση εντός του μήνα με τους Ευρωπαίους Επιτρόπους Γεωργίας και Υγείας.

Μιλώντας στην εκπομπή του ΡΙΚ Πρωινό Δρομολόγιο ο κ. Καδής αφού παραδέχθηκε ότι έχει παρατραβήξει το θέμα του φακέλου, ανέφερε ότι θα καταβληθεί μια εντατική προσπάθεια με τους δύο συναρμόδιους Επιτρόπους της Κομισιόν. Πρόσθεσε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια διαχείρισης των αποκλίσεων που παρατηρήθηκαν στο παρελθόν. Εξήγησε ότι στο παρελθόν θέσεις και προτάσεις που είχαν εκφραστεί εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να προχωρήσει το θέμα του φακέλου δεν έβρισκαν σύμφωνη την Κυπριακή Δημοκρατία, διότι με τυχόν αποδοχή τους θα εγείρονταν μια σειρά από άλλα ζητήματα στα οποία υπάρχει διαφωνία.

Ελάχιστη χρήση αιγοπρόβειου γάλακτος στο 50% το 2024

Η μεταβατική περίοδος για αύξηση ελάχιστης αναλογίας αιγινού και πρόβειου γάλακτος στην παραγωγή χαλλουμιού στο 50% εκπνέει το 2024. Μετά την ημερομηνία αυτή τα τυροκομεία που παρασκευάζουν χαλλούμι δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν λιγότερη ποσότητα αιγινού και πρόβειου γάλακτος, εκτός και αν μέχρι τότε δεν κατοχυρωθεί το προϊόν ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης. Σήμερα βρίσκεται σε ισχύ διάταγμα από το 2014 που προβλέπει ελάχιστη αναλογία αιγινού και πρόβειου γάλακτος στην παραγωγή χαλλουμιού στο 20%.

Το υπουργείο Γεωργίας διερεύνησε τη δυνατότητα τροποποίησης του σχετικού διατάγματος με το οποίο ορίζεται η ελάχιστη αναλογία. Μέσα από τα στοιχεία παρατηρείται ότι στην παρασκευή χαλλουμιού, με αναλογία κατ’ ελάχιστον 20% αιγινού και πρόβειου γάλακτος, χρησιμοποιείται όλη η παραγόμενη ποσότητα αγελαδινού γάλακτος και περισσεύει ποσότητα αιγινού και πρόβειου γάλακτος, η οποία προκαταρκτικά φαίνεται να επιτρέπει την αύξηση της συμμετοχής του αιγινού και πρόβειου γάλακτος στην παρασκευή του προϊόντος. Μάλιστα έγινε εισήγηση για συμμετοχή του αιγινού και πρόβειου γάλακτος με ελάχιστο ποσοστό το 25%. Η πρόταση του υπουργείου Γεωργίας δεν πέρασε στην ευρεία σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, με δέλεαρ να δοθεί αύξηση στην τιμή του αιγινού και πρόβειου γάλακτος κατά πέντε σεντ το λίτρο.

Αυτό που απομένει είναι πώς θα τεκμηριώσει το υπουργείο Γεωργίας την αποτυχία του να παραχθούν χαλλούμια με ελάχιστη αναλογία 50% αιγινού ή πρόβειου γάλακτος ή μείγματος αυτών στις πρώτες ύλες παρασκευής του προϊόντος μέσα σε τέσσερα χρόνια από σήμερα, από τη στιγμή που εδώ και έξι χρόνια η ποσόστωση είναι καθηλωμένη στο 20%. Περαιτέρω, θα πρέπει με επιχειρήματα να πείσει την Κομισιόν ότι δικαιολογείται νέα παράταση, χωρίς ουσιαστικά η Κυπριακή Δημοκρατία να έχει να καταδείξει ότι έκανε έστω και ένα βήμα προς την κατεύθυνση αυτή.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Send this to a friend