Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Σε ποια επαγγέλματα του μέλλοντος ο άνθρωπος θα νικήσει τα ρομπότ;
Σε ποια επαγγέλματα του μέλλοντος ο άνθρωπος θα νικήσει τα ρομπότ;

Σε ποια επαγγέλματα του μέλλοντος ο άνθρωπος θα νικήσει τα ρομπότ;

Η αγορά εργασίας αλλάζει, μαζί και οι δεξιότητες που απαιτείται να έχει ο σύγχρονος άνθρωπος.

Του Χρήστου Μιχάλαρου Economy Today

Άνθιση αναμένεται να παρουσιάσουν τα αμέσως επόμενα χρόνια επαγγέλματα που σχετίζονται με την τεχνολογία, αναγκάζοντας το εργατικό δυναμικό να εκσυγχρονιστεί και τους υποψήφιους εργαζόμενους να αποκτήσουν ιδιαίτερες δεξιότητες, προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών.

Τέτοια επαγγέλματα είναι σε πρώτο στάδιο αυτά που σχετίζονται με τα ψηφιακά νομίσματα, την τεχνητή νοημοσύνη, την ανάλυση δεδομένων και την κυβερνοασφάλεια.

Μιλώντας στην «Πρώτη Εκπομπή» του Ράδιο Πρώτο ο Λοντιάν Νάτσι, μέλος της ομάδας Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της PwC Κύπρου με εξειδίκευση σε θέματα σχεδιασμού και υλοποίησης προγραμμάτων αναβάθμισης δεξιοτήτων, ανέφερε ότι οι δεν είναι τυχαίο πως οι μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου σήμερα είναι αυτές που ασχολούνται με την τεχνολογία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, έδαφος θα κερδίσουν επίσης όσα επαγγέλματα σχετίζονται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με την κλιματική αλλαγή που απασχολεί ολοένα και περισσότερο την ανθρωπότητα, καθώς και όσα αφορούν στην εκπαίδευση, τις συμβουλευτικές υπηρεσίες και τον τομέα της Υγείας.

Εξάλλου, πρόσθεσε, στον δυτικό κόσμο το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί κατά πολύ σε σχέση με το παρελθόν.

Οι δεξιότητες

Όσον αφορά στις δεξιότητες που πρέπει να αναπτύξουν οι εργαζόμενοι του μέλλοντος, με το σύστημα Παιδείας να έχει τον δικό του – καθοριστικό ρόλο σε αυτό, σύμφωνα με τον κο Νάτσι υπάρχουν δύο κατηγορίες.

Πρώτον, οι ανθρώπινες δεξιότητες που δεν μπορούν αντικατασταθούν από μηχανές και ρομπότ, όπως η συναισθηματική νοημοσύνη, η επικοινωνία, η κριτική σκέψη, η προσαρμοστικότητα και η δημιουργικότητα.

Δεύτερον, οι ψηφιακές δεξιότητες, όπως ο προγραμματισμός και η ανάλυση δεδομένων.

«Επειδή τα πράγματα αλλάζουν πολύ γρήγορα, το χαρακτηριστικό που θα κάνει έναν υποψήφιο να έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά εργασίας, είναι η ικανότητα να μαθαίνει γρήγορα νέα πράγματα, αλλά και να «ξε-μαθαίνει», καθώς πολλά από αυτά που γνωρίζει σήμερα θα πρέπει στο μέλλον να τα κάνει διαφορετικά», τόνισε.

Πού θα κινηθούν οι μισθοί

Στην ερώτηση αν στο μέλλον οι μισθοί θα επηρεαστούν, καθώς η τεχνολογία θα έχει αντικαταστήσει αρκετές από τις εργασίες που υπάρχουν σήμερα, ο κος Νάτσι απάντησε ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να παίξουν ρόλο.

«Ένας από αυτούς είναι οι ικανότητες του προσωπικού που το καθιστούν περιζήτητο. Προσωπικά, πιστεύω ότι οι μισθοί θα επηρεαστούν, αλλά αυτό εξαρτάται από τη φύση της δουλειάς. Εκτιμώ, όμως, ότι οι μισθοί σε γενικές γραμμές θα αυξηθούν, καθώς ο άνθρωπος θα εκτελεί εργασίες, τις οποίες οι μηχανές δεν θα μπορούν. Όσον αφορά στη διάρκεια εργασίας, ήδη βλέπουμε κάποια δείγματα, όπως στη Microsoft Ιαπωνίας, η οποία αποφάσισε να καθιερώσει την τετραήμερη εργασία με τον ίδιο μισθό, κάτι που έφερε σημαντική βελτίωση της παραγωγικότητας, όσο και του κόστους εργασίας, λόγω των λιγότερων πόρων και χώρων που απαιτούνται πλέον», ανέφερε.

Ενισχύεται ο κοινωνικός ρόλος των εταιρειών

Όπως υποστήριξε, οι ιδιωτικές εταιρείες στο μέλλον θα πρέπει να ανταποκριθούν παράλληλα και στον κοινωνικό τους ρόλο και να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να συνεχίσουν να υπάρχουν στο μέλλον.

«Θα πρέπει να εντοπίσουν, καταρχάς, ποιες δεξιότητες χρειάζονται για το μέλλον τα άτομα που ήδη εργάζονται μέσα στον οργανισμό τους, να δουν πού βρίσκεται το χάσμα δεξιοτήτων και πώς μπορούν να καλύψουν αυτό το χάσμα μέσα από προγράμματα αναβάθμισης, κατάρτισης, εκπαίδευσης και μέσα από τη σωστή καθοδήγηση. Όσον αφορά στις προσλήψεις, πρόκειται για έναν μεγάλο πόλεμο ταλέντων, όπου τα πράγματα δυσκολεύουν αρκετά. Η ΕΕ αναμένει ότι θα υπάρξει ένα χάσμα της τάξεως των 500.000 θέσεων εργασίας μέχρι το 2025», είπε.

Τόνισε δε ότι ο ουσιαστικός τρόπος για να μπορέσουν οι εταιρείες να επιβιώσουν, είναι να επενδύσουν κυρίως στον κόσμο που ήδη εργάζεται γι’ αυτές και να μπορέσουν να αναβαθμίσουν τις δεξιότητές τους, παρά να κοιτάζουν προς τα έξω.

Send this to a friend