Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Απίστευτη κομπίνα μισού εκατομμύριου – Κύπριος εξαπατούσε τυπογραφείο
Απίστευτη κομπίνα μισού εκατομμύριου – Κύπριος εξαπατούσε τυπογραφείο

Απίστευτη κομπίνα μισού εκατομμύριου – Κύπριος εξαπατούσε τυπογραφείο

Απίστευτη κομπίνα σχεδόν μισού εκατομμυρίου αποκαλύφθηκε μετά από «σατανικές» συμπτώσεις. Τα γεγονότα έρχονται στο φως μέσα από απόφαση Κακουργιοδικείου, το οποίο επέβαλε ποινή φυλάκισης πέραν των 20 ετών σε έναν κατηγορούμενο και χρηματικό ποσό ως πρόστιμο σε δεύτερη κατηγορούμενη.

Ο κατηγορούμενος συναποκόμισε το συνολικό ποσό των €434.886,51 από το οποίο επωφελήθηκε μαζί με κατηγορούμενη (3) με το ποσό των €429.119,52.Σύμφωνα με τα εκτεθέντα γεγονότα της υπόθεσης, τα αδικήματα διαπράχθηκαν κατά τη χρονική περίοδο Ιανουαρίου 2012-Απριλίου 2017.

Το ιστορικό της απάτης

Κατά τον ουσιώδη χρόνο διάπραξης των αδικημάτων, ο Κατηγορούμενος 1 εργαζόταν ως διευθυντής 3 τυπογραφείου στην εταιρεία «Α.Μ Services» (η «παραπονούμενη») ενώ η Κατηγορούμενη 3 ήταν εταιρεία, η οποία ανήκε στη σύζυγό του. Ο Κατηγορούμενος 1 κατάρτιζε κάθε μήνα πλαστά τιμολόγια της Κατηγορούμενης 3 για αγορά τυπογραφικών πλακών, συνολικής αξίας €382.267,50, χωρίς να προμηθεύεται η παραπονούμενη τις συγκεκριμένες ποσότητες πλακών και καρπούντο ο ίδιος και η Κατηγορούμενη 3 το αντίστοιχο ποσό. Παράλληλα, ο Κατηγορούμενος 1 είχε αποσπάσει το ποσό των €46.852,02 από την παραπονούμενη, ισχυριζόμενος ψευδώς ότι οι υπηρεσίες σελίδωσης της εφημερίδας «Daily Mail» μπορούσαν μόνο να παρασχεθούν από την Κατηγορούμενη 3 ενώ είχε επωφεληθεί με το ποσό των €5.766,96 πωλώντας τυπογραφικό χαρτί της παραπονούμενης εταιρείας και δηλώνοντας ως τιμή πώλησης μικρότερο ποσό.

Τα αδικήματα αποκαλύφθηκαν όταν απολύθηκε ο Κατηγορούμενος 1 από το τυπογραφείο, στις 15/05/17, ως πλεονάζον προσωπικό και είχε συγκληθεί σύσκεψη των υπαλλήλων του τυπογραφείου για να επιτευχθεί νέος καταμερισμός εργασιών μεταξύ των υπαλλήλων. Στην υπό αναφορά σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι το τυπογραφείο δεν προμηθευόταν τυπογραφικές πλάκες από την Κατηγορούμενη 3 εταιρεία και ότι ουδέποτε είχαν παραληφθεί από αυτήν πλάκες. Λόγω αυτής της διαπίστωσης, διενεργήθηκε ευρύτερος έλεγχος για τη χρονική περίοδο 01/01/12 μέχρι 30/04/17 και διαπιστώθηκε ότι οι ποσότητες σε τυπογραφικές πλάκες που χρησιμοποιούσαν οι υπάλληλοι του τυπογραφείου ήταν κατά πολύ μικρότερες από αυτές που ο Κατηγορούμενος 1 ανέγραφε στα μηνιαία ενημερωτικά έντυπα. Κατόπιν τούτου, η Διευθύντρια της παραπονούμενης εταιρείας κατάγγειλε στην Αστυνομία ότι ο Κατηγορούμενος 1 δήλωνε εικονικές αγορές τυπογραφικών πλακών από την Κατηγορούμενη 3 και παρουσίαζε σχετικά εικονικά τιμολόγια της συγκεκριμένης εταιρείας ενώ είχαν αγοραστεί εικονικά υπηρεσίες σελίδωσης από τη Κατηγορούμενη 3 αξίας €46.852,02.

Κατά την έρευνα προέκυψε ότι ο Κατηγορούμενος 1 για περίοδο 6 ετών, ήτοι από 09/01/12 μέχρι 17/04/17, κατάρτιζε και εξέδιδε πλαστά τιμολόγια μέσω της εταιρείας, η οποία ανήκε στη σύζυγό του, παρουσιάζοντας εικονικές αγορές για τυπογραφικές πλάκες. Αγόραζε, περαιτέρω, υπηρεσίες σελίδωσης με ψευδείς δηλώσεις ότι οι υπηρεσίες αυτές επιβάλλετο όπως προέρχονται από την Κατηγορούμενη 3, κατόπιν απαίτησης του Πρακτορείου «Κρόνος», γεγονός το οποίο δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα. Παράλληλα, ιδιοποιήθηκε το ποσό των €5.766,99 πωλώντας το scrap τυπογραφικό χαρτί της παραπονούμενης εταιρείας σε ιδιώτες, έναντι μεγαλύτερου ποσού από αυτό που δήλωσε στο λογιστήριο. Αποτέλεσμα των πράξεων του Κατηγορούμενου 1 ήταν ο ίδιος να αποκτήσει παράνομα το ποσό των €434.886,51 και η Κατηγορούμενη 3 να επωφεληθεί με το ποσό των €429.119,52.

Πολύ σοβαρή υπόθεση λέει το Κακουργιοδικείο

Η κρινόμενη υπόθεση σημειώνει το Κακουργιοδικείο θεωρείται πολύ σοβαρή αφού ο Κατηγορούμενος 1 για 6 ολόκληρα χρόνια παρουσίαζε πλαστά τιμολόγια στην εργοδότριά του και με αυτό τον τρόπο είχε αποσπάσει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των €434.865,51. Προκύπτει από τα γεγονότα ότι ο Κατηγορούμενος 1 έδρασε μεθοδευμένα και κατ’ εξακολούθηση, καταστρώνοντας ένα σχέδιο εξαπάτησης των εργοδοτών του και πετυχαίνοντας με τον τρόπο αυτό την υπεξαίρεση του αναφερθέντος ποσού. Σημειώνουμε ωστόσο ότι η μεταμέλεια των Κατηγορουμένων δεν συνοδεύτηκε με την αποζημίωση της Παραπονούμενης, αφού ουδέν ποσό έχει μέχρι σήμερα επιστραφεί.

Αναλυτικά οι ποινές:

Α) Στον Κατηγορούμενο 1:

– Στην κατηγορία 239, που αφορά κλοπή από γραμματέα του ποσού των
€382.267,50, ποινή φυλάκισης 6½ ετών.

– Στην κατηγορία 242, που αφορά κλοπή από γραμματέα του ποσού των
€5.766,99, ποινή φυλάκισης 3½ ετών.

– Σε κάθε μια από τις κατηγορίες της πλαστογραφίας, ποινή φυλάκισης 2 ετών.

– Στις κατηγορίες που αφορούν την κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, ουδεμία ποινή.

– Στην κατηγορία 241, που αφορά την εξασφάλιση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, ποινή φυλάκισης 3 ετών.

– Στην κατηγορία 244, που αφορά τη νομιμοποίηση εσόδων ποσού €434.886,51, ποινή φυλάκισης 6½ ετών.

Οι ποινές να συντρέχουν και η έκτισή τους να αρχίζει από σήμερα, αλλά να μειωθούν κατά το διάστημα που ο Κατηγορούμενος 1 τελεί υπό κράτηση, ήτοι
από τις 31/10/19.

Β) Στην Κατηγορούμενη 3 (εταιρεία) επιβάλλεται χρηματική ποινή €150.000 στην κατηγορία 243 που αφορά το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων. Σε όλες τις
υπόλοιπες κατηγορίες (1-238 και 240) ουδεμία ποινή επιβάλλεται, καθόσον τα επί μέρους ποσά που οικειοποιήθηκε, περιλήφθηκαν στην πιο πάνω κατηγορία.

Πηγή:

Send this to a friend