Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Οι καλοπληρωμένοι και οι κακοπληρωμένοι της αγοράς
Οι καλοπληρωμένοι και οι κακοπληρωμένοι της αγοράς

Οι καλοπληρωμένοι και οι κακοπληρωμένοι της αγοράς

Δέκα τομείς εργασίας προσφέρουν υψηλούς μέσους μισθούς οι οποίοι κυμαίνονται από €2.500 έως €7.689 για το 2018. Σ’ αυτές τις κατηγορίες περιλαμβάνεται η Δημόσια Υπηρεσία και ο εκπαιδευτικός τομέας. Πάντως, έχουν και εργαζόμενους που η μισθοδοσία τους κυμαίνεται γύρω στα €1.200 – €1.650.

Πέραν από τους υψηλούς και μεσαίους μισθούς όμως, υπάρχουν και οι κακοπληρωμένοι εργαζόμενοι που βρίσκονται στον τομέα της γεωργίας, της θήρας και της δασοκομίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας ο μέσος μισθός σ’ αυτή την κατηγορία είναι €853. Στις δυο υποκατηγορίες, δασοκομία και υλοτομία, αλιεία και υδατοκαλλιέργεια ο μέσος μισθός είναι €1.057 και €1.689 αντίστοιχα.

Οι πιο καλοπληρωμένοι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα βρίσκονται στην κατηγορία των χρηματοπιστωτικών και ασφαλιστικών δραστηριοτήτων. Ο μέσος μηνιαίος μισθός είναι €3.271.

Αναλυτικότερα, οι πιο ακριβοπληρωμένοι εργαζόμενοι είναι αυτοί που εργάζονται στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες με μέσες ακαθάριστες απολαβές €3.415. Οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά, αντασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία, εκτός από την υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση έχουν μέσο όρο ακαθάριστες μηνιαίες απολαβές €2.391.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η κατηγορία των ορυχείων–μεταλλείων με €3.196 μέσο μηνιαίο μισθό. Στην κατηγορία αυτή βρίσκεται και ο πιο ψηλός μισθός τον οποίο λαμβάνουν όσοι ασχολούνται με τις υποστηρικτικές δραστηριότητες εξόρυξης υδρογονανθράκων και ανέρχεται στα €7.689.

Οι εργαζόμενοι που ασχολούνται με την άντληση αργού και φυσικού αερίου έχουν μέσες μηνιαίες απολαβές €4.881.

Στην τρίτη θέση είναι οι εργαζόμενοι στη δημόσια διοίκηση με μέσο μισθό €2.703. Ο μέσος μηνιαίος μισθός στην κυβέρνηση είναι €2.800.

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η κατηγορία της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας με €2.722 μέσο μηνιαίο μισθό.

Στην πέμπτη θέση βρίσκεται η κατηγορία της ενημέρωσης, της επικοινωνίας και των εκδοτικών δραστηριοτήτων όπου ο μέσος μισθός ανέρχεται σε €2.759. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται πολλά και διαφορετικά επαγγέλματα. Ο μέσος μηνιαίος μισθός για εκδοτικές δραστηριότητες είναι €2.464, για παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων €1.432, για δραστηριότητες προγραμματισμού και ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών €2.006.

Στην έκτη θέση είναι οι εργαζόμενοι στην κατηγορία επαγγελματικές επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες με μέσο μισθό €2.314.

Στις υποκατηγορίες, τον ψηλότερο μέσο μισθό έχουν οι εργαζόμενοι στις δραστηριότητες παροχής συμβουλών διαχείρισης και είναι €2.816. Οι εργαζόμενοι στις νομικές και λογιστικές δραστηριότητες έχουν μέσο μισθό €2.240, στην κατηγορία επιστημονική έρευνα και ανάπτυξη €2.694, στη διαφήμιση και έρευνα αγοράς €2.158.

Στην έβδομη θέση είναι οι εργαζόμενοι στην κατηγορία μεταφορά και αποθήκευση με μέσο μισθό €2.242. Οι εργαζόμενοι στις αεροπορικές μεταφορές έχουν μέσο μισθό €3.046 και στις πλωτές μεταφορές €2.473.

Στην όγδοη θέση βρίσκονται οι εκπαιδευτικοί με μέσο μισθό €1.934.

Στη ένατη θέση είναι η κατηγορία της παροχής νερού, επεξεργασίας λυμάτων, διαχείρισης αποβλήτων και δραστηριότητες εξυγίανσης με μέσο μισθό €1.656.

Στη δέκατη θέση είναι οι μισθοί των εργαζομένων στην κατηγορία τέχνες, ψυχαγωγία και διασκέδαση. Ο μέσος όρος μισθών είναι €1.705.

Πηγή Φιλελεύθερος

Send this to a friend