Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ Η γρίπη κτυπά την πόρτα μας, τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα.
Η γρίπη κτυπά την πόρτα μας, τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα.

Η γρίπη κτυπά την πόρτα μας, τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα.

Δρ. Αδάμος Χατζήπαναγης, Παιδίατρος

Η γρίπη προκαλείται από τον ιό της γρίπης. Διαφέρει από το κοινό κρυολόγημα γιατί καταρχή τα δύο νοσήματα προκαλούνται από διαφορετικούς ιούς. Το σημαντικό όμως είναι ότι το κοινό κρυολόγημα είναι πολύ πιο ελαφρά αρρώστια και το παιδί την αντιμετωπίζει πολύ πιο εύκολα. Επίσης οι επιπλοκές στη γρίπη είναι πολύ πιο συχνές σε σχέση με το κοινό κρυολόγημα. Ο λόγος που συγκρίνουμε τα δυο νοσήματα είναι γιατί μοιάζουν αρκετά τα συμπτώματα που προκαλούν.


Ποια τα συμπτώματα της γρίπης;
Παρουσιάζουν πυρετό ο οποίος συνήθως είναι ψηλός. Τα υπόλοιπα συμπτώματα είναι ο πονοκέφαλος, εύκολη κόπωση, βήχας ο οποίος συνήθως είναι ξηρός, πονόλαιμο, ρινική καταρροή και πόνους στους μυς. Τα παιδιά μπορούν επίσης να παρουσιάσουν εμετούς και διάρροια.

Πως μεταδίδεται η γρίπη;
Ο συνηθέστερος τρόπος είναι με τα σταγονίδια που εκπέμπει ο άρρωστος όταν βήχει ή φταρνίζεται. Τα σταγονίδια αυτά περιέχουν τον ιό και αν κάποιο άτομο που βρίσκεται στο χώρο του αρρώστου εισπνεύσει αυτά τα σταγονίδια τότε μπορεί να αρρωστήσει. Πιο σπάνια μπορεί ο ιός να μεταδοθεί από τα αντικείμενα στα οποία έτυχε να πέσουν μικρά σταγονίδια και στη συνέχεια να ακουμπήσει πάνω το χέρι του ένα παιδί.

Για πόσο διάστημα μεταδίδει τον ιό ο άρρωστος;
Ο άρρωστος μεταδίδει τον ιό μια μέρα πριν αρχίσουν τα συμπτώματα μέχρι και επτά μέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Διαβάστε περισσότερα στο: Paidiatros.com

Send this to a friend