Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Πρόστιμα: Άκυρο για €300 ζώνη/κινητό-Τα ποσά μετά τις αντιδράσεις
Πρόστιμα: Άκυρο για €300 ζώνη/κινητό-Τα ποσά μετά τις αντιδράσεις

Πρόστιμα: Άκυρο για €300 ζώνη/κινητό-Τα ποσά μετά τις αντιδράσεις

Οι βουλευτές σε κάποιες παραβάσεις παίρνουν και βούρδουλα – Τα νέα πρόστιμα που προωθούνται

Η αύξηση των χρηματικών ποινών για τα τροχαία αδικήματα θα γίνει αλλά οι βουλευτές «βάζουν άκυρο» στα πολύ υψηλά πρόστιμα – που θα «μάτωναν» τις τσέπες των οδηγών

Οι βουλευτές θεωρούν υπερβολικά κάποια από τα ποσά που κωδικοποιήθηκαν από την Κυβέρνηση μέσα από τα νομοσχέδια γιάυτό προχωρούν σε τροποποιήσεις άνκαι ακόμα δεν υπάρχει κατάληξη. Για παράδειγμα,

Για το μείζον ζήτημα των τροχαίων παραβάσεων μέσω της χρήσης ζώνης ασφαλείας και του κινητού τηλεφώνου η Κυβέρνηση πρότεινε αύξηση από τα 85 ευρω στα 300. Οι βουλευτές προβληματίστηκαν αρκετά και αφουγκραζόμενοι τις αντιδράσεις δίνουν δεύτερη ευκαιρία στους οδηγούς. Το πρώτο παράπτωμα φέρνει το πρόστιμο στα 150 ευρώ. Εφόσον η παράβαση επαναληφθεί το πρόστιμο θα διπλασιάζεται και θα αυξάνεται στα 300 ευρώ.

Για την οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών με βάση το κυβερνητικό νομοσχέδιο το πρόστιμο θα ανέρχετο έως 10.000 ευρώ και έως τρία έτη φυλάκιση. Οι βουλευτές το αλλάζουν και μειώνουν το πρόστιμο με ανώτατο όριο τις 6.000 ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Κύπρος: Προκάλεσε τροχαίο και επιτέθηκε σε άλλο οδηγό

Το ίδιο γίνεται και για την άρνηση παροχής δείγματος για νάρκοτεστ ή άλκοτεστ που το ανώτατο όριο προστίμου κατεβαίνει από τους βουλευτές έως τις 6.000 ευρώ αντί 10.000 που προνοούσε το κυβερνητικό νομοσχέδιο.

Ωστόσο, οι βουλευτές δεν παίρνουν μόνο μαχαίρι για τα πρόστιμα αλλά σε κάποιες παραβάσεις βάζουν βούρδουλα. Για παράδειγμα, όποιος παραβιάζει φωτεινό σηματοδότη, όπως και η στάθμευση σε διάβαση πεζών ή σε χώρο αναπήρων, το πρόστιμο από 85 ευρώ θα αυξηθεί σε 300 ευρώ. Σημειώνεται ότι η Κυβέρνηση πρότεινε πρόστιμο 200 ευρώ.

Τα αρχικά δεδομένα δεν διαφοροποιούνται όμως σε κάποιες άλλες περιπτώσεις όπως είναι η δυνατότητα κάποιος να οδηγείται άμεσα στο δικαστήριο μέσα σε 24 ώρες και να ζητείται να εκδοθεί διάταγμα απαγόρευσης οδήγησης, ενώ για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών θα κατακρατείται το όχημα.

Σε περίπτωση θανατηφόρου δυστυχήματος όταν υπάρξει εγκατάλειψη σκηνής το αδίκημα αλλάζει και μετατρέπεται σε ανθρωποκτονία σε αντίθεση με τις ποινές των δυο έως τριών ετών.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών θα συνεδριάσει εκ νέου εκτάκτως για να ολοκληρώσει τη συζήτηση ενώ θα κληθούν στη συνέχεια οι αρμόδιοι φορείς Αστυνομία, Υπουργείο Δικαιοσύνης και Νομική Υπηρεσία θα ενημερωθούν και θα δώσουν τις απόψεις τους.

Όπως ανέφερε στην Οffsite o πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Προκοπίου τα οκτώ νομοσχέδια θα τεθούν το πιθανότερο στην Ολομέλεια για ψήφιση έως τον Φεβρουάριο του 2020.

Πηγή : Offsite

Send this to a friend