Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΠΕΡΕΝΤΟΣ STORIES Πρωτοχρονιά με όλη την Κύπρο
Πρωτοχρονιά με όλη την Κύπρο

Πρωτοχρονιά με όλη την Κύπρο

 Τα χρόνια αμέσως, μετά την εισβολή, το ΡΙΚ προσπάθησε μέσα από προγράμματα να φέρει μαζί τους κάτοικους όλων των περιοχών, ελεύθερων και κατεχομένων.  Εκτός άλλων, για αρκετά χρόνια  διοργάνωνε τη ραδιοφωνική εκπομπή Πρωτοχρονιά μ’ όλη την Κύπρο, κάθε φορά σε μια από τις ελεύθερες πόλεις, όπου ομάδες  δημοτών από όλους τους Δήμους λάμβαναν μέρος σε Διαγωνισμό πολιτιστικού περιεχομένου ( γνώσεις, τραγούδι, αναμνήσεις, λαογραφία και άλλα).

 Ο Δήμος Λάρνακας λάμβανε ανελλιπώς μέρος στους Διαγωνισμούς αυτούς και μάλιστα κέρδισε και την Ασπίδα το 1994 τρεις συνεχόμενες χρονιές.

 Το κλίμα  που επικρατούσε στο Διαγωνισμό αυτό ήταν φιλικό και ευχάριστο. Παράγοντες, λογοτέχνες, μουσικοί, ηθοποιοί ένωναν τις δυνάμεις τους και  προσπαθούσαν να κερδίσουν για την πόλη τους. Αμέτρητες  ήταν οι φορές που η άμιλλα έφερνε καταπληκτικές σκηνές και αποτέλεσμα.

 Αξέχαστη  η χρονιά, όταν ο Δήμαρχος Κερύνειας (1978-1987) Γεώργιος Κ. Τσίμον προσφώνησε τον Διαγωνισμό, αρχίζοντας με το συγκλονιστικό «Σας ομιλεί ο Δήμαρχος μιας κατεχόμενης πόλης…..».

 Άλλοι καιροί, με την πάλη των ανθρώπων να επιβιώσουν και την αγανάκτηση για την κατοχή να επικάθεται στις μέρες μας. Σήμερα, το πολύ χρώμα και η παροδική ευχάριστη ατμόσφαιρα των γιορτών, μας έκανε να ξεχάσουμε  τόπους κατεχόμενους  που μόνο από τα ονόματά τους γνωρίζουμε. Δε μοιρολατρούμε. Απλά αγγίζουμε τις πιο βαθιές μας πληγές, που δεν κλείνουν με τίποτα.

 Στη φωτογραφία από το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Λάρνακας, από αριστερά ο Ανδρέας Φαντίδης του ΡΙΚ, Γιώργος Ιακώβου, Αννούλα Κασουλίδου, Λούης Περεντός, Κίκης Κυριακίδης, Ξενάκης Κυριακίδης, Κυριάκος Χαραλαμπίδης του ΡΙΚ, Κωστάκης Κωνσταντίνου και Βαλεντίνη Σοφοκλέους. Η ασπίδα βρίσκεται στο Αρχείο του Δήμου Λάρνακας.

 Λούης Περεντός.

Send this to a friend