Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Mε επιδόματα αύξαναν τους μισθούς τους οι βουλευτές
Mε επιδόματα αύξαναν τους μισθούς τους οι βουλευτές

Mε επιδόματα αύξαναν τους μισθούς τους οι βουλευτές

Πολύ δύσκολο εγχείρημα αποδεικνύεται τελικά ο εκσυγχρονισμός της βουλευτικής αποζημίωσης, με τον καθορισμό ενός μηνιαίου μισθού στους βουλευτές χωρίς επιδόματα. Οι διαβουλεύσεις που ξεκίνησαν πριν αρκετούς μήνες μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και Βουλής, μετά και από υποδείξεις του Γενικού Ελεγκτή, δεν έχουν καρποφορήσει μέχρι σήμερα. Αποτέλεσμα να συνεχίζουν να υφίστανται οι διάφορες παραδοξότητες και στρεβλώσεις του παρελθόντος, απότοκο των διαφόρων μεθοδεύσεων που έγιναν στη Βουλή για αύξηση των απολαβών των βουλευτών, χωρίς, μάλιστα, να προκληθεί λαϊκή αντίδραση. Πώς; Οι βουλευτές δεν ψήφισαν αύξηση του βασικού τους μισθού αλλά αύξηση των επιδομάτων τους, τα οποία εξακολουθούν να λαμβάνουν ως συμπλήρωμα του μισθού τους, καθιστώντας τα, μάλιστα, και συντάξιμα.

Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας, οι βουλευτές λαμβάνουν επίδομα για γραμματειακές υπηρεσίες ύψους €12.302 ετησίως. Το επίδομα θεωρείται συντάξιμη απολαβή και με την αποχώρησή τους από το βουλευτικό αξίωμα λαμβάνουν αυξημένη σύνταξη κατά €513 μηνιαίως και αύξηση στο φιλοδώρημα κατά €28.704 για την περίπτωση βουλευτών με δύο θητείες. Συντάξιμη απολαβή θεωρείται και το επίδομα παραστάσεως που λαμβάνουν οι βουλευτές, το οποίο ανέρχεται στις €24.000 ετησίως και αυξάνεται με τις εκάστοτε τιμαριθμικές αναπροσαρμογές. Ως εκ τούτου, με την αποχώρησή τους από το βουλευτικό αξίωμα λαμβάνουν αυξημένη σύνταξη κατά €973 μηνιαίως και αύξηση στο φιλοδώρημα κατά €54.481 για την περίπτωση βουλευτών με δύο θητείες. Σημειώνεται ότι και τα δυο παραπάνω επιδόματα φορολογούνται από το 2013 και εντεύθεν.

Σε ό,τι αφορά το επίδομα οδοιπορικών που παραχωρείται στους βουλευτές, ύψους €580 τον μήνα, το Υπουργικό Συμβούλιο με απόφασή του στις 13/7/2005 καθόρισε ενιαίο κατ’ αποκοπή ποσό αποζημίωσης έναντι οδοιπορικών εξόδων για όλα τα μέλη της Βουλής, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους, για τη συμμετοχή τους στις συνεδρίες αλλά και σε άλλες εργασίες της Βουλής. Το επίδομα καταβάλλεται και την καλοκαιρινή περίοδο που η Βουλή δεν συνεδριάζει ή που λειτουργεί σε μειωμένους ρυθμούς. Τονίζεται ότι το εν λόγω επίδομα καταβάλλεται εξ ολοκλήρου ανεξαρτήτως της παρουσίας των βουλευτών στις συνεδρίες των κοινοβουλευτικών επιτροπών και της Ολομέλειας της Βουλής.

Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης με έκθεση του, τον περασμένο Νοέμβριο, εισηγήθηκε όπως το επίδομα για γραμματειακές υπηρεσίες και το επίδομα παραστάσεως, εφόσον είναι συντάξιμα, θα πρέπει για σκοπούς διαφάνειας να ενσωματωθούν στο μισθό των βουλευτών. Αναφορικά με το επίδομα οδοιπορικών, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης υπέδειξε, ότι δεν μπορεί να θεωρείται ότι σχετίζεται με το πραγματικό κόστος οδοιπορικών για τη συμμετοχή των βουλευτών στις συνεδρίες αλλά και σε άλλες εργασίες του Σώματος. Και εισηγήθηκε, όπως το ποσό αυτό συσχετιστεί με τα πραγματικά οδοιπορικά έξοδα των βουλευτών και σε περίπτωση που θα παραμείνει υπό τη μορφή κατ’ αποκοπή ποσού, τότε, θα πρέπει να περιοριστεί σημαντικά. Καμία ενέργεια δεν έγινε επί τούτου.

Οι απολαβές των βουλευτών

Σύμφωνα, πάντα, με το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας, από την 1/1/2019 η μισθοδοσία των βουλευτών και των θρησκευτικών εκπροσώπων έχει ως ακολούθως:

– Ακαθάριστος μηνιαίως μισθός χωρίς επιδόματα – €3.558.
– Ακαθάριστος μηνιαίως μισθός με επιδόματα – €6.550.
– Αποκοπές: Ταμείο χηρών – €197, σχέδιο σύνταξης /φιλοδώρημα – €445, μείωση απολαβών με κλιμάκωση – €809, ΓεΣΥ – €53 και φόρος εισοδήματος – €938 ( η φορολογία υπολογίζεται βάσει των πιο πάνω εισοδημάτων και αποκοπών χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τυχόν άλλα εισοδήματα ή άλλες φορολογικές απαλλαγές/εκπτώσεις). Στους βουλευτές δεν γίνεται αποκοπή για κοινωνικές ασφαλίσεις καθώς θεωρούνται αυτοεργοδοτούμενοι.
– Καθαρός μηνιαίος μισθός μετά τον φόρο εισοδήματος – €4.108 τον μήνα στον οποίον προστίθεται το κατ’ αποκοπή ποσό αποζημίωσης έναντι οδοιπορικών εξόδων το οποίο ανέρχεται στα €580 το μήνα. Σύνολο, δηλαδή, €4.688 καθαρά τον μήνα.

Οι βουλευτές λαμβάνουν το εφάπαξ/φιλοδώρημα τους από το Κράτος αφορολόγητο καθώς και σύνταξη από το 60ο έτος της ηλικίας τους. Η σύνταξη ενός βουλευτή με μία βουλευτική θητεία (60 μήνες) ανέρχεται στα €1.352 μηνιαίως και το φιλοδώρημα στις €75.729 ενώ για βουλευτή που συμπλήρωσε δύο βουλευτικές θητείες (120 μήνες) η σύνταξη ανέρχεται στις €3.306 μηνιαίως και το φιλοδώρημα στις €185.115.

Δημήτρης Συλλούρης: Κακοπληρωμένοι οι βουλευτές

Τον Ιούλιο του 2017 προκλήθηκε λαϊκή αντίδραση όταν ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, δήλωσε, με αφορμή επισημάνσεις του Γενικού Ελεγκτή, ότι οι βουλευτές είναι κακοπληρωμένοι και βαρυφορτωμένοι. Αναφέροντας, μάλιστα, ότι ο ίδιος θα προτείνει την αύξηση των μηνιαίων απολαβών τους. Βεβαίως, μετά τις αντιδράσεις, ο κ. Συλλούρης δεν επανήλθε επί του θέματος, τουλάχιστον, δημόσια.

Ποιοι αμείβονται περισσότερο από τους βουλευτές

Σύμφωνα, πάντα, με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου της Δημοκρατίας, οι πιο κάτω αξιωματούχοι αμείβονται περισσότερο από τους βουλευτές:

– Υπουργοί, υφυπουργοί και κυβερνητικός εκπρόσωπος – €4.788 καθαρά τον μήνα.
– Αντιστράτηγος – €4.566 καθαρά τον μήνα.
– Διευθυντές μεγάλων κυβερνητικών τμημάτων – €4.803 καθαρά τον μήνα.
– Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα – €4.931 καθαρά τον μήνα.
– Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας – €5.088 καθαρά τον μήνα.
– Επίτροπος Διοικήσεως – €5.345 καθαρά τον μήνα.
– Πρόεδρος Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας – €5.416 καθαρά τον μήνα.
– Πρόεδρος Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας – €5.643 καθαρά τον μήνα.
– Γενικός Ελεγκτής, Γενική Λογίστρια, Γενικοί Διευθυντές Υπουργείων και Βουλής, Διοικητής ΚΥΠ, Αρχηγός Αστυνομίας και Αρχιπρωτοκολλητής – €5.657 καθαρά τον μήνα.
– Ανώτερος Επαρχιακός Δικαστής – €5.669 καθαρά τον μήνα.
– Πρόεδρος της Βουλής – €5.804 καθαρά τον μήνα.
– Ο Διαπραγματευτής για το Κυπριακό και η Πρόεδρος της ΕΠΑ – €5.857 καθαρά τον μήνα.
– Πρόεδρος Επαρχιακού Δικαστηρίου – €6.871 καθαρά τον μήνα.
– Πρόεδρος της Δημοκρατίας – €7.037 καθαρά τον μήνα.
– Γενικός Εισαγγελέας, Βοηθός Γενικού Εισαγγελέα, Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου και Δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου – €8.460 καθαρά τον μήνα.

Πηγή Φιλελεύθερος

Send this to a friend