Home ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΠΟΨΕΙΣ Ποιος θα αγγίξει το δικό σου Αστεράκι;
Ποιος θα αγγίξει το δικό σου Αστεράκι;

Ποιος θα αγγίξει το δικό σου Αστεράκι;

Της Κατερίνας Μιχαήλ

Όμορφα λαμπιόνια, στολισμένα δέντρα, γλυκές εορταστικές γεύσεις, λίστες παιχνιδιών και δώρων. Όλα όσα σηματοδοτούν την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι προ των πυλών.

Μέσα στο στολισμένο κλίμα πίσω από τα όμορφα φώτα των γιορτών βρίσκεται και η νοσταλγία των στιγμών του χρόνου που φεύγει. Στόχοι που έχουν τεθεί στην αλλαγή την χρονιάς μπαίνουν σε καταλόγους επιτυχίας ή αποτυχίας. Μέσα σε τέτοιους καταλόγους και κάτω από τίτλους αποτυχίας εστιάζουν συναισθήματα απογοήτευσης, μελαγχολίας, θυμού και θλίψης. Ένας ακόμη λόγος ώστε η διάθεση των γιορτών να μην φοράει τον σκούφο του Αγίου Βασίλη ενώ πίσω από το φόντο του χριστουγεννιάτικου δέντρου και των λαμπιονιών να κρύβεται μια μοναχική και μελαγχολική διάθεση.

Ο Τριβιζάς στο παραμύθι του «Το ποντικάκι που ήθελε να αγγίξει ένα αστεράκι» περιγράφει ένα  ποντικάκι, που έχει στόχο ζωής να καταφέρει να αγγίξει ένα αστεράκι. Ο στόχος του είναι ανώτερος και βρίσκεται πέρα από όλες τις αποτυχημένες προσπάθειες και από τις παραινέσεις του παππού του που προσπαθεί να το παρεμποδίσει, λόγω ανησυχίας. Μάλιστα αυτές οι αποτυχημένες προσπάθειες ίσως να το πείσμωσαν ακόμη περισσότερο ώσπου αντίκρυσε το χριστουγεννιάτικο δέντρο στο σπίτι που ζούσε. Κι όμως, το ποντικάκι καταφέρνει αγγίξει το αστεράκι στο στολισμένο δέντρο και να νιώθει ικανοποίηση και ενθουσιασμό.  Είχε προετοιμαστεί από αρκετό καιρό για την τόσο όμορφη στιγμή. Τίποτα δεν μπορούσε να το εμποδίσει να επιτύχει τον σκοπό του. Σκεφτόταν τόσο πολύ εκείνη τη στιγμή που είχε πλυθεί για να μην λερώσει την ασημόσκονη του.

Εσένα ποιος θα αγγίξει το δικό σου αστεράκι;

Το αστεράκι αποτελεί τους προσωπικούς μας στόχους και σκοπούς. Ο καθένας θέτει τους στόχους του και ο χρόνος κυλά. Μια τέτοια χρονική περίοδος συνάδει με την καταμέτρηση της επιτυχίας των στόχων. Τι συμβαίνει εάν οι συγκυρίες ή και η δική μας θέληση δεν βοήθησαν ώστε να επιτευχθεί κάποιος στόχος;

Θα βοηθούσε πολύ εάν το επόμενο βήμα της καταμέτρησης της επιτυχίας θα ήταν ο αναστοχασμός. Αναστοχάζομαι τους στόχους μου σημαίνει να επεξεργάζομαι και να επαναμελετώ τους στόχους μου. Όταν αναστοχάζομαι βοηθώ τον εαυτό μου να αντιμετωπίσει σε ένα θετικό πλαίσιο την αποτυχία του στόχου μου. Καθώς αναστοχάζομαι δεν ταυτίζομαι με την αποτυχία του στόχου μου αλλά σκέφτομαι ως παρατηρητής πλέον τι δεν πήγε τόσο καλά. Μέσα από μια τέτοια διαδικασία μπορώ να αλλάξω τον στόχο μου ή ακόμη και να τον κρατήσω βάζοντας ίσως μικρότερους στόχους αυτήν την φορά. Έτσι κι αλλιώς το δικό μας αστεράκι μπορεί να βρίσκεται πολύ ψηλά και μακριά και να χρειάζεται να αγγίξουμε πρώτα κοντινότερα αστεράκια.

Κάνοντας αναστοχασμούς βγαίνουμε από τη θέση της ενοχής. Η ενοχή μας εγκλωβίζει στο παρελθόν με κίνδυνο να απωλέσουμε το παρόν. Παραμένοντας στην ενοχή χάνουμε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή μας ως ενεργά όντα. Κι όμως η ζωή είναι συνυφασμένη με την αλλαγή.

Για το ποντικάκι στόχος ζωής ήταν να αγγίξει το αστεράκι. Μέσα σε όλο το παραμύθι προσπαθούσε να βρει λύσεις για το πώς τελικά θα άγγιζε το αστεράκι. Ταξίδευε στον στόχο του μαζί με την απογοήτευση του κάθε φορά που δεν τα κατάφερνε. Έτσι και ο καθένας μας σε μια τέτοια περίοδο ας αναστοχαστεί τους δικούς του στόχους εστιάζοντας στους τρόπους ή στα μέσα επίτευξης παρά στην αποτυχία. Έτσι κι αλλιώς αν το δούμε με διαφορετικό φακό η αποτυχία μας θα μπορεί να αποτελέσει τον δρόμο προς την επίτευξη αφού αναστοχάζοντας δεν θα ξανακάνουμε τα ίδια λάθη.

Το αστεράκι στο δέντρο αποτελούσε ένα μικρότερο στόχο για το ποντικάκι. Όμως αγγίζοντας το, το απόλαυσε. Ήταν μια ευτυχισμένη στιγμή ζωής για το  ποντικάκι. Σε μια αναδρομή του 2019 ας καλέσουμε τον εαυτό μας να εστιάσει και σε όσα έχει καταφέρει. Να αναγνωρίσουμε όλες τις μικρές και μεγάλες μας επιτυχίες και ας επιλέξουμε ένα δώρο στον εαυτό μας για να τον επιβραβεύσουμε για όσα έχουμε καταφέρει. Έτσι κι αλλιώς ο στόχος μας μπορεί να είναι ο προορισμός αλλά ο εαυτός μας είναι ο οδηγός. Ο εαυτός μας θα μας οδηγήσει στον στόχο μας, οδηγώντας σε μια ταχύτητα που θα μας επιτρέπει να παρακολουθούμε τους σταθμούς που περνάμε. Καταλήγοντας στον στόχο μας θα διαπιστώσουμε ότι ο μόνος που μπορεί να αγγίξει το δικό μας αστεράκι είμαστε εμείς!

 

Κατερίνα Μιχαήλ

Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια, Συμβουλευτική Ζευγαριών, Συμβουλευτική Γονέων, Ψυχοθεραπεία Παιδιών και Εφήβων,

Κάτοχος Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Ψυχοθεραπείας ECP / Πιστοποιημένο Μέλος Οργανισμού Ευρωπαϊκών Οικογενειακών Ψυχοθεραπευτών EFTA

Συνεργάτης Κέντρου Οικογενειακής Θεραπείας Συστημικού Ινστιτούτο Κύπρου

 

 

Send this to a friend