Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Χριστουγεννιάτικο επίδομα: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι και τι ποσό θα λάβουν (VID)
Χριστουγεννιάτικο επίδομα: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι και τι ποσό θα λάβουν (VID)

Χριστουγεννιάτικο επίδομα: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι και τι ποσό θα λάβουν (VID)

Λήπτες εγγυημένου ελάχιστου εισοδήματος, λήπτες δημόσιου βοηθήματος, χαμηλοσυνταξιούχοι και εγκλωβισμένοι είναι οι δικαιούχοι του εκτάκτου Χριστουγεννιάτικου επιδόματος, που αναμένεται να δοθεί πριν τις γιορτές και του οποίου η δαπάνη αγγίζει το ποσό των 18.000.000 ευρώ.

Ο Χρίστος Διομήδους, Εκπρόσωπος Τύπου Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων, διευκρίνισε στην εκπομπή «Alpha Ενημέρωση», ότι δεν έχει σχέση το ποσό που λαμβάνει ένας δικαιούχος για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ή δημόσιο βοήθημα, επειδή το ποσό είναι η διαφορά μεταξύ των αναγκών και των εισοδημάτων.

Αυτό που έχει σχέση για τις δύο πρώτες κατηγορίες είναι ότι υπολογίζεται το 80% των αναγκών, το οποίο έχει προσδιοριστεί στα 480 ευρώ για τον αιτητή, 240ευρώ για τη σύζυγο και τα τέκνα από 14 έως 28 και 144 ευρώ για τα τέκνα κάτω των 14.

Το ποσό του επιδόματος διαμορφώνεται :

Στα 384 ευρώ για τον αιτητή
Στα 192 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο άνω των 14 ετών
Στα 115 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο κάτω των 14 ετών
Έτσι, για μια τετραμελή οικογένεια με δύο παιδιά κάτω των 14 ετών, για παράδειγμα, το ποσό θα κινηθεί στα 806 ευρώ, ενώ το ποσό των 960 ευρώ οι τετραμελείς οικογένειες με παιδιά άνω των 14 ετών.

Αρκετά πιο νωρίς από τις γιορτές, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Υπουργείου, θα δοθεί το επίδομα ταυτόχρονα με το ελάχιστο κοινό εισόδημα, για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις έκτακτες ανάγκες, και πιο συγκεκριμένα την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου.

Όσον αφορά τους χαμηλοσυνταξιούχους, αυτοί που λαμβάνουν μικρή επιταγή θα λάβουν ισόποσο με αυτή επίδομα Χριστουγέννων, ενώ σε κάθε περίπτωση, κανείς δε θα λάβει κάτω από 100 ευρώ, ενώ το ανώτερο ποσό καθορίζεται στα 220 ευρώ. Το μηνιαίο επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου θα δοθεί στις 13 Δεκεμβρίου, ενώ στις 16 Δεκεμβρίου, ημέρα Δευτέρα, προγραμματίζεται η καταβολή του Χριστουγεννιάτικου δώρου.

Τέλος, τιμητικό επίδομα πολύτεκνης μάνας θα λάβουν οι μητέρες που έχουν τέσσερα και πλέον τέκνα, ηλικίας άνω των 18 ετών, ύψους 100 ευρώ στις Τρίτη 17 Δεκεμβρίου.

Send this to a friend