Home ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΠΟΨΕΙΣ Φάκελος τεχνικές σχολές: Γιατί όχι και το δικό μου παιδί;
Φάκελος τεχνικές σχολές: Γιατί όχι και το δικό μου παιδί;

Φάκελος τεχνικές σχολές: Γιατί όχι και το δικό μου παιδί;

Από την μια η έρευνα της ΑΝΑΔ, με τις προβλέψεις επαγγελμάτων από 2017-2027 και από την άλλη η κατά καιρούς συζητήσεις από ‘ιθύνοντες’ στο χώρο της Παιδείας ,μου έχουν δημιουργησεί τη εντύπωση ότι η φοίτηση στις τεχνικές σχολές, κυρίως στη Πρακτική Κατεύθυνση, θα δώσει στους μελλοντικούς αποφοίτους τεράστια προοπτική.

Από τη μια, η αποψή μου ενδυναμώθηκε εξαιτίας των φετινών αλλαγών στα πλαίσια πρόσβασης μέσα από τις Παγκύπριες εξετάσεις, που ουσιαστικά απόκλεισαν τους αποφοίτους της Πρακτικής κατεύθυνσης από το να διεκδικήσουν θέση στα ΑΕΙ που περύσι ήταν ΑΤΕΙ. Από την άλλη, η αναβάθμιση των ΜΙΕΕΚ ως Δημόσια Σχολή Ανώτερης Εκπαίδευσης και Κατάρτισης καταδεικνύει ξεκάθαρα την ανάγκη για εξειδικευμένη επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση για να εισέλθουν οι μελλοντικοί απόφοιτoi στην αγορά εργασίας.

Με αυτά τα δεδομένα μπροστά μας καλούνται οι μαθητές της Γ΄Γυμνασίου να επιλέξουν αν θα συνεχίσουν στο Λύκειο ή στην Τεχνική Σχολή. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να γνωρίζουν τις δυνατότητες και τις προοπτικές των τεχνικών σχολών όπως:

  1. Η αξιοποίηση σύγχρονου εξοπλισμού, διδακτικού υλικού και υποδομής.
  2. Η ισοδυναμία απολυτηρίου ΜΤΕΕ με αυτό της ΜΕ.
  3. Η απόκτηση επαγγελματικών, αλλά και οριζόντιων δεξιοτήτων.
  4. Η δυνατότητα μετάβασης των αποφοίτων ΜΤΕΕ από την εκπαίδευση στην αγορά εργασίας.
  5. Η εκτενής χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
  6. Η σταδιακή αναγνώριση της αξίας της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης που προσφέρει το ΥΠΠ.
  7. Η Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη της οικονομίας (μετά την αποτελμάτωσή της) με την κατάλληλη κατάρτιση ατόμων για θέσεις που ζητά η οικονομία.
  8. Η ανάπτυξη αμφίδρομης σχέσης ανάμεσα στην Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση και τη βιομηχανία

Συνεπώς πρέπει να απαγκιστρωθούμε από τα στερεότυπα ότι τα παιδιά των Τεχνικών Σχολών δεν απολαμβάνουν τα ίδια προτερήματα με τα παιδιά των Λυκείων και με πιο ελεύθερη σκέψη να δούμε την πραγματικότητα. Κυρίως στις τεχνικές σχολές της Λάρνακας γίνεται εξαιρετική δουλειά, με μοναδικό γνώμονα και σκοπό το καλύτερο για τον κάθε μαθητή.

Μακριά από οποιεσδήποτε προκαταλήψεις του παρελθόντος αναφορικά με τις τεχνικές σχολές αλλά με κύριο μέλημα τον ίδιο τον μαθητή, τις ικανότητες, τις δυνατότητες και τα όνειρα του και μέσα εξατομικευμένες συνεντεύξεις θα μπορέσουμε να αξιολογήσουμε, να κρίνουμε και να αποφασίσουμε κατά πόσο το καλύτερο για τον ίδιο το μαθητή είναι ο δρόμος προς την Τεχνική Σχολή ή το Λύκειο.

Send this to a friend