Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΓΕΩΡΓΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΣ Τι είναι η βιοδυναμική γεωργία
Τι είναι η βιοδυναμική γεωργία

Τι είναι η βιοδυναμική γεωργία

Του Αντώνη Νικολάου -Γεωπόνου

Σήμερα στην εποχή της σύγχρονης τεχνολογίας, παρατηρούμε ότι το φεγγάρι επηρεάζει τον τρόπο καλλιέργειας, αυτό ονομάζεται βιοδυναμική γεωργία, βασισμένη στην ανθρώπινη σοφία, εμφανίστηκε το 1924 στη Γερμανία από τον Rudolf Steiner.

Η βιοδυναμική γεωργία είναι μια οικολογική γεωργία που λαμβάνει υπ’ όψη της και αφανείς δυνάμεις στη φύση, όπως δυνάμεις ζωής, ψυχικές δυνάμεις και πνευματικές δυνάμεις. Δυνάμεις ζωής είναι αυτές που έχουν ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή. Ψυχικές δυνάμεις είναι αυτές που δημιουργούν όργανα σ’ έναν οργανισμό.

Οι παλιοί αγρότες έλεγαν ότι η γη αναπνέει και κατά την εισπνοή το φεγγάρι μικραίνει. Τότε οι χυμοί, αλλά και η υγρασία οδηγούνται προς τα κάτω στο έδαφος και στις ρίζες. Το διάστημα αυτό θεωρούσαν ότι είναι ευνοϊκό για εργασίες, όπως κλάδεμα, πότισμα, λίπανση και απομάκρυνση ζιζανίων.

Όταν το φεγγάρι μεγαλώνει η γη εκπνέει. Τότε οι χυμοί και οι υγρασίες, ανεβαίνουν προς τα πάνω και τα φυτά αναπτύσσονται πιο γρήγορα, κατά την περίοδο αυτή γίνονταν εργασίες, όπως συγκομιδή και φύλαξη των καρπών.

Ακόμα και μέχρι σήμερα γίνονται αναφορές από αγρότες μεγάλης ηλικίας, ότι προσαρμόζουν τις καλλιέργειες τους βάση του φεγγαριού. Ιδιαίτερα για προϊόντα που θα διατηρούσαμε περισσότερο χρόνο έπαιζε ρόλο η μέρα συγκομιδής του και η θέση της σελήνης την μέρα αυτή.

Σήμερα στις ορεινές περιοχές, συνήθως παρατηρούν το φεγγάρι για την συγκομιδή ροδιών, κολοκύθων, ξηρού λουβιού και άλλων οπωροκηπευτικών.

Για το λόγο αυτό, η γεωργική ενασχόληση απασχόλησε τον άνθρωπο από την γέννηση του. Η γεωργία δεν ήταν μόνο τρόπος ζωής, αλλά και επιβίωσης. Αν και με ελάχιστες γνώσεις από τα παλιά χρόνια, γίνονταν παρατηρήσεις, για να μεγιστοποιήσουν το αποτέλεσμα στη παραγωγή. Παρατηρούσαν τους σπόρους, το χρώμα τους, το μέγεθος τους, την επιφάνεια τους, τις βροχές, την εποχή, τον Ήλιο, τα άστρα το φεγγάρι κτλ.

Οι παρατηρήσεις αυτές διέφεραν από περιοχή σε περιοχή.

Με την πάροδο πολλών χρόνων και με τις νεότερες γενεές να εξελίσσουν την παρατήρηση αυτή σε νέους παράγοντες, αλλά και σε άλλα είδη καλλιέργειας.

Αποτέλεσμα αυτής της παρατήρησης, μετά από πολλά χρόνια, κατέληξαν ότι το φεγγάρι επηρεάζει την παραγωγή και έτσι προσάρμοσαν τις καλλιέργειες τους βάση αυτού.

Μελετώντας τα δεδομένα αυτά, κατέληξαν ότι με βάση τους νόμους της βαρύτητας, ότι το φεγγάρι ασκεί μια ελξητική δύναμη μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου λόγω απόστασης. Οπόταν κατά την πανσέληνο έχουμε την μεγαλύτερη βαρυτική έλξη, έτσι ελκύονται όλα τα νερά προς την επιφάνεια της γης, το αντίθετο κατά την διάρκεια που μικραίνει το φεγγάρι απωθεί τα νερά από την επιφάνεια της γης.

Κατά τη διάρκεια της πανσελήνου, τα φυτά απορροφούν μεγαλύτερες ποσότητες νερού και αυτό ευνοεί την ανάπτυξη των υπέργειων μερών των φυτών, αφού αυξάνεται η υγρασία στο χώμα, ενώ με την απομάκρυνση του φεγγαριού και την μείωση της βαρυτικής έλξης, αναπτύσσονται οι ρίζες και οι κόνδυλοι των φυτών, σύμφωνα με τον Δρ. Frank Brown.

Εφημερίδα Γεωργοκτηνοτρόφος

Send this to a friend