Home ΛΑΡΝΑΚΑ Λάρνακα ή Λεμεσός;
Λάρνακα ή Λεμεσός;

Λάρνακα ή Λεμεσός;

Πολλοί παράμετροι της σχεδιαζόμενης ακτοπλοϊκής γραμμής Κύπρου – Ελλάδας θα κριθούν από τις ναυτιλιακές εταιρείες, οι οποίες θα συμμετέχουν στον διαγωνισμό για την ανάθεση της γραμμής, όπως είναι η τελική τιμή του εισιτηρίου, αλλά και τα λιμάνια που θα προσεγγίζει το πλοίο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π» οι όροι του διαγωνισμού δεν θα περιλαμβάνουν λεπτομέρειες όπως τα λιμάνια αφετηρίας, τερματισμού και προσέγγισης, επιτρέποντας στις εταιρείες να σχεδιάσουν το δρομολόγιο ελεύθερα και με βάση τους δικούς τους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς.

Μια στάση

Ο Πειραιάς, πάντως, πρέπει να θεωρείται ως δεδομένο λιμάνι τερματικού σταθμού στην Ελλάδα (μάλιστα οι ελληνικές αρχές είναι έτοιμες να παρέχουν διευκολύνσεις, με το ελληνικό Υπουργείο Ναυτιλίας να υποστηρίζει τους σχεδιασμούς της Κύπρου), αλλά είναι ανοιχτό ποιο θα είναι το λιμάνι αφετηρίας στην Κύπρο. Επίσης, με βάση τις ίδιες πληροφορίες, οι εταιρείες θα καθορίσουν για το αν θα υπάρχει ενδιάμεση στάση κατά τη διάρκεια του δρομολογίου και σε ποιο ελληνικό νησί. Η στάση θα είναι μία καθώς περισσότερες θα αυξήσουν τον χρόνο του ταξιδιού. Πρόσθετη δυσκολία είναι ότι στα ελληνικά λιμάνια πρέπει να υπάρχει υποδομή εισόδου στη ζώνη Σέγκεν, καθώς θα διεξάγονται έλεγχοι σε ανθρώπους και αυτοκίνητα που αποβιβάζονται.
Στο Υφυπουργείο Τουρισμού αναμένουν τις επόμενες εβδομάδες τις παρατηρήσεις της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί των όρων του διαγωνισμού και στη συνέχεια θα προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός για την εκτέλεση της επιδοτούμενης ναυτιλιακής γραμμής. Στόχος είναι η γραμμή να ανοίξει το καλοκαίρι.
Υπάρχει επιχειρηματικό ενδιαφέρον τόσο από την Κύπρο όσο και από την Ελλάδα και αυτό είναι καλό γιατί θα υπάρχουν αρκετές προτάσεις ναυτιλιακών εταιρειών για να αναλάβουν αυτή τη γραμμή, σχολίασε στον «Π» ο πρόεδρος του επιχειρηματικού συνδέσμου Ελλάδας – Κύπρου Ιωσήφ Ιωσήφ. Σε ό,τι αφορά τα ναύλα, θα εξαρτηθεί από τη νικήτρια εταιρεία του διαγωνισμού, αλλά υπολογίζεται ότι δεν θα είναι ιδιαίτερα υψηλό, περίπου 130 ευρώ με επιστροφή. Πρόκειται για τιμή ανταγωνιστική σε σχέση με το αεροπλάνο.

Τα οφέλη

Ο κ. Ιωσήφ εκτιμά ότι η ακτοπλοϊκή σύνδεση θα ευνοήσει τις οικονομίες και των δύο χωρών και ειδικά ο τουρισμός, ενώ όφελος αναμένεται και στη διακίνηση εμπορευμάτων. «Ο τουρισμός από την Ελλάδα προς την Κύπρο και από την Κύπρο προς την Ελλάδα θα αυξηθεί» διότι σίγουρα θα ταξιδεύουν πολλοί περισσότεροι, εξήγησε ο κ. Ιωσήφ. Για παράδειγμα, είπε, θα προστεθούν άτομα τα οποία φοβούνται να ταξιδέψουν με αεροπλάνα ή άτομα που θέλουν μια πιο φθηνή λύση για να ταξιδέψουν προς την Ελλάδα.
«Είναι μία λύση που θα δώσει την επιλογή μετακίνησης και θα συμβάλει στη στενότερη σχέση μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας», σημείωσε. Την αισιοδοξία του εξέφρασε στον «Π» και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου Βασίλης Σταματάρης. «Το χαιρετίζουμε. Το χρειάζεται ο κόσμος», ανέφερε ο κ. Σταματάρης και σημείωσε ότι η ακτοπλοϊκή σύνδεση θα εμπλουτίσει το κυπριακό τουριστικό προϊόν. Θα ήταν χρήσιμο εάν η παραπάνω σύνδεση γίνει η αρχή για μελλοντικές ακτοπλοϊκές συνδέσεις και με άλλες γειτονικές χώρες όπως για παράδειγμα το Ισραήλ, προσέθεσε.

Η ζήτηση

Το 2019 η Στατιστική Υπηρεσία κατέγραψε 519.129 επιστροφές κατοίκων της Κύπρου από την Ελλάδα, η οποία είναι και ο πρώτος προορισμών για τους Κύπριους ταξιδιώτες. Τα στοιχεία αποτυπώνουν την υψηλή ζήτηση Κυπρίων για ταξίδια στην Ελλάδα και αναμένεται θετική ανταπόκριση του κοινού προς την ακτοπλοϊκή γραμμή.
Η απήχηση του κόσμου θα εξαρτηθεί και από τον χρόνο του ταξιδιού, ανέφερε ο κ. Ιωσήφ, δηλαδή όσο πιο σύντομο είναι το δρομολόγιο τόσο περισσότεροι άνθρωποι θα θελήσουν να ταξιδέψουν με αυτό.
«Πιστεύω ότι θα το αγκαλιάσει ο κόσμος, γιατί δεν θα είναι πάρα πολλές οι ώρες του ταξιδιού και ελπίζουμε να είναι πιο ταχείας δυναμικότητας αυτό το καράβι, ώστε να μην χρειάζονται τόσες πολλές ώρες για να ταξιδεύουν», πρόσθεσε ο κ. Ιωσήφ.

Πηγή: Πολίτης

Send this to a friend