Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Airbnb: Θα έχουν λόγο οι γείτονες
Airbnb: Θα έχουν λόγο οι γείτονες

Airbnb: Θα έχουν λόγο οι γείτονες

Με πρόταση νόμου των βουλευτών του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, και ΕΔΕΚ, Ηλία Μυριάνθους, τέθηκαν οι βάσεις για τη ρύθμιση της ενοικίασης καταλυμάτων μέσω πλατφορμών τύπου AirBnb. Μετά από ενάμιση χρόνο συζητήσεων στη Βουλή, πλέον το Airbnb νομοθετήθηκε και τα όποια έσοδα θα φορολογούνται. Επίσης, οι ιδιοκτήτες τέτοιων καταλυμάτων που τα προορίζουν για βραχυχρόνια μίσθωση, θα καλούνται να πληρώσουν τέλη διανυκτέρευσης (όπως τα ξενοδοχεία), ενώ αν υπάρξει αρνητική απόφαση από την πλειοψηφία των ιδιοκτητών ενός οικιστικού συγκροτήματος, τότε δεν θα μπορεί το εν λόγω κατάλυμα να εγγραφεί στο σχετικό μητρώο. 

Η νομοθεσία έχει ψηφιστεί και η εφαρμογή της εξαρτάται πλέον από το υφυπουργείο Τουρισμού, το οποίο θα τηρεί το Μητρώο Αυτοεξυπηρετούμενων Καταλυμάτων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», το υφυπουργείο Τουρισμού επεξεργάζεται αυτή τη στιγμή τις πρόνοιες της νομοθεσίας και εντός των επόμενων εβδομάδων θα εκδώσει εγκύκλιο σχετικά με τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν οι ιδιοκτήτες τέτοιων καταλυμάτων προκειμένου να εγγραφούν στο μητρώο. Παράλληλα, ο υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος, θα επιδιώξει να έχει συνάντηση με την πλατφόρμα AirBnb προκειμένου να τους εξηγήσει τις αλλαγές στη νομοθεσία.

 

Επίσης, παρόλο που έγινε ολόκληρο θέμα συζήτησης σχετικά με το εάν θα είναι υποχρεωτική η σύμφωνος γνώμη της διαχειριστικής επιτροπής (και τελικά δεν πέρασε από την Ολομέλεια η εν λόγω τροποποίηση), εν τούτοις στο τελικό κείμενο υπάρχει αυτή η διατύπωση, κάπως παραλλαγμένη. Για να ενοικιάζεται και/ή να εκμισθώνεται αυτοεξυπηρετούμενο κατάλυμα δεν θα πρέπει να υπάρχει αρνητική απόφαση είτε από τη Διαχειριστική Επιτροπή είτε από την πλειοψηφία των ιδιοκτητών και/ή δικαιούχων χρηστών των άλλων μονάδων που αποτελούν την κοινόκτητη οικοδομή ή την κοινόκτητη ιδιοκτησία ως προς την ενοικίαση ή εκμίσθωση της μονάδας.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, το Υφυπουργείο Τουρισμού δύναται οποτεδήποτε να διεξάγει αυτεπάγγελτα έλεγχο σε ξενοδοχείο ή τουριστικό κατάλυμα ή αυτοεξυπηρετούμενο κατάλυμα, για τη διακρίβωση της ύπαρξης άδειας λειτουργίας.

Αναφορικά με την εγγραφή ενός καταλύματος στο μητρώο, σύμφωνα με τη νομοθεσία, θα πρέπει μαζί με την αίτηση και το τέλος εγγραφής, να κατατίθεται Υπεύθυνη Δήλωση στην οποία να βεβαιώνεται ότι τηρούνται οι πιο κάτω προϋποθέσεις: α) εγγραφή στο Τμήμα Φορολογίας (αριθμός φορολογικής ταυτότητας ιδιοκτήτη ή διαχειριστή ή και ΦΠΑ όπου προβλέπεται με βάση τη σχετική νομοθεσία), β) οι ελάχιστες τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές.

Το Υφυπουργείο Τουρισμού οφείλει εντός δυο μηνών από την ημερομηνία καταχώρησης της Υπεύθυνης Δήλωσης να εξετάσει την αίτηση και να ενημερώσει τον αιτητή για την έγκριση ή απόρριψη της αίτησής του, με αιτιολογία σε περίπτωση απόρριψης.

Τέλος, με την εγγραφή στο Μητρώο Αυτοεξυπηρετούμενων Καταλυμάτων, το Υφυπουργείο Τουρισμού εκδίδει ειδικό σήμα και αριθμό εγγραφής ο οποίος αναρτάται και δηλώνεται σε όλες τις συναλλαγές και παράλληλα εκδίδεται και η πρώτη άδεια εγγραφής η οποία ισχύει για τρία  χρόνια από την ημερομηνία της έκδοσής της.

Send this to a friend