Home ΛΑΡΝΑΚΑ Τρομερό το πρόβλημα τα τελευταία χρόνια με τις ροές αιτητών πολιτικού ασύλου
Τρομερό το πρόβλημα τα τελευταία χρόνια με τις ροές αιτητών πολιτικού ασύλου

Τρομερό το πρόβλημα τα τελευταία χρόνια με τις ροές αιτητών πολιτικού ασύλου

Ανησυχίες προκαλεί η συνεχής αυξανόμενη ροή αιτητών πολιτικού ασύλου στις ελεύθερες περιοχές από τα κατεχόμενα ή την Τουρκία. Την τελευταία δεκαετία η Κύπρος παραχώρησε καθεστώς διεθνούς προστασίας σε πέραν των εννέα χιλιάδων προσώπων.

Σε απαντητική του επιστολή προς τον βουλευτή Λ/κας Χρ. Ορφανίδη, ο οποίος ζήτησε κοινοβουλευτική ενημέρωση, ο Νίκος Νουρής σημειώνει ότι το 2017 αιτήθηκαν 4.582 άτομα για εξασφάλιση καθεστώτος διεθνούς προστασίας, ενώ το 2018 αυξήθηκαν σε 7.761 (αύξηση 69,25%).

Όσον αφορά το 2019, μέχρι το τέλος Αυγούστου, οι αιτητές ασύλου έφτασαν τους 8.630, ενώ υπολογίζεται ότι μέχρι και τις αρχές του 2020 θα ξεπεράσουν τα 12.000 άτομα. Μέχρι τα τέλη Αυγούστου 2019 υπήρχαν περίπου 14.500 υπό εξέταση αιτήσεις (περίπου 16.700 άτομα) σε όλα τα αρμόδια πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια όργανα.

Όπως αναφέρει ο υπουργός Εσωτερικών, το μεγαλύτερο μέρος των αιτητών (60%) εισέρχεται από μη ελεγχόμενα σημεία της νεκρής ζώνης, ωστόσο ένας σημαντικός αριθμός διέρχεται και μέσω των οδοφραγμάτων, κυρίως από το Λήδρας Πάλας. «Το παράνομο καθεστώς των κατεχομένων και η Τουρκία είτε διευκολύνουν, είτε δεν λαμβάνουν κανένα ενεργό μέτρο για την αποτροπή των ροών προς τις ελεύθερες περιοχές», παρατηρεί ο κ.Νουρής.

Ο ΥΠΕΣ σημειώνει, ακόμα, ότι ένας αριθμός αιτητών, ιδιαίτερα από αφρικανικές χώρες, φτάνει αεροπορικώς στα κατεχόμενα μέσω Τουρκίας, καθότι η Τουρκία έχει καταργήσει τις διατυπώσεις βίζας από τις χώρες αυτές. Επίσης, αιτητές από Πακιστάν και Μπαγκλαντές, οι οποίοι σπούδαζαν κι εργάζονταν στα κατεχόμενα, έχουν διέλθει από μη ελεγχόμενα σημεία της νεκρής ζώνης. Τον περασμένο Ιούνιο σημαντικοί αριθμοί Σύριων υπηκόων, οι οποίοι έφτασαν αεροπορικώς μέσω Τουρκίας στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμβου, παρουσιάστηκαν στη συνέχεια στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας ζητώντας άσυλο. Τ’ άτομα αυτά διέμεναν προηγουμένως στο Λίβανο ή στην Τουρκία. «Η συστηματική άφιξη στην Κύπρο αιτητών διεθνούς προστασίας δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες, δεδομένου ότι τα άτομα αυτά επιλέγουν να έρθουν στην Κύπρο παρ’ όλο που λάμβαναν ή θα μπορούσαν να λάβουν επαρκή προστασία από την Τουρκία ή από τη χώρα στην οποία προηγουμένως βρίσκονταν.

Από το 2009 και μέχρι τα τέλη Αυγούστου 2019 η Δημοκρατία, τηρώντας όλες τις υποχρεώσεις της, έχει παραχωρήσει καθεστώς διεθνούς προστασίας σε περίπου 9.200 άτομα», καταλήγει ο Ν. Νουρής.

ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Send this to a friend