Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Κλέφτες οχημάτων με… ιδιαίτερες προτιμήσεις-Ποιες μάρκες και χρώματα επιλέγουν
Κλέφτες οχημάτων με… ιδιαίτερες προτιμήσεις-Ποιες μάρκες και χρώματα επιλέγουν

Κλέφτες οχημάτων με… ιδιαίτερες προτιμήσεις-Ποιες μάρκες και χρώματα επιλέγουν

Οι κλοπές αυτοκινήτων πριν περίπου είκοσι χρόνια αποτελούσαν είδηση, αφού σε μια μικρή κοινωνία όπως η Κύπρος, τα περιστατικά κλοπών οχημάτων ήταν σπάνια. Σήμερα, αποτελούν καθημερινό φαινόμενο, αφού η Αστυνομία καλείται συνεχώς να διερευνήσει τέτοιας φύσεως υποθέσεις.

Μέσα σε έξι χρόνια, από το 2013 μέχρι σήμερα, κλάπηκαν συνολικά 2243 οχήματα, κάτι που μεταφράζεται σε περίπου μια κλοπή ανά ημέρα.

Κι αυτά είναι μόνο όσα δεν εντοπίστηκαν ποτέ, αφού υπάρχουν κι άλλες περιπτώσεις, οι οποίες εξιχνιάστηκαν και παραπέμφθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Η εύκολη λύση για τις ληστείες

Αρμόδια αστυνομική πηγή, μιλώντας στον REPORTER, επισήμανε ότι η κλοπή ενός αυτοκινήτου πολλές φορές διαπράττεται για μια ληστεία ή άλλη εγκληματική πράξη, χωρίς όμως αυτό να είναι δεδομένο.

Υπήρξαν ωστόσο αρκετές περιπτώσεις στο παρελθόν, όπου κλοπιμαία οχήματα χρησιμοποιήθηκαν σε εγκληματικές ενέργειες, ενώ ακολούθως εντοπίζονταν καμένα ή εγκαταλελειμμένα σε άλλες περιοχές.

Την ίδια ώρα, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο αρκετά από αυτά τα οχήματα, να ξηλώθηκαν από κυκλώματα και να διοχετεύθηκαν στο εξωτερικό ή στα κατεχόμενα.

Η πόλη με τις περισσότερες κλοπές και τα… αγαπημένα οχήματα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, φαίνεται ότι η πόλη με τις περισσότερες κλοπές οχημάτων, είναι η Λεμεσός, με 872 περιστατικά σε έξι χρόνια, ενώ ακολουθεί η Λευκωσία, με 809 περιστατικά.

Στην τρίτη θέση είναι η Πάφος με 304 κλοπές, ενώ στη Λάρνακα καταγράφηκαν 254 υποθέσεις. Στην τελευταία θέση, είναι η Αμμόχωστος με 124 περιστατικά.

Οι κλέφτες οχημάτων έχουν μάλιστα και σαφή προτίμηση στα… ιαπωνέζικα οχήματα, τα οποία συναντά κανείς συχνότερα στον συγκεκριμένο κατάλογο.

Πρώτη στις προτιμήσεις των κλεφτών, είναι οι μάρκες ΤΟΥΟΤΑ, με 358 κλεμμένα οχήματα την τελευταία εξαετία, ενώ ακολουθεί η ΜITSUBISHI, με 221 κλοπές.

Στην τρίτη θέση τα οχήματα μάρκας MAZDA, με 215 κλοπές και ακολουθεί η ΜERCEDES, με 209. Την πεντάδα κλείνουν τα οχήματα HONDA, με 192 κλοπές.

Οι κλέφτες προτιμούν το άσπρο
Σε ότι αφορά τα χρώματα αυτοκινήτων που επιλέγουν να αρπάξουν οι κλέφτες, πρώτο στις προτιμήσεις είναι το άσπρο, το οποίο συναντά κανείς 494 φορές στον κατάλογο της Αστυνομίας.

Ακολουθεί το ασημί με 489 κλοπές, ενώ στην τρίτη θέση είναι το μαύρο με 310 περιστατικά. Στην τέταρτη θέση είναι το μπλέ και το γκρι, τα οποία εντοπίζονται από 308 φορές στη συγκεκριμένη λίστα.

Το ANPR εργαλείο στα χέρια της Αστυνομίας

Από το 2016 και εντεύθεν με τη χρήση του συστήματος αυτόματης αναγνώρισης πινακίδων εγγραφής τροχοφόρων οχημάτων (ΑΝPR), η Αστυνομία βρήκε ένα εργαλείο, το οποίο την βοηθά να εντοπίζει κλοπιμαία οχήματα.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή της Τροχαίας Αρχηγείου Γιάννη Γεωργίου, «με το ANPR, μπορούμε να εντοπίσουμε κλοπιμαία οχήματα. Για παράδειγμα αν περάσει από δίπλα μας ή προσπεράσει το περιπολικό και είναι κάπου σταματημένο, μπορούμε να το εντοπίσουμε».

Όπως εξήγησε ο κ. Γεωργίου μιλώντας στον REPORTER, «μόλις το ANPR εντοπίσει κάτι ύποπτο, κοκκινίζει η οθόνη και ενημερώνει είτε ότι αν ένα όχημα είναι κλοπιμαίο, είτε αν έχει πλαστή πινακίδα, ενώ κάνει ηχητική ειδοποίηση».

Αμέσως, οι αστυνομικοί που κινούνται με τα έξυπνα περιπολικά, τα οποία διαθέτουν το εν λόγω σύστημα ,ανακόπτουν το όχημα και διεξάγουν έρευνες.

Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω σύστημα ενημερώνει επίσης τα έξυπνα περιπολικά για άδειες κυκλοφορίας, τα ΜΟΤ και τις ασφάλειες, που έχουν λήξει.

«Από την ημέρα ενεργοποίησης του ΑNPR, αυξήθηκαν οι καταγγελίες», επισήμανε ο κ. Γεωργίου.

Κληθείς να σχολιάσει εάν και το Τμήμα Οδικών μεταφορών μπορεί να διαπιστώσει εάν ένα όχημα είναι κλοπιμαίο, σημείωσε πως «η ΤΟΜ δεν έχει ηλεκτρονικό σύστημα ακόμα και πρέπει να το έχει σημειωμένο στο τετράδιο του ως κλοπιμαίο για να το εντοπίσει».

Στα στοιχεία της Αστυνομίας, είναι επίσης καταγεγραμμένες και 160 κλοπές πινακίδων, οι οποίες παραμένουν ακόμα και για πολλά χρόνια άφαντες.

Πηγή : Reporter

Send this to a friend