Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ Κάτι σπάνιο θα συμβεί στον ουρανό σήμερα
Κάτι σπάνιο θα συμβεί στον ουρανό σήμερα

Κάτι σπάνιο θα συμβεί στον ουρανό σήμερα

Την ερχόμενη Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2019, θα συμβεί το φαινόμενο της διάβασης του πλανήτη Ερμή μπροστά από το δίσκο του ηλίου.

Το όλο φαινόμενο θα αρχίσει στις 14:35, στιγμή κατά την οποία ο Ερμής θα εφάπτεται εξωτερικά του δίσκου του ηλίου. Στις 14:37 ο Ερμής θα εισέλθει ολοκληρωτικά στο δίσκο του ηλίου και θα εφάπτεται αυτού εσωτερικά. Στη συνέχεια θα αρχίσει να κινείται διασχίζοντας τον δίσκο του ηλίου και στις 17:16 θα έχουμε τη μεγίστη φάση της διάβασης. Το φαινόμενο θα λήξει στις 20:04.

Δεδομένου, όμως, ότι ο ήλιος στην Κύπρο την ημέρα αυτή δύει στις 16:43, οι τελευταίες φάσεις της διάβασης δεν θα είναι ορατές διότι ο ήλιος θα δύσει, ενώ το φαινόμενο θα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οι διαβάσεις συμβαίνουν μόνο στους εσωτερικούς πλανήτες, δηλαδή τον Ερμή και την Αφροδίτη. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι ένας γήινος παρατηρητής βλέπει τον Ερμή να περνά μπροστά από τον Ήλιο. Εάν οι δύο εσωτερικοί πλανήτες είχαν μεγαλύτερο μέγεθος θα μιλούσαμε για εκλείψεις και όχι διαβάσεις, αφού θα κάλυπταν αρκετό μέρος του Ηλίου και έτσι θα ήταν ορατό και με γυμνό μάτι.


Πιο κάτω επισυνάπτονται ακριβέστατα οι φάσεις του φαινομένου ως εξής:
Ο Ερμής συναντά εξωτερικά τον δίσκο του Ηλίου στις: 14ω 35.5λ
Ο Ερμής εισέρχεται εξολοκλήρου στον δίσκο του Ηλίου και εφάπτεται εσωτερικά της περιφέρειας του στις: 14ω 37.2λ
Ο Ερμής ευρίσκεται στην ελάχιστη απόσταση από το κέντρο του Ηλίου στις: 17ω 16.6λ
Ο Ερμής εξερχόμενος εφάπτεται εσωτερικά της περιφέρειας του Ηλίου στις: 20ω 2.5λ
Ο Ερμής εφάπτεται του δίσκου του Ηλίου κατά την έξοδο του στις: 20ω 4.2λ

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Το φαινόμενο, πρακτικά δεν είναι ορατό διά γυμνού οφθαλμού και απαγορεύεται ρητώς να κοιτάξουμε τον ήλιο δια γυμνού οφθαλμού. Όσοι διαθέτουν τηλεσκόπια δεν επιτρέπεται να τα χρησιμοποιήσουν αν δεν διαθέτουν ικανοποιητικά φίλτρα για τον ήλιο.

Την ημέρα αυτή τα φροντιστήρια Φάκα θα ανοίξουν τα αστρονομικά τηλεσκόπιά τους και καλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι όπως προσέλθουν να παρατηρήσουν το φαινόμενο με ασφάλεια. Θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα και θα προβληθεί το φαινόμενο σε άσπρη οθόνη.

Το Αστεροσκοπείο θα είναι ανοιχτό από τις 14:30 μέχρι τη δύση του ηλίου για την παρακολούθηση του φαινομένου.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Send this to a friend