Home ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΠΟΨΕΙΣ Να τα πούμε; Να τα πούμε; Νέα Χρονιά και Καθορισμός Στόχων
Να τα πούμε; Να τα πούμε; Νέα Χρονιά και Καθορισμός Στόχων

Να τα πούμε; Να τα πούμε; Νέα Χρονιά και Καθορισμός Στόχων

«Ένα ταξίδι χιλίων χιλιομέτρων ξεκινά από ένα βήμα» (Λάο Τσε). Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν πως μια καλή χρονιά ξεκινάει από την πρώτη της μέρα. Κάτω από την ομπρέλα της Καλής Χρονιάς θα μπορούσε να συμπεριληφθεί η υγεία ώστε όλοι  οι άνθρωποι να είμαστε υγιείς. Όμως τα υπόλοιπα για τον καθένα θα σήμαινε και κάτι διαφορετικό. Ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και θέτει τους δικού του στόχους.

Κάθε νέα χρονιά μεγάλο ποσοστό ανθρώπων ετοιμάζει λίστες με νέους προσωπικούς στόχους  όπως το χάσιμο βάρους, περισσότερη γυμναστική, καλύτερη διαχείριση των οικονομικών ζητημάτων.   Καθώς όμως ο χρόνος κυλάει με την καθημερινή ρουτίνα και τους γρήγορους ρυθμούς ζωής ξεφεύγουμε από τους στόχους με αποτέλεσμα να νιώθουμε περισσότερη απογοήτευση.

Με την ευχή για Καλή Χρονιά σας παραθέτω μικρές συμβουλές:

Αναστοχασμός της προηγούμενης χρονιάς. Η Πρωτοχρονιά είναι η αρχή της χρονιάς αλλά και η συνέχεια της προηγούμενης χρονιάς. Αφού αποτελεί συνέχεια μιας προηγούμενης ημέρας και μιας προηγούμενης χρονιάς θα ήταν καλό να συνεχίζαμε από το σημείο που έχουμε μείνει. Σε οποιοδήποτε στόχο ας αναστοχαστούμε που ακριβώς βρισκόμαστε σε σχέση με αυτόν. Με αυτόν τον τρόπο ο στόχος που έχουμε στο μυαλό μας θα μοιάζει περισσότερο σαν δικό μας κομμάτι παρά σαν  εξωπραγματικό το οποίο θα πρέπει να κατακτήσουμε.

Συγκεκριμένο στόχος. Ένας συγκεκριμένος στόχος θα είναι αυτός που θα έχει περισσότερα ρήματα σχετικά με την επιθυμητή συμπεριφορά. Για παράδειγμα να αντικαταστήσω τον στόχο να χάσω βάρος  με το ότι θα κάνω 30 λεπτά περπάτημα τρεις φορές την εβδομάδα, θα τρώω υγιεινά γεύματα, θα τρώω γλυκά μια φορά την εβδομάδα, θα πίνω περισσότερο νερό. Βάζοντας ενέργειες στους στόχους μας βοηθάμε τον εαυτό μας να συγκεκριμενοποιεί τους στόχους και να νιώθει περισσότερο άνετα ως προς την επίτευξη τους.

Η ταυτότητα του ιδανικού εαυτού μας. Θέτοντας στόχους προσπαθούμε να προσεγγίσουμε την ιδανική πλευρά του εαυτού μας.  Τοποθετούμε όλα τα «πρέπει» μέσα σε ένα στόχο έτσι ώστε όταν δεν καταφέρνουμε να τον πετύχουμε να θυμώνουμε και να απογοητευόμαστε με τον ίδιο μας τον εαυτό. Τείνουμε να αυτομαστιγώνουμε τον εαυτό μας και να τον κατηγορούμε για όλες τις αποτυχίες μας, Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούμε να εντοπίζουμε ποτέ την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας.

Χωρίζουμε τους στόχους σε μικρότερους και αυτό-επιβράβευση.  Οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι θα βοηθήσουν να παραμένουμε επικεντρωμένοι στον καλύτερο τρόπο για την επίτευξη του μεγαλύτερου στόχου. Βάζοντας μικρότερους στόχους είναι περισσότερο εφικτό να μπορούμε να τους ακολουθήσουμε χωρίς να κάνουμε μεγάλες αλλαγές, οι οποίες μακροπρόθεσμα θα γίνονταν κουραστικές. Χρειάζονται μικρά μικρά βήματα για την επίτευξη μιας αλλαγής. Να θυμάστε ότι η Ρώμη δεν κτίστηκε σε μια μέρα αλλά χρειάστηκε χρόνος, υπομονή και κόπος. Το ίδιο συμβαίνει και με τον ίδιο μας τον εαυτό. Επίσης σημαντικό είναι να επιβραβεύουμε τον εαυτό μας για όσα καταφέρνει. Ο αναστοχασμός, που ανέφερα πιο πάνω, θα μας βοηθήσει να αναγνωρίσουμε την εξέλιξη μας. Η επιβράβευση θα μας βοηθήσει να εστιάσουμε στις θετικές αλλαγές παρά στον κόπο και στην εξάντληση.

Ευγνωμοσύνη. Καλλιεργώντας την ευγνωμοσύνη βοηθάμε τον εαυτό μας να παραμερίζουμε την γκρίνια και παράλληλα να εστιάζουμε στο εδώ και τώρα. Άλλωστε ο μοναδικός χρόνος που ζούμε  πραγματικά είναι το παρόν, αφού το παρελθόν έφυγε και το μέλλον δεν έχει έρθει ακόμη. Κτίζοντας στην κάθε στιγμή αποκτούμε μια ανθεκτική συνοχή της ιστορίας μας.

Τέλος είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως πέραν από τους στόχους μας είναι σημαντικό να βρίσκουμε χρόνο να χαλαρώνουμε και να χαμογελάμε. Τελειώνοντας με ό,τι άρχισα να θυμόμαστε ότι κάθε φορά χρειάζεται μόνο ένα βήμα.

Να έχετε μια όμορφη δημιουργική χρονιά!!!

Κατερίνα Μιχαήλ

Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια, Συμβουλευτική Ζευγαριών, Συμβουλευτική Γονέων, Ψυχοθεραπεία Παιδιών και Εφήβων,

Κάτοχος Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Ψυχοθεραπείας ECP / Πιστοποιημένο Μέλος EFTA

Συνεργάτης Κέντρου Οικογενειακής  Θεραπείας Συστημικού Ινστιτούτο Κύπρου

Αριθμός Τηλεφώνου:96409488

Σελίδα Facebook : Katerina Michael

 

 

 

Send this to a friend