Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Απροετοίμαστους βρήκε όλους η επόμενη μέρα στην περίπτωση του αδελφοκτόνου
Απροετοίμαστους βρήκε όλους η επόμενη μέρα στην περίπτωση του αδελφοκτόνου

Απροετοίμαστους βρήκε όλους η επόμενη μέρα στην περίπτωση του αδελφοκτόνου

Μετέωρος στις αδυναμίες κι ελλείψεις του κράτους να προσφέρει τις κατάλληλες δομές και στήριξη σε ανήλικους παραβάτες βρίσκεται από χθες ο 14χρονος αδελφοκτόνος από τη Λάρνακα.

Ο ανήλικος, ο οποίος στις 6 Νοεμβρίου 2018 μαχαίρωσε και σκότωσε την 9χρονη αδελφή του μέσα στο σπίτι τους, στην ενορία Αι Γιάννη, επέστρεψε χθες στην κατοικία όπου διέμενε μαζί με τον πατέρα του πριν το τραγικό συμβάν, αφού προηγουμένως το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας απέρριψε την αίτηση των αρμοδίων κυβερνητικών υπηρεσιών για ανανέωση της κράτησης του 14χρονου στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας για άλλους τρεις μήνες.

Και τούτο, αφού ο δικηγόρος της οικογένειας του 14χρονου, Ανδρέας Χρίστου, έφερε ένσταση στην περαιτέρω κράτηση του ανήλικου στο Νοσηλευτήριο Αθαλάσσας, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία νομιμοποιητική βάση για συνέχιση της κράτησής του. Η έλλειψη στην Κύπρο ειδικού αναμορφωτηρίου για την διαπαιδαγώγηση νεαρών παραβατών έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο τις αρμόδιες υπηρεσίες κοινωνικής ευημερίας ως προς τον χειρισμό της συγκεκριμένης περίπτωσης, που θεωρείται πρωτοφανή για τα δεδομένα της Κύπρου.

Υπενθυμίζουμε, ότι μόλις πριν από μερικές μέρες, λειτουργός των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας είχε δηλώσει στην ιστοσελίδα μας ότι το θέμα αυτό εξεταζόταν πολυθεματικά και ότι όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες εξακολουθούσαν να ψάχνουν την καλύτερη δυνατή λύση για το μέλλον του 14χρονου.

Σε χθεσινές τηλεοπτικές του δηλώσεις, μετά την απόφαση του δικαστηρίου, ο δικηγόρος Α. Χρίστου έκανε αναφορά για γλυκόπικρα συναισθήματα. Από τη μια, επισήμανε, ο συγκεκριμένος νεαρός δεν έπρεπε να κρατείται στο ψυχιατρείο και ήταν ορθό που βγήκε εκτός ψυχιατρείου, από την άλλη όμως για την συγκεκριμένη περίπτωση απουσιάζει το κράτος, απουσιάζουν οι σωστές δομές και η οποιαδήποτε στήριξη που χρειάζεται τη δεδομένη στιγμή ο 14χρονος, ο οποίος πέρσι, όταν διέπραττε το έγκλημα, ήταν 13 χρόνων, άρα δεν ήταν ποινικά υπεύθυνος για την πράξη του.

Με δεδομένο της έλλειψης κάποιας νομοθετικής ρύθμισης για την συγκεκριμένη περίπτωση καθώς και της έλλειψης στην Κύπρο ενός ειδικού αναμορφωτηρίου, ο δικηγόρος Ανδρέας Χρίστου μιλώντας στο «Σίγμα» κατηγόρησε τις υπηρεσίες κοινωνικής ευημερίας ότι για ένα χρόνο που κρατείτο ο ανήλικος στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας δεν μπόρεσαν να εξεύρουν την κατάλληλη λύση για την περίπτωσή του, γι’ αυτό και ζήτησαν ανανέωση του διατάγματος κράτησής του για άλλους τρεις μήνες ως μια ύστατη προσπάθεια να βρουν την κατάλληλη λύση. «Ότι δεν έκαναν σ’ έναν χρόνο, θα το αποφάσιζαν εντός των επόμενων μηνών. Χωρίς να γίνει κάποια νομοθετική ρύθμιση, χωρίς αναμορφωτήριο ανηλίκων, ήθελαν να μείνει ο ανήλικος ακόμα τρεις μήνες στο ψυχιατρείο, μέχρι να αποφασίσουν τι θα κάνουν τελικά με την περίπτωσή του.

Δυστυχώς, η επόμενη μέρα βρίσκει τις αρμόδιες  κρατικές υπηρεσίες εντελώς απροετοίμαστες. Ουδείς γνωρίζει ποιο είναι το σωστό γι’ αυτό το παιδί, το οποίο σίγουρα χρειάζεται στήριξη από ειδικούς για να μπορέσει να αναμορφωθεί», σημείωσε με νόημα ο δικηγόρος.

ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Send this to a friend