Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Αποσυνδέθηκε από τον αναπνευστήρα το νεογνό που νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση
Αποσυνδέθηκε από τον αναπνευστήρα το νεογνό που νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση

Αποσυνδέθηκε από τον αναπνευστήρα το νεογνό που νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση

Aπο βαριάς μορφής παραμένουσα πνευμονική υπέρταση έπασχε το νεογνό στο οποίο γιατροί και νοσηλευτές της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του Μακάρειου Νοσοκομείου αποφάσισαν να χορηγήσουν εισπνεόμενο Μονοξείδιο του Αζώτου, σώζωντας έτσι τη ζωή του και δίνοντας χαρά και ελπίδα στους γονείς του. Φιλοξενούμενη στην εκπομπή Apha Ενημέρωση η Παιδίατρος, Ενταντικολόγος Νεογνών, Βοηθός Διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου και Υπεύθυνη Μονάδας της Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του Μακάρειου Νοσοκομείου Θάλεια Παπαδούρη, εξήγησε ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία εφαρμόζεται σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο τα τελευταία χρόνια, ωστόσο στην Κύπρο ο ολοκληρωμένος εξοπλισμός εγκαταστάθηκε στα μέσα του 2018.

“Το μωρό αυτό είχε απόλυτη ένδειξη για χορήγηση του Μονοξειδίου του Αζώτου. Δεν υπήρχε άλλο περιστατικό που να πληροί τα κριτήρια βάση του πρωτοκόλλου χορήγησης του Μονοξειδίου του Αζώτου. Το νεογνό είχε βαριάς μορφής αυξημένων αντιστάσεων στον πνεύμονα, των αγγείων του πνεύμονα, δηλαδή που εμποδίζουν την ροή του αίματος προς τον πνεύμονα και την εκτρέπουν την ροή προς την συστηματική κυκλοφορία του μη οξυγονομένου αίματος. Τα παιδιά αυτά έχουν βαριά υποξυγοναιμία.”

Η κυρία Παπαδόυρη ανέφερε ότι τα παιδιά που πάσχουν από βαριάς μορφής παραμένουσα πνευμονική υπέρταση, παρουσιάζουν υψηλή θνητότητα σε ποσοστό 25%-30%.

“Μέχρι τώρα στην Μονάδα μας αντιμετωπίζονταν πολύ καλά με φαρμακευτική αγωγή ενδοφλέβια ή από το στόμα και πρέπει να πω ότι δεν έχουμε χάσει μωρά λόγω παραμένουσας πνευμονικής υπέρτασης. Η χορήγηση του Μονοξειδίου του Αζώτου γίνεται στη νεογνική, παιδική και ενήλικη ζωή, φυσικά οι ενδείξεις είναι διαφορετικές.”

Η γιατρός εξήγησε ότι με βάση το πρωτόκολλο η χορήγηση του Μονοξειδίου του Αζώτου γίνεται μέσω αναπνευστήρα, με μέγιστη διάρκεια τις 96 ώρες.

“Το μωράκι έχει ήδη αποδεσμευτεί από τον αναπνευστήρα, σταματήσαμε τη χορήγηση του Μονοξειδίου του Αζώτου και είναι στη θερμοκοιτίδα για να αρχίσει η σύτιση”

Περισσότερα στο: https://www.alphanews.live/cyprus/aposyndethike-apo-ton-anapneystira-neogno-poy-nosileyotan-se-krisimi-katastasi

Send this to a friend