Home ΛΑΡΝΑΚΑ Σχολή Επιστημών και Τεχνολογίας της Θάλασσας στη Λάρνακα
Σχολή Επιστημών και Τεχνολογίας της Θάλασσας στη Λάρνακα

Σχολή Επιστημών και Τεχνολογίας της Θάλασσας στη Λάρνακα

Πέραν των 100 εκατομμυρίων ευρώ θα κοστίσει η ίδρυση και η λειτουργία στη Λάρνακα, της Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Κύπρου, για την επόμενη δεκαετία. Αυτό αναφέρει σ’ επιστολή του, ημερομηνίας 2 Δεκεμβρίου, ο τέως υπουργός Παιδείας Κώστας Χαμπιαούρης, απαντώντας σ’ ερωτήματα των βουλευτών Λάρνακας Ανδρέα Πασιουρτίδη και Χρίστου Ορφανίδη, σε ποιο στάδιο βρίσκεται η εξαγγελία της υπό αναφοράς πανεπιστημιακής σχολής.

Προτού αποχωρήσει από το υπουργείο Παιδείας, ο Κ. Χαμπιαούρης ενημέρωσε τους βουλευτές Λάρνακας ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου μ’ επιστολή του, ημερομηνίας 18 Ιουλίου 2018, υπέβαλε στο υπουργείο Παιδείας σχέδιο κανονισμών για ίδρυση της Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας της θάλασσας στη Λάρνακα, στην οποία θα υπάγεται το Τμήμα θαλάσσιας Τεχνολογίας και το Τμήμα θαλάσσιου Περιβάλλοντος. Το σχέδιο κανονισμών προωθήθηκε στη Νομική Υπηρεσία τον περασμένο Οκτώβριο και αναμένεται ο νομοτεχνικός έλεγχός του.

Όσον αφορά στις μελέτες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, ο κ.Χαμπιαούρης αναφέρει ότι έχει ετοιμαστεί έκθεση από ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων, σύμφωνα με την οποία το εκτιμώμενο κόστος ίδρυσης και λειτουργίας της σχολής για τα έτη 2019-2029, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπέβαλε το Πανεπιστήμιο Κύπρου στο αρμόδιο υπουργείο, αναμένεται να ξεπεράσει τα εκατόν εκατομμύρια. Στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνεται το ΦΠΑ, ούτε οι θέσεις οι οποίες αφορούν την ενίσχυση της στελέχωσης υφιστάμενων υποστηρικτικών τμημάτων και υπηρεσιών του πανεπιστημίου.

Στην επιστολή Χαμπιαούρη σημειώνεται περαιτέρω ότι τα έσοδα του Πανεπιστημίου Κύπρου από τη σχολή για τα έτη 2019-2029 αναμένεται να ξεπεράσουν τα τρία εκατομμύρια, νοουμένου ότι θα προσφερθεί προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στην αγγλική γλώσσα και οι φοιτητές του εν λόγω προγράμματος θα καταβάλλουν δίδακτρα (Κύπριοι και αλλοδαποί).

 

Ο χώρος

————–

Τονίζεται, ακόμα, ότι οι σχετικοί κανονισμοί που θα επιτρέπουν στο πανεπιστήμιο την προσφορά προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών σε ξένες γλώσσες εκκρεμούν ενώπιον της Βουλής.

Όσον αφορά το χώρο στέγασης της σχολής, το πανεπιστήμιο βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με το Δήμο Λάρνακας για την εξεύρεση του κατάλληλου χώρου, ο οποίος θα είναι ιδανικός για λειτουργία της πανεπιστημιακής σχολής. Υπάρχουν δύο χώροι που θεωρούνται κατάλληλοι και αξιολογούνται. Έχει απορριφθεί το ενδεχόμενο δημιουργίας πανεπιστημιακών σχολών στο χώρο του παλιού λεπροκομείου.

 

ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Send this to a friend