Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Πάει καλά και στρώνει το ΓεΣΥ
Πάει καλά και στρώνει το ΓεΣΥ

Πάει καλά και στρώνει το ΓεΣΥ

Καλά τα νέα μέχρι στιγμής, για το Γενικό Σύστημα Υγείας σε ό,τι αφορά τα οικονομικά του ΟΑΥ, αφού ο προϋπολογισμός του Συστήματος για το έτος 2020 είναι όχι μόνο ισοσκελισμένος αλλά και πλεονασματικός και το υπολογιζόμενο πλεόνασμα φθάνει τα περίπου €80 εκατομμύρια. Τα έξοδα υπολογίζοντας στα €969 εκατομμύρια και τα έσοδα στο €1.051 δισ. Ωστόσο, όπως ανέφεραν χθες στη Βουλή οι εκπρόσωποι του ΟΑΥ κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, ο διάλογος με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια τώρα αρχίζει και αν και δεν διαφαίνεται να τίθεται θέμα έλλειψης κονδυλίων, δεν αποκλείεται εάν προκύψει ανάγκη να ετοιμαστεί στη συνέχεια συμπληρωματικός προϋπολογισμός.

Προβλήματα βεβαίως στην εφαρμογή του ΓεΣΥ εξακολουθούν να υπάρχουν σε ό,τι αφορά τις καταχρήσεις, αφού 124 ειδικοί γιατροί έχουν ήδη διερευνηθεί και από κάποιους από αυτούς αποκόπηκαν πληρωμές ύψους €1,3 εκατ. Τεράστιο κενό αποδείχθηκε η μη συνεργασία των γιατρών κατά την προετοιμασία της πρώτης φάσης εφαρμογής του Συστήματος, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να μη ληφθούν υπόψη σοβαρές παράμετροι στην εξυπηρέτηση των ασθενών. Με την ένταξη των γιατρών και την έναρξη της συνεργασίας τους με τον ΟΑΥ έχουν ήδη γίνει 40 αλλαγές στο σύστημα πληροφορικής και αναμένεται να γίνουν άλλες τόσες. Δεύτερο μεγάλο «πολύπλοκο και πολυπαραγοντικό» πρόβλημα αποτελούν σύμφωνα με τον ΟΑΥ οι ελλείψεις σε αριθμό φαρμάκων.

Σε αριθμούς, το ΓεΣΥ ξεκίνησε με 360 προσωπικούς γιατρούς για ενήλικες και 98 παιδίατρους και κατά μέσο όρο 1.800 δικαιούχοι στον κατάλογο κάθε προσωπικού γιατρού για ενήλικες και 1.650 παιδιά στον κατάλογο του κάθε παιδίατρου. Σήμερα, επτά μήνες μετά, ο αριθμός των προσωπικών γιατρών ανέρχεται στους 475 και των παιδιάτρων στους 188, με την αναλογία δικαιούχων να βρίσκεται στους 1.370 για τους προσωπικούς γιατρούς και στα 875 παιδιά για τους παιδίατρους. Επίσης, το ΓεΣΥ ξεκίνησε τη λειτουργία του με 420 ειδικούς γιατρούς και μέχρι σήμερα έχουν εγγραφεί πέραν των 1.320 οι οποίοι καλύπτουν όλες τις ειδικότητες της εξωνοσοκομειακής φροντίδας. Αναμένεται μάλιστα αύξησή τους, αφού στον ΟΑΥ φθάνουν συνεχώς νέες αιτήσεις.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Send this to a friend