Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ο Βύρας ενημέρωσε τους Λαρνακείς για τη μετακίνηση των οχληρών εγκαταστάσεων
Ο Βύρας ενημέρωσε τους Λαρνακείς για τη μετακίνηση των οχληρών εγκαταστάσεων

Ο Βύρας ενημέρωσε τους Λαρνακείς για τη μετακίνηση των οχληρών εγκαταστάσεων

Με ικανοποιητικούς ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες μετακίνησης των εταιρειών υγρών καυσίμων από τα παράλια της Λάρνακας προς το Βασιλικό.

Ενημερώνοντας τους δημότες της Λάρνακας κατά την προψεσινή ανοικτή διαβούλευση, ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας αναφέρθηκε στην κάθε μία εταιρεία ξεχωριστά, λέγοντας πως η Πετρολίνα έχει ολοκληρώσει τις νέες εγκαταστάσεις της στο Βασιλικό και άρχισε εν μέρει να εξυπηρετείται από αυτές.

Όπως είπε, το τερματικό αναμένεται να λειτουργήσει σε δοκιμαστική βάση τέλη του τρέχοντος μηνός. Για την εταιρεία EXXON MOBIL ανέφερε ότι έχει ήδη μετακινηθεί από το παραλιακό μέτωπο κι εξυπηρετείται από τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις της VTTV στο Βασιλικό, ενώ υπέβαλε στο Δήμο Λάρνακας αίτηση κατεδάφισης των παλιών εγκαταστάσεων της.

Αναφορικά με την BP (British Petroleum), ο κ.Βύρας είπε πως υπέγραψε συμφωνία για να εξυπηρετείται από τις εγκαταστάσεις της Πετρολίνα στο Βασιλικό και ότι τέλος του χρόνου θα τερματίσει τη λειτουργία των εγκαταστάσεων της στη Λάρνακα.

Όσον αφορά τα ΕΛ.ΠΕ ( Ελληνικά Πετρέλαια), ο δήμαρχος σημείωσε ότι η εταιρεία βρίσκεται στο στάδιο των αδειοδοτήσεων για λειτουργία των νέων της εγκαταστάσεων στο Βασιλικό. Παράλληλα, η εταιρεία ενημέρωσε το δήμο ότι λόγω κάποιων καθυστερήσεων που προέκυψαν κατά τη διάρκεια των κατασκευαστικών έργων, η πλήρης μετεγκατάστασή της στην Ενεργειακή Περιοχή Βασιλικού θα γίνει μέχρι τον Απρίλιο του 2020.

Για το θέμα του αγκυροβολίου και του σημείου φορτοεκφόρτωσης υγρών καυσίμων, ο κ.Βύρας ανέφερε ότι τα ΕΛ.ΠΕ προχώρησαν στη σύναψη συμφωνίας με το Τσιμεντοποιείο Βασιλικού για φορτοεκφόρτωση υγρών καυσίμων από το λιμάνι Βασιλικού, ενώ η Πετρολίνα θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τις υφιστάμενες υποδομές της.

Αναφορικά με το πιο περίπλοκο θέμα, αυτό της μετακίνησης των εγκαταστάσεων υγραερίου (το χρονοδιάγραμμα λήγει Δεκέμβριο του 2020), ο Α. Βύρας είπε ότι δόθηκε άδεια για τις χωματουργικές εργασίες της κοινοπραξίας VLPG PLANT LTD που απαρτίζεται από τις εταιρείες Πετρολίνα, Intergaz και Synergaz και πως οι εργασίες διεξάγονται κανονικά.

Αντίθετα, για την άδεια οικοδομής των εγκαταστάσεων παρουσιάστηκαν προβλήματα από παρατηρήσεις του Τμ. Επιθεώρησης Εργασίας σε σχέση με τους κύκλους επικινδυνότητας SEVEZO και τις πρόνοιες του υφιστάμενου κανονισμού που αφορά τις αποστάσεις μεταξύ των εγκαταστάσεων. Όπως επισήμανε ο κ.Βύρας, το πρώτο θέμα, μετά την τροποποίηση του μεγέθους των δεξαμενών, φαίνεται να έχει επιλυθεί, ενώ για το πρόβλημα των αποστάσεων αναμένεται να δοθούν λύσεις τον επόμενο μήνα.

ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Send this to a friend