Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Στα βαθιά της Β΄ φάσης του ΓεΣΥ
Στα βαθιά της Β΄ φάσης του ΓεΣΥ

Στα βαθιά της Β΄ φάσης του ΓεΣΥ

Στα βαθιά της δεύτερης φάσης του Γενικού Συστήματος Υγείας μπαίνει πλέον ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, αφού εκτός από την ένταξη των νοσηλευτηρίων στο σύστημα θα πρέπει να προωθηθούν οι διαδικασίες και για την ένταξη όλων των υπολοίπων επαγγελματιών υγείας στο ΓεΣΥ.

Νοσηλευτές, φυσιοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, διαιτολόγοι και ψυχολόγοι άρχισαν ήδη να διαπραγματεύονται τις αμοιβές τους για τις υπηρεσίες που θα προσφέρουν από την 1η Ιουνίου 2020 στους δικαιούχους του συστήματος, και ο διάλογος που βρίσκεται σε εξέλιξη με την κάθε ομάδα ξεχωριστά επιβάλλεται να ολοκληρωθεί σύντομα, αφού στη συνέχεια ο ΟΑΥ πρέπει να ετοιμάσει τους Κανονισμούς στη βάση των οποίων θα ενεργούν εντός του ΓεΣΥ οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες Υγείας.

Για την οριστικοποίηση μάλιστα των Κανονισμών απαιτείται χρόνος, αφού θα πρέπει να τεθούν σε δημόσια διαβούλευση και στη συνέχεια να περάσουν από νομοτεχνικό έλεγχο, να εγκριθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο, να κατατεθούν και να συζητηθούν από τη Βουλή και στη συνέχεια να οδηγηθούν στην Ολομέλεια για ψήφιση πριν την 1η Ιουνίου 2020.

Όπως εξήγησε μιλώντας στον «Φ» η διευθύντρια του ΟΑΥ, Έφη Καμίτση, ο διάλογος με τις διάφορες επαγγελματικές ομάδες «έχει αρχίσει εδώ και αρκετό καιρό», ωστόσο, «τώρα μπαίνουμε πλέον στο ουσιαστικό μέρος της διαπραγμάτευσης με την κάθε ομάδα ξεχωριστά, διότι η κάθε μια από τις ειδικότητες επαγγελματιών υγείας έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες».

Για παράδειγμα, «με τους νοσηλευτές και τις μαίες ο διάλογος αφορά την εξωνοσοκομειακή περίθαλψη. Εργοθεραπευτές και λογοθεραπευτές προσφέρουν τις υπηρεσίες τους από τον δικό τους χώρο κ.λπ. Από την άλλη πρέπει να αποφασιστεί το πώς θα γίνεται η παραπομπή των δικαιούχων στους επαγγελματίες αυτούς. Από ποιες ιατρικές ειδικότητες και πότε θα γίνεται η παραπομπή κ.λπ. Γι’ αυτό πρέπει να δούμε για την κάθε ομάδα ποιες είναι οι υπηρεσίες που θα προσφέρει, τον τρόπο που θα τις προσφέρει και βεβαίως και το πώς θα αμείβονται αυτοί οι επαγγελματίες υγείας για τις υπηρεσίες που θα προσφέρουν στους δικαιούχους του ΓεΣΥ». Άρα, «πρόκειται για μια διαδικασία η οποία έχει αρχίσει και πρέπει τώρα να γίνει η διαπραγμάτευση και να καταλήξουμε σε κάποια συμφωνία».

Σε ό,τι αφορά της νοσηλευτικές υπηρεσίες στο ΓεΣΥ, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας είχε συνάντηση την Τετάρτη με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Νοσηλευτών και Μαιών.

Όπως ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΝΜ, Γιάννης Λεοντίου, «στόχος του διαλόγου είναι να καθοριστούν οι διάφορες υπηρεσίες που θα αποζημιώνει ο ΟΑΥ και οι υπηρεσίες αυτές θα αφορούν την κοινοτική νοσηλευτική (εξωνοσοκομειακή) σε σχέση με τη γενική νοσηλευτική, τη νοσηλευτική ψυχικής υγείας, αλλά και τις υπηρεσίες που θα μπορούν να προσφέρουν κατ’ οίκον οι μαίες».

«Στα πλαίσια αυτής της διαπραγμάτευσης είχαμε υποβάλει στον οργανισμό τον κατάλογο των πράξεων που εμείς πιστεύουμε ότι θα πρέπει να αποζημιώνονται, και ο κατάλογος αυτός περιλαμβάνει φροντίδα νοσηλευτική στο σπίτι ασθενών που μπορεί να έχουν για παράδειγμα ανάγκη για περιποίηση μιας χειρουργικής πληγής ή για χρόνιους ασθενείς με κατακλύσεις ή αλλαγή ουροκαθετήρα ή χορήγηση ενέσεων κ.λπ.».

Βάσει του σχεδιασμού, αυτές οι υπηρεσίες θα προσφέρονται από «ιδιώτες» νοσηλευτές, οι οποίοι θα συμβάλλονται κατευθείαν με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας ή μέσω «εταιρειών παροχής νοσηλευτικών υπηρεσιών». Όπως ανέφερε ο κ. Λεοντίου, «ήδη στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια ο τομέας της κοινοτικής νοσηλευτικής βρίσκεται σε ανάπτυξη και λειτουργούν αρκετές ιδιωτικές εταιρείες που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους κατ’ οίκον στους ασθενείς που χρειάζονται βοήθεια».

Συνέδριο για ενημέρωση των νοσηλευτών

Στο πλαίσιο της διαπράγματευσης, είπε ο κ. Λεοντίου, «θα πρέπει να συμφωνήσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα υπολογίζεται η αποζημίωση, τις υπηρεσίες που θα καλύπτονται από το ΓεΣΥ και φυσικά το ύψος των αποζημιώσεων». Σε εκκρεμότητα, πρόσθεσε, είναι τα θέματα που αφορούν τη νοσηλευτική ψυχικής υγείας, αφού δεν έχει ξεκαθαρίσει το κατά πόσον θα προσφέρεται στο πλαίσιο του ΓεΣΥ ή αν θα παραμείνει στις υπηρεσίες που προσφέρει κατ’ αποκλειστικότητα το δημόσιο.

Επιπρόσθετα, «υπάρχουν και κάποια ζητήματα των μαιών που δεν έχουν ακόμα ξεκαθαρίσει και πρέπει να τα συζητήσουμε, όπως είναι για παράδειγμα το κατά πόσον οι γυναίκες θα έχουν απευθείας πρόσβαση στις μαίες ή αν θα χρειάζεται παραπεμπτικό από τους γυναικολόγους».

Όλα τα θέματα που αφορούν την ένταξη των νοσηλευτών στο ΓεΣΥ, είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΝΜ, «θα παρουσιαστούν στους νοσηλευτές από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας κατά τη διάρκεια του συνεδρίου μας που θα πραγματοποιηθεί στη Λεμεσό στις 29 και 30 Νοεμβρίου. Σε αυτό το συνέδριο οι νοσηλευτές θα έχουν την ευκαιρία τόσο να ενημερωθούν για τον μέχρι τώρα σχεδιασμό, όσο και για να λύσουν απορίες τους, αν έχουν, και ταυτόχρονα και εμείς ως σύνδεσμος θα μπορέσουμε να ακούσουμε τους προβληματισμούς αλλά και τις εισηγήσεις των μελών μας σε σχέση με την ένταξη των νοσηλευτών στο ΓεΣΥ».

€1,62 εκατ. για συστέγαση γιατρών
Συνολικό ποσό €1,62 εκατ. παραχωρήθηκε σε προσωπικούς γιατρούς για ενήλικες και παιδίατρους οι οποίοι συστεγάστηκαν και υπέβαλαν σχετικό αίτημα στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΥ, ύστερα από την προκήρυξη του προγράμματος επιχορήγησης των γιατρών που θα συστεγάζονταν, υποβλήθηκαν στον οργανισμό συνολικά 55 αιτήσεις και πήραν το καθορισμένο ποσό των €15.000 έκαστος, συνολικά 108 προσωπικοί γιατροί για ενήλικες και παιδίατροι.

Από τις 55 αιτήσεις που είχαν υποβληθεί, εγκρίθηκαν οι 46, ενώ απορρίφθηκαν έξι αιτήσεις που αφορούσαν 13 γιατρούς και για άλλες τρεις περιπτώσεις που αφορούν έξι γιατρούς ζητήθηκαν επιπρόσθετα στοιχεία.

Η συστέγαση των γιατρών, ανέφερε σε δηλώσεις του στον «Φ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, Μάριος Κουλούμας, «είναι μια πρακτική που λειτουργεί προς όφελος των ασθενών και εμείς ως οργανωμένοι ασθενείς, προχωράμε ένα βήμα παρακάτω και λέμε ότι η συστέγαση γιατρών, αυτό που σε άλλα συστήματα υγείας ονομάζεται “group practicing” πρέπει να επεκταθεί διότι αυτό θα λειτουργήσει προς την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών».

Δηλαδή, «αυτό που λέμε είναι ότι η συστέγαση θα μπορούσε να γίνεται και μεταξύ προσωπικών γιατρών και παιδιάτρων ή ακόμα ένα κέντρο μπορεί να διαθέτει, και τον νοσηλευτή του για να παρέχονται κι άλλες υπηρεσίες. Μια οικογένεια, για παράδειγμα, θα έχει σε ένα σημείο τον προσωπικό γιατρό για τα ενήλικα μέλη της και τον παιδίατρο για τα παιδιά. Ο νοσηλευτής θα μπορεί να κάνει εμβολιασμούς ή να αλλάξει μια πληγή αν αυτό χρειάζεται και με τη δεύτερη φάση εφαρμογής του ΓεΣΥ και την ένταξη της κοινοτικής νοσηλευτικής στο σύστημα, ο νοσηλευτής αυτός μπορεί να παρέχει και νοσηλευτική φροντίδα στο σπίτι».

Με την ίδια λογική το ίδιο κέντρο μπορεί να προσφέρει και υπηρεσίες φυσιοθεραπείας ή ψυχολόγο ή υπηρεσίες άλλων επαγγελματιών υγείας, αλλά και ειδικούς γιατρούς, για να καλύπτεται ακόμα περισσότερο η οικογένεια.

Πηγή Φιλελεύθερος

Send this to a friend