Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΥΓΕΙΑ Συντονισμός για ενδεχόμενα κρούσματα κοροναϊού… Το σχέδιο δράσης και η διαδικασία στα αεροδρόμια (pics)
Συντονισμός για ενδεχόμενα κρούσματα κοροναϊού… Το σχέδιο δράσης και η διαδικασία στα αεροδρόμια (pics)

Συντονισμός για ενδεχόμενα κρούσματα κοροναϊού… Το σχέδιο δράσης και η διαδικασία στα αεροδρόμια (pics)

Σύσκεψη για συντονισμό των ενεργειών αναφορικά με το νέο κοροναϊο στο αεροδρόμιο Λάρνακας με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών – Το σχέδιο δράσης και πως θα γίνεται η διαδικασία για τους ταξιδιώτες στα αεροδρόμια – Τι γίνεται σε περίπτωση που εντοπιστεί κάποιο κρούσμα – Γιατί δεν τοποθετούνται ακόμα θερμοκάμερες – Όσα δήλωσε με το πέρας της σύσκεψης η Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών Ελισάβετ Κωνσταντίνου

Η διαδικασία που θα ακολουθείται και ο τρόπος που θα γίνεται η παρακολούθηση των ταξιδιωτών που έχουν ταξιδέψει από και προς Κίνα στα αεροδρόμια, συμφωνήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Αεροδρόμιο Λάρνακας με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων υπηρεσιών. Επίσης συζητήθηκαν οι τρόποι εξέτασης των ταξιδιωτών αυτών, οι τρόποι αντιμετώπισης των επαγγελματιών υγείας στο αεροδρόμιο και πως θα δράσουν σε περίπτωση που εντοπιστεί ύποπτο κρούσμα ή κάποιο άτομο είναι θετικό στο νέο ιό.

«Τη σύσκεψη ζήτησε το Υπουργείο Υγείας με σκοπό τον συντονισμό υπηρεσιών για τα θέματα των ταξιδιωτών όσον αφορά τον ιό του κοροναϊού» είπε η Ελισάβετ Κωνσταντίνου, μιλώντας μετά το πέρας της σύσκεψης.

«Έχουν παρακαθίσει όλες οι υπηρεσίες του κράτους όπως και η διαχειρίστρια εταιρεία των δύο αεροδρομίων Hermes Airport και οι αεροπορικές εταιρείες που έχουν πτήσεις από και προς Κίνα. Έχουμε συμφωνήσει τη διαδικασία κάτω από την οποία θα γίνεται επιλεγμένο screening των ταξιδιωτών οι οποίοι επισκέπτονται την Κίνα, είτε προς είτε από».

Ερωτηθείσα για το πώς θα προχωρά η συγκεκριμένη διαδικασία η Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών είπε ότι «πρόκειται για μια διαδικασία που θα ξεκινά από την ενημέρωση των αρμοδίων, άτομα τα οποία εξασφαλίζουν βίζα και ακολούθως θα γίνεται εξέταση από νοσηλευτικό προσωπικό στα αεροδρόμια» και διευκρίνισε ότι επί του παρόντος δεν συζητήθηκε το θέμα τοποθέτησης θερμοκάμερας.

«Δε συζητήσαμε για την ώρα το θέμα τοποθέτησης θερμοκάμερας λόγω του ότι αυτή την περίοδο υπάρχουν πάρα πολλές ιώσεις και η γρίπη τρέχει ταυτόχρονα, θα το μελετήσουμε σε δεύτερο στάδιο» είπε.

Ερωτηθείσα τι γίνεται σε περίπτωση που εντοπιστεί κάποιο κρούσμα, η κυρία Κωνσταντίνου είπε ότι οι υπηρεσίες έχουν καταρτίσει πλάνο για το πώς και που θα νοσηλευτεί. «Είναι περίπλοκο, έχει ενεργοποιηθεί ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας με τον οποίο βρισκόμαστε σε πλήρη συντονισμό ώστε να γίνει διαχείριση του περιστατικού. Έχουμε ήδη ενδυναμώσει τα ιατρεία των αεροδρομίων και με ιατρικό και με νοσηλευτικό προσωπικό σε συνεργασία με τον ΟΚΥπΥ».

Κληθείσα να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες και για το ερωτηματολόγιο που έχει καταρτιστεί, η κυρία Κωνσταντίνου είπε ότι «είναι ένα ερωτηματολόγιο που αφορά τόσο τα επιδημιολογικά στοιχεία του ταξιδιώτη, τις περιοχές που έχει επισκεφθεί και ακολούθως τα κλινικά σημεία εάν υπάρχουν και κάποιες οδηγίες ότι για 14 μέρες θα πρέπει να γίνεται κάποια αυτοπαρακολούθηση για άτομα που είναι ελεύθερα συμπτώματα, σε περίπτωση που θα εμφανίσουν οποιοδήποτε από τα συμπτώματα τότε να αποτείνονται σε συγκεκριμένα σημεία» είπε.

Όσον αφορά τα λιμάνια, η κυρία Κωνσταντίνου είπε ότι για τα λιμάνια η διαδικασία είναι διαφορετική και πως υπάρχει ανοικτή γραμμή για τους λιμενάρχες ώστε να καταλήξουν στη διαδικασία. «Διαβάζουμε όλες τις οδηγίες από τα αρμόδια ευρωπαϊκά σώματα και είμαστε σε επικοινωνία είπε».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων λειτουργοί των Ιατρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Εξωτερικών, η Hermes Airports, εκπρόσωποι αεροπορικών εταιρειών που φέρνουν στη Κύπρο τουρίστες από τη Κίνα ή που πραγματοποιούν πτήσεις από και προς την Κίνα και η Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης.

Πηγή Cyprustimes

Send this to a friend