Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ Η Αντιγόνη, η Γεωργία και τα άλλα 15 παιδιά που γι’ αυτά δεν υπάρχουν αυτονόητα
Η Αντιγόνη, η Γεωργία και τα άλλα 15 παιδιά που γι’ αυτά δεν υπάρχουν αυτονόητα

Η Αντιγόνη, η Γεωργία και τα άλλα 15 παιδιά που γι’ αυτά δεν υπάρχουν αυτονόητα

Πηγή : Reporter – Νατάσα Χριστοφόρου

Η Αντιγόνη, η Γεωργία, η Μαρία, ο Κυριάκος και άλλα δεκατρία παιδιά είναι οι τρόφιμοι του ιδρύματος Άγιος Γεώργιος–Χριστάκης Χασάπης, που λειτουργεί από το 1992 στη Λάρνακα. Είναι 17 παιδιά που κινδυνεύουν να μείνουν, χωρίς στέγη.

Για τους περισσότερους από εμάς, τα πιο πολλά, όπως οι φυσικές μας ανάγκες, θεωρούνται αυτονόητα. Όχι όμως γι’ αυτά τα παιδιά. Γι’ αυτά τα παιδιά, που είναι εγκλωβισμένα σε σώματα ενηλίκων, τίποτα δεν αυτονόητο. Ακόμα και για να πάνε τουαλέτα, ακόμα και για να πιούν νερό χρειάζεται κάποιος να τους το υπενθυμίσει. Κι αυτό επειδή έχουν όλα βαριές σωματικές και πνευματικές αναπηρίες.

Οπόταν, ουδείς μπορεί να τους εξηγήσει πως το ίδρυμα, το οποίο τους φιλοξενεί εδώ και τόσα χρόνια, κινδυνεύει με λουκέτο. Και ουδείς μπορεί να προβλέψει τι θα απογίνουν, ειδικά τα παιδιά που διανυκτερεύουν στο ίδρυμα.

Είναι η δεύτερη φορά που το Δ.Σ του ιδρύματος, επιδίδεται σε ένα τιτάνιο αγώνα για να το διασώσει. Κινδύνεψε και το 2013 και το έσωσε με το υστέρημά του ο κόσμος. Λίγο πριν το 2020, κι ενώ η χώρα μας ανακοίνωσε τον αξιοθαύμαστο ρυθμό ανάπτυξης 3,2%, το ίδρυμα κινδυνεύει ξανά.

Μεγάλη ημέρα η αυριανή
Αύριο και μεθαύριο είναι καθοριστικές ημέρες για το ίδρυμα Άγιος Γεώργιος Χριστακης-Χασάπης, αφού θα εξαρτηθεί η επιβίωσή του.

«Αύριο ξεκινά ο οδικός έρανος, που κάνουμε μια φορά το χρόνο. Θα πραγματοποιηθεί Σάββατο και Κυριακή. Φέτος, όμως, είναι μια ειδική χρονιά για μας επειδή το ίδρυμά μας κινδυνεύει. Κινδύνευσε ξανά το 2013 αλλά και πάλι το έσωσε ο κόσμος, που τον ευχαριστούμε πάρα πολύ. Παρακαλούμε τον κόσμο όταν βρει τους εθελοντές στο δρόμο, να μην διστάσει να μας βοηθήσει. Ακόμα και 50 σεντ για μας είναι μεγάλη βοήθεια», ανέφερε στον REPORTER η διευθύντρια του ιδρύματος Ελένη Καλογέρη.

«Το ίδρυμά μας εδώ και πολύ καιρό, λειτουργεί με πάρα πολλά προβλήματα και προσπαθούμε να επιβιώσουμε. Στηριζόμαστε στη βοήθεια του κόσμου, επειδή με τη χορηγία που παίρνουμε από τα κράτος, δυστυχώς δεν μπορούμε να επιβιώσουμε. Το ίδρυμα μας κινδυνεύει να κλείσει. Αυτή τη στιγμή εξυπηρετούμε 17 άτομα. Από αυτά τα 10 διανυκτερεύουν , τα φιλοξενούμε στο χώρο του ιδρύματος οπόταν οι ανάγκες μας είναι πάρα πολλές. Μπορεί να είναι μικρός ο αριθμός, ωστόσο, για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε σωστά αυτά τα άτομα χρειάζονται πολλά χρήματα. Τα έξοδά μας είναι γύρω στις 380 χιλιάδες Ευρώ ετησίως. Το κράτος μας δίνει 95 χιλιάδες χορηγία, 140 χιλιάδες είναι από τα τροφεία των ατόμων, οπόταν υπολείπεται ένα μεγάλο ποσό, περίπου 140 χιλιάδες. Κάνουμε εκδηλώσεις, εράνους, παζαράκια και παίρνουμε και κάποιες εισφορές από κηδείες. Χωρίς τον κόσμο δεν θα μπορούσαμε να επιβιώσουμε».

Οι δραματικές εκκλήσεις των μελών του ιδρύματος, φαίνεται πως συγκίνησαν την υπουργό Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, η οποία υποσχέθηκε να επανεξετάσει το ύψος της χορηγίας που θα δοθεί στο ίδρυμα,

«Μετά από την έκκληση μας για βοήθεια, η Υπουργός Εργασίας επισκέφθηκε το ίδρυμα και υποσχέθηκε να βοηθήσει. Βάσει της νομοθεσίας, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, δίδεται το δικαίωμα στον εκάστοτε υπουργό να χορηγήσει 50% των εξόδων μας. Τα τελευταία δέκα χρόνια μας χορηγείτο μόλις το 30% των εξόδων μας. Πέρσι ήταν 27%» ανέφερε ο πρόεδρος του Δ.Σ του ιδρύματος, Μιχαλάκης Μάλλας.

Send this to a friend