Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ένα πάρκο σκουπιδότοπος στην Λάρνακα
Ένα πάρκο σκουπιδότοπος στην Λάρνακα

Ένα πάρκο σκουπιδότοπος στην Λάρνακα

Σίγουρα θα τρίζουν τα κόκαλα του μακαριστού Ρένου Πρέντζα για το χάλι στο οποίο έχει αφεθεί το ομώνυμο πάρκο που κατασκευάστηκε προς τιμήν του στη Λάρνακα, στη γωνία της λεωφόρου Αρχιεπισκόπου Κυπριανού με την οδό Κερκύρας. Ένα όμορφο πάρκο, το οποίο, όμως, κάποιοι ασυνείδητοι το έχουν μετατρέψει σε σκουπιδαριό, γεμάτο αγριόχορτα και βρωμιές. Η εικόνα που εκπέμπει σήμερα το συγκεκριμένο πάρκο μόνο ντροπή αποτελεί για τη Λάρνακα και τους κατοίκους της. Όπως κατήγγειλαν στην εφημερίδα μας αγανακτισμένοι κάτοικοι της οδού Κερκύρας, το πάρκο έχει μετατραπεί… σε ουρητήριο, τόσο για τα ζώα όσο και για τους ανθρώπους, με αποτέλεσμα καθημερινά η δυσοσμία να είναι αφόρητη και οι περίοικοι να υποφέρουν. Το πάρκο είναι γεμάτο περιττώματα ζώων, ενώ κάποιοι δημότες, με την ανοχή των αρμόδιων υπηρεσιών, το έχουν μετατρέψει σε προσωρινό… πράσινο σημείο, αφού έχουν αφεθεί εκεί στοίβες από κλαδιά δέντρων, διάφορα άχρηστα αντικείμενα, σακούλες σκουπιδιών, μέχρι και παπούτσια και παλιά ρούχα. Οι δε φοινικιές που περιτριγυρίζουν το πάρκο έχουν αφεθεί στο έλεος του Θεού, αφού είναι κάμποσος ο καιρός που έχουν να κλαδευτούν, με αποτέλεσμα τα κλαδιά τους να πέφτουν πάνω στα σύρματα της ΑΗΚ… Μιλώντας με γείτονες, μας ανέφεραν ότι το πάρκο είναι εντελώς ακατάλληλο για τα μικρά παιδιά, διότι εκτός από τα σκουπίδια που έχουν συγκεντρωθεί, τα αγριόχορτα που έχουν φυτρώσει σε κάθε γωνιά δεν επιτρέπουν την ασφαλή πρόσβαση των παιδιών για να παίξουν και να διασκεδάσουν. Παράλληλα, τα λίγα παιχνίδια που υπάρχουν στο πάρκο είναι πεπαλαιωμένα κι επικίνδυνα για χρήση.

Ανύπαρκτος φωτισμός

«Είναι μια τραγική κατάσταση», μας είπε αγανακτισμένος γείτονας και πρόσθεσε «τα βράδια η δυσοσμία είναι εντονότατη. Δεν μπορούμε να καθίσουμε στις βεράντες μας. Ο φωτισμός στο πάρκο δεν είναι ικανοποιητικός και κάθε νύχτα μαζεύονται αλλοδαποί για φαγητό και ποτό, προκαλώντας φασαρία και ακαθαρσίες. Τα σκυβαλοδοχεία του πάρκου είναι πλημμυρισμένα από ακαθαρσίες, αλλά ουδείς έρχεται για να τα αδειάσει. Ό,τι άχρηστο θέλουν κάποιοι να ξεφορτωθούν, έρχονται στο πάρκο και το πετάνε». Οι κάτοικοι της οδού Κερκύρας καλούν τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες να επισκεφθούν το πάρκο Ρένου Πρέντζα και να προχωρήσουν στον πλήρη καθαρισμό κι εξωραϊσμό του. Παράλληλα, ζητούν να γίνονται πιο εντατικοί έλεγχοι για την καθαριότητά του.

«Φοβόμαστε τις νύχτες»

Αντί να προσφέρει ξέγνοιαστες και όμορφες στιγμές, κυρίως, για τα μικρά παιδιά, το πάρκο προκαλεί τρόμο στους γείτονες. Και τούτο, όπως μας εξήγησαν, διότι αργά τις βραδινές ώρες αποτελεί στέκι αλλοδαπών, που συγκεντρώνονται στα παγκάκια και διοργανώνουν πάρτι. «Φοβόμαστε να πάρουμε τα παιδιά τη νύχτα στο πάρκο. Δεν έχουμε τίποτε με τους αλλοδαπούς, αλλά το πάρκο δεν έγινε για τη δική τους διασκέδαση. Έγινε για να πηγαίνουν τα μικρά παιδιά. Και δυστυχώς, όπως το έχουν καταντήσει, δεν τολμάμε να πάμε εκεί με τα παιδιά μας», δήλωσε στην εφημερίδα μας μητέρα που ζει στην ίδια γειτονιά.

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις

Οι εικόνες εγκατάλειψης που παρουσιάζει το πάρκο Ρένου Πρέντζα, στη Λάρνακα, αποτυπώνονται στις φωτογραφίες που δημοσιεύει σήμερα ο «Π». Μια εικόνα ίσον χίλιες λέξεις. Εικόνες που δεν τιμούν μια πόλη που θέλει να λέγεται σύγχρονη. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το συγκεκριμένο πάρκο βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από τους αρχαιολογικούς χώρους της Παμπούλας, τους οποίους επισκέπτονται καθημερινά ξένοι τουρίστες. Βρίσκεται, επίσης, κοντά στους αρχαιολογικούς χώρους που έχουν ανακαλυφθεί παρά την εκκλησία της Παναγίας Χρυσοπολίτισσας, σ’ ένα κομβικό και πολυσύχναστο σημείο της πόλης. Οι περίοικοι μάς είπαν ότι ήδη έχουν προβεί σε πάμπολλα διαβήματα προς τον δήμο και σε άλλες υπηρεσίες, προκειμένου να εξωραϊστεί το πάρκο, χωρίς μέχρι στιγμής ουσιαστικά αποτελέσματα. Οι φωτογραφίες μας μιλούν από μόνες τους… Στην ίδια γειτονιά, κάτοικοι μάς κατήγγειλαν ότι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα εξαιτίας και της λειτουργίας πλυντηρίου αυτοκινήτων σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια τους.

Βάσος Βάσου – Εφημερίδα Πολίτης

Send this to a friend