Home ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΠΟΨΕΙΣ Διαφορετικές ευχές
Διαφορετικές ευχές

Διαφορετικές ευχές

Χριστούγεννα σήμερα και λίγες ημέρες πριν τον ερχομό του νέου έτους μοιράζουμε ευχές για Καλές Γιορτές. Ας γίνουμε όμως συγκεκριμένοι με τις ευχές τις οποίες εννοούμε και σκορπούμε ακόμη και σε σημαντικούς για εμάς ανθρώπους. Αντί υγεία, ευτυχία, γαλήνη, χαρά, ευτυχία ας ευχηθούμε:

  • Να μπορείτε να εκφράζετε όλα τα συναισθήματα σας, θετικά ή αρνητικά. Να θυμάστε πως όσα καταπιέζετε εκφράζονται με διαφορετικό τρόπο από το ίδιο το σώμα σας με ψυχοσωματικά συμπτώματα.
  • Να φροντίζετε τη διατροφή σας και να βρίσκετε χρόνο να αθλείστε. Αυτός είναι ένας καλός τρόπος να βγάζετε και το άγχος σας.
  • Να έχετε πάντα στόχους και όνειρα και να τα κυνηγάτε. Να αναστοχάζεστε τους στόχους σας για να μπορείτε να αυτοπροσδιορίζεστε.
  • Να θυμάστε τον εαυτό σας και τα όρια σας. Να αφιερώνετε χρόνο στον εαυτό σας και να θυμάστε ότι μπορείτε να πείτε όχι σε ό,τι σας ενοχλεί και σε όσα δεν θέλετε.
  • Να δείχνετε εκτίμηση στον εαυτό σας και όταν κάποιες φορές δεν καταφέρνετε κάτι, να θυμάστε τον δρόμο της εξέλιξης σας.
  • Να δείχνετε την αγάπη στον σύντροφο και στα παιδιά σας και να τους χαρίζετε εμπιστοσύνη. Η εμπιστοσύνη χαρίζεται , δεν κερδίζεται. Να θυμάστε πως όταν δίνουμε κάτι το δίνουμε απλόχερα χωρίς να περιμένουμε ισότιμη ανταπόδοση. Η αγάπη δεν αποτελεί ζυγαριά.
  • Να είστε ευγενικοί, χαμογελαστοί και καλοσυνάτοι. Να σέβεστε την διαφορετικότητα του κάθε ανθρώπου.
  • Δώστε αγκαλιές στους δικούς σας ανθρώπους, χωρίς να τους θεωρείται δεδομένους.
  • Να δείχνετε ενσυναίσθηση στους ανθρώπους δίπλα σας. Να προσπαθείτε να ακούτε το συναίσθημα και τη σκέψη τους, χωρίς να τους κρίνετε και να τους δίνετε συμβουλές. Ο κάθε άνθρωπος έχει τον δικό του τρόπο σκέψης και βαδίζει στο δικό του μονοπάτι.
  • Να αποδέχεστε το διαφορετικό χωρίς να βάζετε ταμπέλες στους ανθρώπους. Σκεφτείτε πως όταν συμβαίνει αυτό χάνουμε όλες τις δράσεις και συμπεριφορές του κάθε ανθρώπου. Επίσης θυμηθείτε πως θα νιώθατε αν εσείς αποτελούσατε ταμπέλες σε άλλους . Ακόμη να θυμάστε πως ο κάθε άνθρωπος αγωνίζεται στην δική του μάχη ζωής που εμείς καλά καλά μπορεί να ξέρουμε ένα μόνο κομμάτι της.
  • Σε όλα τα άσχημα που σας συμβαίνουν να προσπαθείτε να βρίσκετε ένα θετικό. Άλλωστε η ζωή δεν είναι μόνο χαμόγελο ή χαρά αλλά υπάρχουν και οι δύσκολες στιγμές.

Να νιώθετε ευγνωμοσύνη για την κάθε ημέρα που ξημερώνει γιατί είναι μια ακόμη ευκαιρία για να κυνηγήσετε τα όνειρα σας, να δείξετε στους δικούς σας ανθρώπους πόσο τους αγαπάτε και πόσο σημαντικοί είναι για εσάς αλλά και να δείξετε στον εαυτό σας ότι είναι το σημαντικότερο σας κομμάτι.

 

Κατερίνα Μιχαήλ

Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια, Συμβουλευτική Ζευγαριών, Συμβουλευτική Γονέων, Ψυχοθεραπεία Παιδιών και Εφήβων,

Κάτοχος Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Ψυχοθεραπείας ECP / Πιστοποιημένο Μέλος EFTA

Συνεργάτης Κέντρου Οικογενειακής Θεραπείας Συστημικού Ινστιτούτο Κύπρου

 

 

Send this to a friend