Home ΛΑΡΝΑΚΑ Απαισιόδοξος ο βουλευτής Χρ. Ορφανίδης για την προοπτική πανεπιστημιακής σχολής στη Λάρνακα
Απαισιόδοξος ο βουλευτής Χρ. Ορφανίδης για την προοπτική πανεπιστημιακής σχολής στη Λάρνακα

Απαισιόδοξος ο βουλευτής Χρ. Ορφανίδης για την προοπτική πανεπιστημιακής σχολής στη Λάρνακα

Ιδιαίτερα χρονοβόρες εκτιμά ο βουλευτής Χρίστος Ορφανίδης ότι θα είναι οι διαδικασίες επιλογής του κατάλληλου χώρου που θα φιλοξενήσει στη Λάρνακα την σχολή «Επιστημών και Τεχνολογίας της Θάλασσας» του Πανεπιστημίου Κύπρου. Οι δύο προτάσεις του Δήμου Λάρνακας για φιλοξενία της υπό αναφορά σχολής αφορούν την περιοχή Μακένζυ και την περιοχή των διυλιστηρίων.

Με γραπτή του δήλωση, ο βουλευτής Λάρνακας σημειώνει ότι η διαδικασία επιλογής πρέπει να επαναληφθεί εκ νέου, να υποβληθούν αναλυτικά οι προτάσεις για τις προτεινόμενες τοποθεσίες και όταν η διαδικασία επιλογής ολοκληρωθεί, τότε θα πρέπει να ετοιμαστεί ο προϋπολογισμός που θα σταλεί στα αρμόδια τμήματα για μελέτη και έγκριση.

Υπενθυμίζει, ταυτόχρονα, ότι το θέμα που αφορά την έγκριση της σχολής βρίσκεται στην Γενική Εισαγγελία για μελέτη και όταν ολοκληρωθεί, τότε θα σταλεί στην Βουλή για ψήφιση. «Πέραν όμως από τα διαδικαστικά, προσωπικά πιστεύω ότι οι δυο προτάσεις είναι κάκιστες, εφόσον και οι δυο αυτές περιοχές αντιμετωπίζουν ιδιαιτερότητες και προβλήματα.

Συγκεκριμένα, η περιοχή Μακένζυ χρειάζεται απαλλοτριώσεις, ενώ στον χώρο αυτό εμπίπτει γη η οποία είναι τουρκοκυπριακή και είναι ευρέως γνωστό ότι η διαδικασία απαλλοτριώσεων σε τέτοιες περιπτώσεις είναι μια διαδικασία δαιδαλώδης και χρονοβόρα. Αναφορικά με την περιοχή των διυλιστηρίων, πρώτα απ’ όλα πρέπει να ολοκληρωθεί η κατεδάφιση των υφιστάμενων πετρελαϊκών εγκαταστάσεων και υγραερίου και ακολούθως θα χρειαστεί διαδικασία αποκατάστασης του εδάφους, διότι το χώμα στην εν λόγω περιοχή είναι μολυσμένο και πρέπει να αφαιρεθεί και να μετακινηθεί αλλού», τονίζει ο Χρίστος Ορφανίδης, ο οποίος αναφέρει περαιτέρω πως καμία προεργασία δεν έχει γίνει ακόμα σχετικά με το πού θα καταλήξει το χώμα αυτό και κυρίως ποιος θ’ αποδεχτεί αυτή την τεράστια ποσότητα μολυσμένου χώματος στην περιοχή του. «Είναι πραγματικά απορίας άξιον εάν αυτοί που πρότειναν τις συγκεκριμένες περιοχές, δεν σκέφτηκαν και δεν υπολόγισαν τους προαναφερόμενους παράγοντες, οι οποίοι εννοείται ότι θα δυσκολέψουν το έργο κατά το μέγιστο και θα επιφέρουν περαιτέρω χάσιμο χρόνου στην όλη διαδικασία», καταλήγει ο βουλευτής Λάρνακας, ο οποίος εκφράζει σοβαρές αμφιβολίες κατά πόσο θα υλοποιηθεί τελικά η κυβερνητική εξαγγελία για ίδρυση πανεπιστημιακής σχολής στη Λάρνακα.

Υπενθυμίζουμε, ότι πρόκειται για ένα έργο μείζονος σημασίας για την πόλη, αφού αναμένεται να επιφέρει οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη και τεράστια οφέλη τόσο τοπικά, όσο κι ευρύτερα στην κοινωνία.

ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

 

 

Send this to a friend