Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ Έχε το Νου Σου στο Παιδί:
Ο θεσμός της αναδοχής
Έχε το Νου Σου στο Παιδί:Ο θεσμός της αναδοχής

Έχε το Νου Σου στο Παιδί:
Ο θεσμός της αναδοχής

Αν τα ανάδοχα παιδιά σας μιλούσαν για το τι μπορείτε να κάνετε για εκείνα, τότε θα σας έλεγαν ότι έχουν ανάγκη κάποιον να απαλύνει τον πόνο τους, να δημιουργήσουν μία ουσιαστική σχέση μαζί του, να νιώσουν ασφάλεια, αποδοχή και ότι κάποιος είναι εκεί για να τους παρέχει φροντίδα. Γεγονός το οποίο μας ωθεί στην ενημέρωση για το θεσμό της αναδοχής, καθώς η ανάγκη για εύρεση ανάδοχων οικογένειων για τα παιδιά αυτά είναι μεγάλη. 


Ο θεσμός της αναδοχής είναι μία έννοια που θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν είναι ευρέως διαδεδομένη στη Κύπρο. Τυπικά ορίζεται ως μια μορφή εναλλακτικής οικογενειακής φροντίδας σε παιδιά και εφήβους που απομακρύνονται, για μερικό χρονικό διάστημα, από τη βιολογική τους οικογένεια έπειτα δικαστικού διατάγματος. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η Διευθύντρια Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας αναλαμβάνει τη γονική μέριμνα για τα παιδιά αυτά και αποφασίζει την τοποθέτηση τους σε καταλληλότερο περιβάλλον.


Αυτός όμως είναι ένας τυπικός ορισμός. Η αναδοχή πραγματικά είναι η προσφορά ενός οικογενειακού περιβάλλοντος σε ένα παιδί, το οποίο χωρίς να το επιλέξει, βίωσε δύσκολα και αρκετές φορές τραυματικά γεγονότα. Ένα παιδί απομακρύνεται απο την οικογένεια του για σοβαρούς λόγους, όπως η αδυναμία των γονέων να ανταποκριθούν στο ρόλο τους με αποτέλεσμα τη συστηματική παραμέληση ή έκθεση σε κίνδυνο καθώς επίσης και λόγω ύπαρξης διάφορων μορφών κακοποίησης του παιδιού.


Αν κάνετε ποτέ την ερώτηση στον εαυτό σας σχετικά με το πως θα μπορούσατε να αλλάξετε τη ζωή ενός παιδιού που έχει βιώσει όλα τα παραπάνω, να ξέρετε ότι η απάντηση είναι ο Θεσμός της Αναδοχής. Αυτό που θα ζητηθεί απο εσάς είναι να παρέχετε ένα ασφαλές και σταθερό οικογενειακό περιβάλλον με φροντίδα και αγάπη στο ανάδοχο παιδί και ευκαιρίες ανάπτυξης στο μέγιστο των δυνατοτήτων του. Οπότε η αναδοχή δεν μπορεί να οριστεί με λέξεις, παρα μόνο με συναισθήματα.


Το “Hope For Children” CRC Policy Center, σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και με χρηματοδότηση του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων υλοποιεί το Πρόγραμμα Αναδοχής σε Παγκύπρια εμβέλεια. Σκοπός του προγράμματος είναι η καλύτερη δυνατή διασφάλιση της προστασίας, φροντίδας και του βέλτιστου συμφέροντος των παιδιών, υπό τη νομική φροντίδα της Διευθύντριας Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας. Το “Hope For Children” CRC Policy Center, διοργανώνει δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού για τον θεσμό αυτό.

Στις περιπτώσεις όπου οικογένειες εκφράσουν ενδιαφέρον συμμετοχής τους στο πρόγραμμα, αρχίζει η διαδικασία αξιολόγησης της καταλληλότητας τους από επαγγελματίες του οργανισμού. Παράλληλα παρέχουν στους υποψήφιους ανάδοχους γονείς εκπαίδευση σε μια σειρά σημαντικών ζητημάτων ώστε να ενδυναμωθούν και να είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν στον ρόλο αυτό.

Ενημερώσου και …
«Υπερασπίσου το παιδί, γιατί αν γλυτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα»

Πληροφορίες:
Hope For Children CRC Policy Center
Τμήμα Ανάδοχων Οικογενειών
22103234 (24ωρη ανταπόκριση)

Send this to a friend