Home ΛΑΡΝΑΚΑ Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας: Για ποια νέα πτέρυγα μιλάτε – την παλιά;
Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας: Για ποια νέα πτέρυγα μιλάτε – την παλιά;

Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας: Για ποια νέα πτέρυγα μιλάτε – την παλιά;

Ακούσαμε ότι έχει μικρή καθυστέρηση η ολοκλήρωση της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου Λάρνακας και έπιασε πανικός. Εμείς γεράσαμε μέχρι να την ολοκληρώσουν και αυτή –η πτέρυγα– θα είναι νέα. Η νέα παράταση που δόθηκε, μέχρι τέλος Ιανουαρίου του 2020, ήταν είτε το πιστεύετε είτε όχι η 13η. Τέτοια ικανότητα κράτους και εργολάβων. Ο θεμέλιος λίθος, κατατέθηκε ώρες μετά την υπογραφή των συμβολαίων ανάθεσης, στις 11 Φεβρουαρίου 2013. Ήταν προεκλογική περίοδος και όπως σε κάθε προεκλογική, θεμέλιοι λίθοι και εγκαίνια έκαναν θραύση. 

Η νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου Λάρνακας, έπρεπε να παραδοθεί πλήρως έτοιμη, στις 14 Φεβρουαρίου 2016.  Δηλαδή, μέσα σε τρία χρόνια, όμως, όπως συμβαίνει με πολλά σημαντικά δημόσια έργα στην Κύπρο, το πρόγραμμα κατασκευής είχε μέσα σε 36 μήνες καθυστέρηση 48 μήνες… Το αρχικό κόστος του συμβολαίου ήταν €20.133.000. Έχω ακούσει, σε επί τόπου επισκέψεις δώδεκα φορές μέχρι τώρα υπουργούς (από το 2013 μέχρι τώρα) να δίνουν υποσχέσεις για την επόμενη ημερομηνία. Μια ενδιάμεση παράταση –με την οποία συμπληρώνονται οι 13– δόθηκε από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που λόγω προσωπικού ενδιαφέροντος επισκέφθηκε επί τόπου τα έργα (προεκλογικά βεβαίως) και είχε δεσμευτεί ότι το έργο θα ολοκληρωνόταν τον… Απρίλιο του 2018.

Να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το 2013, το υπουργείο Συγκοινωνιών ανακοίνωνε επίσημα ότι, θεωρεί «την προώθηση και υλοποίηση του έργου της νέας πτέρυγας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας υψίστης προτεραιότητας και διαβεβαιώνει πως θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να ξεπεραστούν όλες οι δυσκολίες και τα εμπόδια και να αποκτήσει η Λάρνακα ένα πλήρες και αναβαθμισμένο νοσοκομείο υψηλών προδιαγραφών». Δηλαδή, αν δεν ήταν προτεραιότητα πόσες παρατάσεις θα έδιναν χωρίς να ντρέπονται; Εκατό; Το 2013 η νέα πτέρυγα ήταν ήδη έργο που καθυστέρησε να ξεκινήσει. Ξέρετε ποια ήταν η τότε επίσημη αιτιολογία; Ότι το Τμήμα Πολεοδομίας βρήκε ότι αν ξεκινούσαν τα έργα θα μειώνονταν σημαντικά οι χώροι στάθμευσης στο νοσοκομείο και έπρεπε να βρεθεί λύση. Είτε το πιστεύετε, είτε όχι, αυτή ήταν η δικαιολογία.
Το άκρο άωτο, είναι ότι το υπουργείο Συγκοινωνιών, τότε, ανακοίνωσε ότι βρήκε αμέσως λύση, με έκτακτους παραπλήσιους χώρους στάθμευσης. Η λύση, έλεγε επίσημα –το 2013– το υπουργείο, θα ήταν προσωρινή. Και αυτή η προσωρινότητα συνεχίζεται εδώ και έξι χρόνια και βάλε.  Μετά, διαπιστώθηκε άλλο πρόβλημα το 2013: «Διαπιστώθηκε ότι οι τραπεζικές εγγυήσεις πιστής εκτέλεσης και προκαταβολής που προσκόμισε ο εργολάβος με την έναρξη του έργου ουσιαστικά δεν παρέχουν εξασφάλιση, αφού δεν μπορούν να τιμηθούν από τη διαχειρίστρια της Πρώην Λαϊκής Τράπεζας που τις είχε εκδώσει».
Ασφαλώς και μέχρι το 2016 πολύ λίγα έγιναν. Δόθηκε παράταση, η νέα πτέρυγα θα ολοκληρωνόταν πλέον, με καθυστέρηση ενός έτους, τον Μάρτιο του 2017.  Δόθηκαν και άλλες παρατάσεις και μπήκαμε στο 2018. Σύμφωνα με νέο «φιλικό διακανονισμό» (σ.σ. πρόκειται για επίσημη αναφορά), που επιτεύχθηκε τον Μάιο του 2018 συμφωνήθηκε ως αναθεωρημένη ημερομηνία αποπεράτωσης του έργου η 30ή Απριλίου 2019. Βεβαίως, δεν ολοκληρώθηκε ούτε τότε. Τον Νοέμβριο 2018 η υπουργός πληροφορούσε τη Βουλή, ότι «μέχρι στιγμής έχει αποπερατωθεί περίπου το 70% των συνολικών εργασιών που αφορούν την επέκταση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας».  Εκκρεμούσε μόνο η τοποθέτηση κεραμικών και ψευδοροφών στο ισόγειο και η τοποθέτηση ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων στον πρώτο και τρίτο όροφο.
Προφανώς, έτσι νόμιζε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μερικά πλακάκια έμειναν σου λέει και έπεσε πάλι στην παγίδα του δις εξαμαρτείν. Πήγε τον Μάιο του 2018 και αντί σιωπής σε σύσκεψη για την Λάρνακα «δεσμεύτηκε» για δεύτερη φορά δημόσια. Είπε ότι η νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου Λάρνακας θα παραδιδόταν τον Απρίλιο του 2019… Δεν τον έφτανε αυτό, έκανε και επίθεση σε όσους τον επέκριναν. Είπε ότι ήρθε με αποφασιστικότητα και μέσα από τα χρονοδιαγράμματα θα αποδείκνυε ότι θα υλοποιήσει τις αποφάσεις που λήφθηκαν και ότι δεν έκανε «φιέστες».
Ούτε τον Απρίλιο 2019, όμως, ολοκληρώθηκαν τα κεραμικά και οι ψευδοροφές… Μάλιστα, έξι χρόνια μετά, εξαντλήθηκε και η υπομονή των εκ Λάρνακος βουλευτών. Ζήτησαν είτε να ολοκληρωθεί η πτέρυγα ή το υπουργείο να πάρει την σύμβαση από τον εργολάβο… Ήταν η τελευταία φορά, δήλωναν δημόσια με θυμό και οργή οι βουλευτές. Αμ δε… Δόθηκαν κι άλλες παρατάσεις, μέχρι και τον Νοέμβριο του 2019. Και προχθές ακόμα μία, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2020.
Αναφέρουμε το ιστορικό της κρατικής ανικανότητας, γιατί είναι επίκαιρο, αλλά κυρίως γιατί η πτέρυγα του νέου Νοσοκομείου Λάρνακας, είναι ένα από τα πιο απλά κατασκευαστικά έργα του δημοσίου. Σκεφτείτε τι γίνεται με τα πιο σύνθετα. Την Πλατεία Ελευθερίας ή τους αυτοκινητόδρομους, όπως τον Αστρομερίτη – Ευρύχου, ας πούμε…

Πηγή: [email protected]

Send this to a friend