Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ «Τους έδωσε 8 λίρες ο πατέρας μου για να μπορέσουν να πάνε στην Αγγλία, έγιναν πλούσιοι και βοηθούσαν όλο τον κόσμο»
«Τους έδωσε 8 λίρες ο πατέρας μου για να μπορέσουν να πάνε στην Αγγλία, έγιναν πλούσιοι και βοηθούσαν όλο τον κόσμο»

«Τους έδωσε 8 λίρες ο πατέρας μου για να μπορέσουν να πάνε στην Αγγλία, έγιναν πλούσιοι και βοηθούσαν όλο τον κόσμο»

Πηγή : Χριστιάνα Διονυσίου – ANT1

Είναι πολύ ευγενικός και ευαίσθητος άνθρωπος. Κάποτε ο πατέρας του έδωσε 8 λίρες στους γείτονές του για να μπορέσουν να πάνε στην Αγγλία να δουλέψουν.

Μετά από χρόνια εκείνοι γύρισαν στην Κύπρο και πήγαν στο σπίτι του για να ευχαριστήσουν τον πατέρα του και να του επιστρέψουν τις 8 λίρες. Ο πατέρας του όμως είχε φύγει από τη ζωή. Μετά από 44 χρόνια συνάντησαν εκείνον και του ανταπόδωσαν το καλό. Αυτοί οι άνθρωποι έγιναν πολύ πλούσιοι όμως ποτέ δεν ξέχασαν ότι η ευγνωμοσύνη είναι η μνήμη της καρδιάς.

Ο κύριος Νίκος Ττοφαλής αναφέρει στο ant1.com.cy:

«Γεννήθηκα στο κατεχόμενο χωριό Κώμη Κεπήρ (κοινότητα της κατεχόμενης Καρπασίας) στις 27/12/1946 και είχα τέσσερα αδέλφια. Τώρα ζούμε μόνο δύο, οι αδελφές μου πέθαναν.

Τα παιδικά μου χρόνια ήταν πολύ όμορφα. Ο πατέρας μου ήταν γεωργός και ήταν ένας υπέροχος άνθρωπος. Δεν μπορώ να σας περιγράψω την καλοσύνη αυτού του ανθρώπου, ήθελε να βοηθάει όλο τον κόσμο, να προσφέρει ακόμη κι από το υστέρημά του σε όποιον είχε ανάγκη. Δυστυχώς τον έχασα όμως πολύ νωρίς, ήμουν 16 ετών όταν πέθανε.

Τα καλά που έκανε δεν ξεχάστηκαν ποτέ και θα σας διηγηθώ μια ιστορία που συνέβη το 1947.

Στην ίδια γειτονιά ζούσε μια πολύ φτωχή οικογένεια που είχαν εφτά παιδιά, πέντε αγόρια και δύο κορίτσια. Ο μεγαλύτερος αδελφός, ο Γιακουμής, αποφάσισε να πάει στην Αγγλία για να δουλέψει, δυστυχώς όμως, δεν είχε χρήματα ούτε για τα εισιτήρια.

Ζήτησε να του κάνουν δάνειο αλλά του αρνήθηκαν. Το παλικάρι απογοητεύτηκε αλλά δεν τα έβαλε κάτω και ένα βράδυ ήρθε στο σπίτι μας. Ζήτησε από τον πατέρα μου να του δανείσει 8 λίρες για να μπορέσει να ταξιδέψει. Ο πατέρας μου που δεν ήθελε να τον στενοχωρήσει, του είπε να έρθει την επόμενη μέρα το πρωί για να του τα δώσει. Έτσι και έγινε. Ο νέος πήρε τα χρήματα και έφυγε για Αγγλία.

Μετά από λίγο καιρό πήγε ακόμη ένας από τα αδέλφια του. Δούλεψαν σκληρά στην Αγγλία και λίγο καιρό αργότερα κατάφεραν να πάρουν όλη την οικογένεια κοντά τους. Το 1965 γύρισαν στην Κύπρο δύο από τα αδέλφια και ήρθαν να βρουν τον πατέρα μου για να τον ευχαριστήσουν και να του επιστρέψουν τις 8 λίρες. Δυστυχώς όμως, ο πατέρας μου δεν βρισκόταν στη ζωή.

Αυτή την ιστορία την έμαθα το 1991…

Πήγα με την γυναίκα μου διακοπές στην Αγγλία και μείναμε στο σπίτι ενός φίλου μας. Του ζητήσαμε να μας πάρει να δούμε νυφικά γιατί θα παντρευόταν η κόρη μας και θέλαμε να της αγοράσουμε. Μας είπε γεμάτος χαρά ότι ένας συγχωριανός μας είχε οίκο νυφικών και την επόμενη κιόλας μέρα μας πήγε στον οίκο νυφικών των Nıcholas Brothers.

Όταν πήγαμε μας υποδέχτηκε ένας κύριος, ήταν ο Γιακουμής και ο φίλος μας του είπε ότι είμαστε συγχωριανοί. Όταν του είπε ποιος ήταν ο πατέρας μου, εκείνος συγκινήθηκε και μας είπε την ιστορία με τις 8 λίρες. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι έκαναν αυτά τα αδέλφια για μένα και τη γυναίκα μου…

Μας έδωσαν εντελώς δωρεάν το πιο ακριβό τους νυφικό και σε μια βαλίτσα μας έβαλαν 12 πανέμορφές τουαλέτες. Μας κάλεσαν στο σπίτι τους το βράδυ για φαγητό και επέμεναν να μας δώσουν σπίτι να μείνουμε. Δεν σταματούσαν να μας λένε «ευχαριστώ». Ποτέ δεν ξέχασαν το καλό που τους έκανε ο πατέρας μου.

Τα επτά αδέλφια δούλεψαν πολύ σκληρά και απέκτησαν πολλά χρήματα όμως ποτέ δεν ξέχασαν τι θα πει ανθρωπιά και καλοσύνη. Ήταν δεμένη οικογένεια και πάντα βοηθούσαν όλους τους συγχωριανούς μας και μάλιστα όσοι παντρεύονταν τους έστελναν δώρο ένα νυφικό. Αυτοί οι άνθρωποι δεν ξέχασαν ποτέ ότι η ευγνωμοσύνη είναι ένα συναίσθημα που πηγάζει από μέσα μας, το οποίο όμως στην πραγματικότητα αποτελεί επιλογή και στάση ζωής. Τα ονόματα τους ήταν: Γιακουμής, Νίτσα, Αντρίκκα, Αντώνης, Γιάννος, Φάνης και Ηλίας. Ο Θεός να έχει καλά τα παιδιά, τα εγγόνια τους αλλά και όλο τον κόσμο».

Η ιστορία των Nıcholas Brothers είναι πολύ συγκινητική…

Ήταν μια πολύ δεμένη οικογένεια που ωστόσο οι ίδιοι όχι μόνο έφτασαν πολύ ψηλά αλλά άπλωναν το χέρι και σε άλλους ανθρώπους που περνούσαν δύσκολα οικονομικά.

Δυστυχώς ζούνε μόνο τρία από τα αδέλφια: ο Γιάννος, ο Φάνης και ο Αντώνης αλλά υποφέρουν από Αλτσχάιμερ. Σήμερα, τον οίκο Νυφικών των Nıcholas Brothers έχουν αναλάβει δύο από τα παιδιά τους.

Send this to a friend