Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η ΣΚΑΛΙΩΤΙΣΣΑ Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Μία από τις λιγοστές υποθέσεις που απασχόλησαν ποτέ την κυπριακή δικαιοσύνη, έχοντας τόσο μεγάλο όγκο μαρτυρικού υλικού, που να σχετίζεται μ’ εμπειρογνωμοσύνη και που τα θέματα που θα εγερθούν θα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα από ιατρικής άποψης, είναι η υπόθεση των δύο γιατρών που εργάζονταν στο Τμήμα Πρώτων Βοηθειών του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, ηλικίας 38 και 66 χρόνων, οι οποίοι κατηγορούνται για την πρόκληση θανάτου του 10χρονου μαθητή Σταύρου Γιωργαλλή, από το Αλεθρικό, τον Μάιο του 2018.

Η δίκη των δύο γιατρών (σε προηγούμενη δικάσιμο είχαν αρνηθεί ενοχή στις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν) ήταν ορισμένη την Πέμπτη (23/1) ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας για έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, ωστόσο η δίκη πήρε εκ νέου αναβολή.

Ορίστηκε στις 29 Απριλίου 2020, προκειμένου οι δύο πλευρές, κατηγορούσα αρχή και δικηγόροι υπεράσπισης, να προσπαθήσουν να ετοιμάσουν κείμενο παραδεκτών γεγονότων,  ώστε να εξοικονομηθεί πολύτιμος δικαστικός χρόνος και ν’ αποφευχθεί η αχρείαστη εξέταση μαρτύρων.

Στο πινάκιο της υπόθεσης αναγράφονται πέραν των 40 μαρτύρων κατηγορίας και η ακροαματική διαδικασία αναμένεται ότι θα είναι πολύμηνη. Οι πλείστοι βασικοί μάρτυρες είναι γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων (ακτινολόγοι, νευροχειρούργοι, χειρούργοι κ.α.), εξού και η μαρτυρία τους θα είναι τεχνική, δηλαδή θα είναι μαρτυρία εμπειρογνωμόνων γύρω από ιατρικά θέματα.

Περαιτέρω, οι συνήγοροι υπεράσπισης Γιάννης Πολυχρόνης και Ηλίας Στεφάνου ζήτησαν περισσότερο χρόνο για να μελετήσουν την έκθεση του ιατροδικαστή Σ. Σοφοκλέους για τα αίτια θανάτου του 10χρονου.

Οι δύο γιατροί, ο πρώτος ήταν γενικός γιατρός στο ΤΑΕΠ του Νοσοκομείου Λάρνακας και ο δεύτερος γενικός παθολόγος- διευθυντής του ΤΑΕΠ κατά τον επίδικο χρόνο, κατηγορούνται για πρόκληση θανάτου λόγω απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο της υπόθεσης, στις 11 Μαΐου 2018, στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης ή συμπεριφοράς, που δεν ανάγεται σε υπαίτιο αμέλεια και χωρίς πρόθεση, επέφεραν τον θάνατο στον 10χρονο Σταύρο, δηλαδή κατά την εξέτασή του δεν εντόπισαν στην ακτινογραφία το κάταγμα κρανίου που έφερε, παρέλειψαν να ζητήσουν γνωμάτευση από ακτινολόγο κι ενώ έπρεπε να τον θέσουν υπό παρακολούθηση, του έδωσαν εξιτήριο.

Κατηγορούνται, ακόμα, για απερίσκεπτες και αμελείς πράξεις, ότι με αλόγιστο τρόπο, βεβιασμένο ή αμελή, έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή του 10χρονου. Ο άτυχος Σταύρος είχε κτυπήσει την ίδια μέρα στο κεφάλι μετά από ατύχημα που είχε στο σχολείο, στο μάθημα της γυμναστικής.

 

Την αρχή μιας νέας εποχής για τη Λάρνακα, για τον τομέα της ενέργειας και για την οικονομία της Κύπρου γενικότερα σηματοδοτεί το νέο, υπερσύγχρονο τερματικό υγρών καυσίμων της εταιρείας Πετρολίνα, στο Βασιλικό, τα εγκαίνια του οποίου τέλεσε το περασμένο Σάββατο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Το καινούργιο τερματικό αποτελείται από 18 δεξαμενές συνολικής χωρητικότητας 113 χιλιάδων κυβικών μέτρων όλων των τύπων καυσίμων και είναι κατά 77 χιλιάδες κυβικά μέτρα μεγαλύτερης χωρητικότητας απ’ ότι οι παλιές εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Λάρνακα. Τελώντας τα εγκαίνια του πρωτοποριακού, όπως το χαρακτήρισε, έργου, το οποίο κόστισε πέραν των 80 εκατομμυρίων ευρώ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνεχάρη τον Όμιλο Εταιρειών Πετρολίνα για το σύνολο της επιχειρηματικής δραστηριότητας που αναπτύσσει διαχρονικά, επιδεικνύοντας, όπως είπε, σταθερό σεβασμό στις ανάγκες των πελατών και των συνεργατών του.

Ο Ν. Αναστασιάδης δήλωσε ότι με την μεταφορά όλων των καυσίμων της εταιρείας στο νέο τερματικό του Βασιλικού, δίνεται η ευκαιρία για ανάπτυξη ενός εκ των ωραιότερων παραλιακών μετώπων της Λάρνακας, με απεριόριστες δυνατότητες, αφού τις τελευταίες δεκαετίες οι παλιές εγκαταστάσεις που λειτουργούσαν στα παράλια κρατούσαν τη Λάρνακα καθηλωμένη.

Ο ΠτΔ είπε ότι μέχρι το τέλος Απριλίου 2020 όλες οι εταιρείες υγρών καυσίμων θα έχουν μετακινήσει τα αποθέματά τους στο Βασιλικό, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία πως μέχρι τον Μάρτιο του 2021 θα γίνει εφικτή και η μετακίνηση των εγκαταστάσεων εταιρειών υγραερίου, έτσι ώστε το παραλιακό μέτωπο Λάρνακας – Δεκέλειας ν’ αποτελέσει πνεύμονα ανάπτυξης για τους Δήμους Λάρνακας και Λειβαδιών.

Από την πλευρά του, ο εκτελεστικός πρόεδρος της Πετρολίνα Κωστάκης Λευκαρίτης ανέφερε ότι οι εγκαταστάσεις στο Βασιλικό είναι υψηλής τεχνολογίας, τελευταίων ευρωπαϊκών προδιαγραφών, με πλήρη αυτοματοποίηση του ιδίου του τερματικού, που με βάση τις νέες τεχνολογίες πρόσθετων additives δίνουν τη δυνατότητα στην εταιρεία να διαθέτει άριστης ποιότητας προϊόντα, με όλες τις ασφαλιστικές δικλείδες για την ασφάλεια του περιβάλλοντος.

Αρχίζει η αποξήλωση

——————————-

Ο Κ. Λευκαρίτης πρόσθεσε ότι μετά την πλήρη μεταφορά των εργασιών στο Βασιλικό, θ’ αρχίσει σύντομα η αποξήλωση και η κατεδάφιση όλων των παλιών εγκαταστάσεων στα παράλια της Λάρνακας και ο καθαρισμός της γης.

Εξέφρασε, δε, τη βεβαιότητα ότι τα ιδιόκτητα οικόπεδα στα οποία βρίσκονται τα τερματικά της Λάρνακας θα ενταχθούν σε νέες πολεοδομικές ζώνες με βάση το νέο σχέδιο περιοχής για να τύχουν της κατάλληλης ανάπτυξης.

Εξάλλου, ο εκτελεστικός διευθύνων σύμβουλος της Πετρολίνα Ντίνος Λευκαρίτης είπε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2020 η εταιρεία τροφοδοτεί την Κύπρο από τον τερματικό του Βασιλικού τηρώντας τα συμφωνηθέντα χρονοδιαγράμματα με το κράτος και το Δήμο Λάρνακας. Επισήμανε, ακόμα, ότι η Πετρολίνα είναι πλέον σε θέση να συναγωνίζεται με διεθνείς εταιρείες, πρωτοπορώντας στον τομέα της ενέργειας.

70 χρόνια Όμιλος Λευκαρίτη

—————————————–

Στην ομιλία του κατά την τελετή των εγκαινίων, ο εκτελεστικός σύμβουλος (CEO) της Πετρολίνα Ντίνος Λευκαρίτης αναφέρθηκε στην 70χρονη δράση του Ομίλου Α/φοι Λευκαρίτη, ενός ομίλου που, όπως είπε, καθόρισε τον τομέα των μεταφορών και συγκοινωνιών και την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας και βιομηχανίας. Προβαίνοντας, εξάλλου, σε μια ιστορική αναδρομή μέχρι τη λειτουργία του νέου τερματικού της Πετρολίνα στο Βασιλικό, ο κ.Λευκαρίτης υπενθύμισε ότι οι νέες εγκαταστάσεις αποτέλεσαν ένα μεγαλεπήβολο εγχείρημα και η μετακίνησή τους εντός των χρονοδιαγραμμάτων μια μεγάλη πρόκληση. Το 2003 εξαγοράστηκε η εταιρεία Total Aviation. Η εξαγορά περιλάμβανε τη σύμβαση μίσθωσης δύο δεξαμενών στο χώρο του νέου τερματικού. Έτσι, η Πετρολίνα έκανε ουσιαστικά το πρώτο βήμα για την μετακίνησή της εκτός Λάρνακας. Το 2004 η εταιρεία μετέφερε όλο το αεροπορικό καύσιμο (JETA – 1) στο Βασιλικό, αφήνοντας στη Λάρνακα μόνο τα προϊόντα κίνησης. Μεταξύ 2005-2011 η Πετρολίνα μίσθωσε άλλες τρεις δεξαμενές και μετέφερε τα μαύρα προϊόντα και το ναυτιλιακό ντίζελ στο Βασιλικό.

Το 2012 η εταιρεία αγόρασε όλες τις δεξαμενές (επτά στο σύνολο) από το τσιμεντοποιείο Βασιλικού και γη εμβαδού 49.050 τετραγωνικών μέτρων, προχωρώντας στην επέκταση του τερματικού. Από το 2017 η Πετρολίνα προχώρησε στην ανέγερση τεσσάρων επιπρόσθετων δεξαμενών, στην κατεδάφιση τριών παλαιών δεξαμενών και στην ανέγερση νέων δεξαμενών διπλάσιας χωρητικότητας.

Επίσης, προχώρησε στην κατασκευή υπερσύχρονου συστήματος φόρτωσης βυτιοφόρων και συστήματος πρόσθετων τελευταίας τεχνολογίας ευρωπαϊκών προδιαγραφών καθώς και στην ανέγερση νέων υποστηρικτικών κτηρίων.

Αντισταθμιστικά 25 εκ. στις κοινότητες Βασιλικού

——————————————————————–

Μιλώντας κατά την προχθεσινή τελετή των εγκαινίων του νέου τερματικού υγρών καυσίμων της Πετρολίνα στο Βασιλικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι ως αντισταθμιστικά μέτρα η κυβέρνηση θα διαθέσει ποσό ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ προς όφελος των κοινοτήτων της περιοχής Βασιλικού για εκτέλεση έργων υποδομής. Έκανε, επίσης, αναφορά στην προώθηση έργων ύψους 200 εκατομμυρίων στο Ενεργειακό Κέντρο Βασιλικού, με στόχο, όπως είπε, το κέντρο ν’ αποκτήσει στρατηγικό ρόλο προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού.

Ο ΠτΔ ανέφερε ότι τα έργα αυτά θα υλοποιηθούν την επόμενη τριετία. Όσον αφορά τις προοπτικές ανάπτυξης που διανοίγονται για τη Λάρνακα με την «απελευθέρωση» του παραλιακού της μετώπου από τις παλιές εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών και υγραερίου, ο Ν. Αναστασιάδης μίλησε αρχικά για έργα υποδομής συνολικής αξίας 78 εκ. που ήδη είναι σ’ εξέλιξη, κάποια απ’ αυτά με χρηματοδότηση από τα διαθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Σήμερα παρατηρείται μια αναγέννηση της πόλης. Δίνω την υπόσχεση πως προτού παραδώσω την εξουσία, η Λάρνακα θα είναι από τις πιο σύγχρονες και ωραιότερες πόλεις. Στόχος μας να μετατραπεί η Λάρνακα σε μια σύγχρονη κι ευρωπαϊκή πόλη.

Θα τιμήσουμε τις υποσχέσεις που δώσαμε για τη Λάρνακα και θα παρακολουθούμε στενά τα χρονοδιαγράμματα όσον αφορά την μετακίνηση των οχληρών εγκαταστάσεων από τα παράλια της, αλλά και για όσον αφορά τα υπόλοιπα μεγάλα αναπτυξιακά έργα», διαβεβαίωσε ο κ.Αναστασιάδης.

Μπήκε το νερό στ’ αυλάκι όσον αφορά το πολυπόθητο έργο υποδομής στην Αθηένου, την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας Εκκλησιών.

Ο Δήμος Αθηένου ανακοίνωσε ότι την περασμένη Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2020, έγινε στο γραφείο του δημάρχου Κυριάκου Καρεκλά η υπογραφή της σύμβασης για την παροχή υπηρεσιών συμβούλων μελετητών όσον αφορά τον σχεδιασμό και την επίβλεψη ανάπλασης της πλατείας εκκλησιών.

Η επιτυχούσα ομάδα μελετητών του σχετικού διαγωνισμού είναι το γραφείο «Γιώργος Καράς και Συνεργάτες Σύμβουλοι Μηχανικοί».

Το κόστος της σύμβασης ανέρχεται σχεδόν στις 30 χιλιάδες ευρώ, εκτός Φ.Π.Α, και η διάρκεια εκτέλεσης της σύμβασης αναμένεται να είναι γύρω στον ένα χρόνο. Το έργο είναι εγκριμένο ως πολεοδομικό και ο Δήμος Αθηένου αναμένεται να καταβάλει τόσο στο στάδιο της μελέτης, όσο και στο στάδιο της κατασκευής ποσοστό 20% του συνολικού κόστους.

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του Δήμου Αθηένου, στόχος της υπό αναφοράς σύμβασης είναι η υλοποίηση του πολεοδομικού έργου για την Α΄ φάση ανάπλασης της κεντρικής πλατείας εκκλησιών Αθηένου, συνολικού κατασκευαστικού κόστους δύο εκατομμυρίων ευρώ, έργο που θα περιλαμβάνει τους περιμετρικούς δρόμους γύρω από τις εκκλησίες της Παναγίας της Χρυσελεούσης, την αυλή της εκκλησίας και τον χώρο στάθμευσης.

Κύριος στόχος του έργου είναι η ανάδειξη της κεντρικής πλατείας της Αθηένου και των γύρω χώρων, η ενδυνάμωση του κοινωνικού και πολιτιστικού ρόλου της πλατείας και η οργανική σύνδεσή της με όλα τα σημεία αναφοράς του δήμου.

Η σύμβαση περιλαμβάνει τον σχεδιασμό, την επίβλεψη των κατασκευαστικών εργασιών, τη διαχείριση της σύμβασης με τον εργολάβο και την τελική παραλαβή του έργου. Περιλαμβάνει, επίσης, υπηρεσίες που θα εκπονηθούν και θα πραγματοποιηθούν από την ανάδοχο εταιρεία.

Διευκρινίζεται ότι το έργο είναι εγκριμένο για κατασκευή στα πλαίσια του Δημοσιονομικού Πλαισίου της Κυβέρνησης 2019-2021.

Την σύμβαση υπέγραψαν εκ μέρους του δήμου ο δήμαρχος Κυριάκος Καρεκλάς κι εκ μέρους της ομάδας μελετητών ο Γιώργος Καράς, υπεύθυνος της ομάδας του έργου.

Send this to a friend