Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Προσβάσιμο πια για το κοινό το νοτιοανατολικότερο άκρο της Ευρώπης
Προσβάσιμο πια για το κοινό το νοτιοανατολικότερο άκρο της Ευρώπης

Προσβάσιμο πια για το κοινό το νοτιοανατολικότερο άκρο της Ευρώπης

Σε στολίδι περιβαλλοντολογικού ενδιαφέροντος φιλοδοξεί να καταστήσει την ανατολική περιοχή του Κάβο Γκρέκο ο Δήμος Αγίας Νάπας, μετά την απόφαση για οριστική μετακίνηση των ραδιοεπικοινωνιακών εγκαταστάσεων αρχές του 2020.

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του δήμου, οι έντονες προσπάθειες πολλών χρόνων επιτέλους ικανοποιούν ένα πάγιο αίτημα για απομάκρυνση των κεραιών που, όπως υποστηρίζει ο Δήμος Αγ. Νάπας, έθεταν σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον της περιοχής. «Ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο νιώθουν ιδιαίτερη ικανοποίηση και ανακούφιση που οι ραδιοεπικοινωνιακές εγκαταστάσεις, υψηλής ισχύος, που βρίσκονται εγκατεστημένες στο Κάβο Γκρέκο κι εκπέμπουν προς τη Μέση Ανατολή, θα αποτελούν παρελθόν από τις αρχές του νέου χρόνου.

Πρόκειται για πάγιο αίτημα του Δήμου Αγ. Νάπας, αφού η παρουσία των κεραιών στο Κάβο Γκρέκο έθετε σε άμεσο κίνδυνο την υγεία των δημοτών και των επισκεπτών της ευρύτερης περιοχής. Αυτό επιβεβαιώνεται μέσα από σχετικές μελέτες και μετρήσεις από τις κεραίες των ραδιοφωνικών σταθμών, αλλά και από εξειδικευμένους επιστήμονες τους οποίους επιστράτευσε ο δήμος, οι οποίοι αποφάνθηκαν ότι οι συγκεκριμένες κεραίες εκπέμπουν μέχρι και 113 φορές πάνω από το ιατρικό επιτρεπτό όριο», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Επιπρόσθετα, επισημαίνεται ότι με την απομάκρυνση των κεραιών, το νοτιοανατολικότερο άκρο του Κάβο Γκρέκο και της Ευρώπης, που αποτελεί μέρος του Εθνικού Δασικού Πάρκου του Κάβο Γκρέκο, ενός σημείου μοναδικής οικολογικής σημασίας για την Κύπρο, θα είναι πια προσβάσιμο στο κοινό. Παράλληλα, ο Δήμος Αγίας Νάπας είναι αποφασισμένος να καταστήσει στολίδι περιβαλλοντολογικού ενδιαφέροντος το συγκεκριμένο σημείο, ενώ υπάρχει ικανοποίηση και για το γεγονός ότι ο χαρακτηριστικός φάρος που βρίσκεται στον χώρο των ραδιοεπικοινωνιακών εγκαταστάσεων, θα μετατραπεί σε ένα μοναδικό σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή της ελεύθερης  Αμμοχώστου, όπου πλέον όλοι οι κάτοικοι κι επισκέπτες θα μπορούν να απολαμβάνουν απρόσκοπτα ένα από τα ωραιότερα σημεία του νησιού.

Ο Δήμος Αγ. Νάπας θα προσπαθήσει να εξεύρει τους κατάλληλους σχεδιασμούς, μέσα από την τεχνογνωσία και την εμπειρία που διαθέτει, ώστε το σημείο αυτό να αποκτήσει την φροντίδα και την οικολογική προστασία που του αρμόζει.

ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Send this to a friend