Home ΛΑΡΝΑΚΑ Λάρνακα: Εξετάζουν στέγαση του Περιβαλλοντικού Κέντρου στο πρώην λεπροκομείο
Λάρνακα: Εξετάζουν στέγαση του Περιβαλλοντικού Κέντρου στο πρώην λεπροκομείο

Λάρνακα: Εξετάζουν στέγαση του Περιβαλλοντικού Κέντρου στο πρώην λεπροκομείο

Το ενδεχόμενο στέγασης του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης της Αλυκής Λάρνακας στη Στέγη Αγίου Χαραλάμπους, όπου λειτουργούσε παλαιότερα το λεπροκομείο, εξετάζουν οι εμπλεκόμενοι. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, σε σύσκεψη που έγινε στο δημαρχείο Λάρνακας στις 22 Ιανουαρίου 2020, με θέμα το Διαχειριστικό Σχέδιο των Αλυκών και επιμέρους ζήτημα το Περιβαλλοντικό Κέντρο, έπεσε στο τραπέζι η ιδέα αξιοποίησης του πρώην λεπροκομείου για στέγαση του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης.

Ο Δήμος Λάρνακας είναι θετικός σε αυτό το σενάριο από τη στιγμή που φαίνεται ότι έχει εγκαταλειφθεί οριστικά η στέγαση της Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου στο πρώην λεπροκομείο, όπως προέβλεπε η αρχική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Προκειμένου όμως να οριστικοποιηθεί τέτοια απόφαση, χρειάζεται να ολοκληρωθεί η επικαιροποίηση των σχεδίων του Περιβαλλοντικού Κέντρου και να μετακινηθεί η χωροθέτηση του κτιρίου από την αρχική τοποθεσία.

Το Τμήμα Περιβάλλοντος έχει αναλάβει την επικαιροποίηση των αρχικών κατασκευαστικών σχεδίων λόγω του ότι έχουν παρέλθει 11 χρόνια από την ετοιμασία τους και ο Δήμος Λάρνακας αναμένει σχετική παρουσίαση σε περίπου 3 εβδομάδες, αφού στη σύσκεψη της 22ας Ιανουαρίου είχε συμφωνηθεί οι δύο πλευρές να συναντηθούν εκ νέου σε ένα μήνα από τότε. Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης του συμπλέγματος των Αλυκών Λάρνακας ήταν ώριμο έργο από το 2009 με έτοιμα κατασκευαστικά σχέδια και όρους προσφορών, ωστόσο παρέμεινε στις ελληνικές καλένδες για οικονομικούς λόγους.

Το οικονομικό ζήτημα όμως έχει πλέον λυθεί με ευρωπαϊκό κονδύλι μέσω του προγράμματος Διαχείρισης Περιοχών Natura 2000 που χρηματοδοτείται από τα Ευρωπαϊκά, Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία της περιόδου 2014 – 2020 με διαθέσιμο προϋπολογισμό μέχρι το 2023, σύμφωνα με το Τμήμα Περιβάλλοντος. Κατόπιν τούτου, ο Δήμος Λάρνακας απαίτησε ταχύτατη υλοποίηση των διαδικασιών επικαιροποίησης της αρχιτεκτονικής μελέτης και των όρων προσφορών, ώστε να τρέξει στη συνέχεια τις διαδικασίες προσφορών για κατασκευαστικά έργα.

Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε ένα χώρο παροχής ολοκληρωμένης ενημέρωσης για την Αλυκή Λάρνακας στους επισκέπτες αλλά και στην εκπαιδευτική κοινότητα με πλήρη πληροφόρηση για το περιβάλλον, τα οικολογικά χαρακτηριστικά, αλλά και άλλα ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία για τον ένα από τους δύο μοναδικούς υγροβιότοπους της Κύπρου που είναι το σύμπλεγμα των Αλυκών αποτελούμενο από τις λίμνες Αλυκή, Ορφανή, Σορός και τη μικρή λίμνη του αεροδρομίου.

Σύμφωνα με τον αρχικό κτιριολογικό σχεδιασμό, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης θα περιλαμβάνει χώρο υποδοχής, όπου θα γίνεται η είσοδος και η έκδοση εισιτηρίων και η υποδοχή των επισκεπτών, καθώς και κατάστημα. Προβλέπονται επίσης αίθουσα προβολών και διαλέξεων, αίθουσες εκθεμάτων, αίθουσα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αποθηκευτικοί χώροι, οι απαραίτητοι χώροι υγιεινής για προσωπικό και κοινό και η κουζίνα μαζί με άλλους λειτουργικούς χώρους.

Πηγή: Dialogos

Send this to a friend