Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΛΛΑΔΑ Πανεπιστήμια Ελλάδας: Πολλές οι θέσεις, λίγοι οι Κύπριοι που τις διεκδικούν
Πανεπιστήμια Ελλάδας: Πολλές οι θέσεις, λίγοι οι Κύπριοι που τις διεκδικούν

Πανεπιστήμια Ελλάδας: Πολλές οι θέσεις, λίγοι οι Κύπριοι που τις διεκδικούν

Περισσότερες από τις μισές θέσεις που δίνονται στους Κύπριους απόφοιτους στα ΑΑΕΙ και ΤΕΙ της Ελλάδας θα μείνουν κενές.

Από τις περίπου οκτώ χιλιάδες θέσεις που παραχωρούνται από το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας, στα Πανεπιστήμια και τις Τεχνικές Σχολές της χώρας, σε αλλογενείς-αλλοδαπούς –ανάμεσά τους οι Κύπριοι- ,ενδιαφέρον για αυτές έδειξαν μόνο τρεις χιλιάδες απόφοιτοι του συνολικού αριθμού των εισακτέων.

Σε δηλώσεις του o προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εξετάσεων, Δημήτρης Χανδριώτης εξήγησε πως, «από τις 78 χιλιάδες περίπου θέσεις στα ΑΑΕΙ και ΤΕΙ Ελλάδας, στην κατηγορία των αλλογενών-αλλοδαπών, της οποίας το μεγαλύτερο μέρος αφορά τους Κύπριους και υπολογίζεται στο 10% του συνόλου- περίπου 5.000 θέσεις-, μόνο οι 3.158 απόφοιτοι διεκδικούν θέσεις».

Αυτό όπως εξήγησε συμβαίνει είτε επειδή δεν προτιμούν τα Ελληνικά Πανεπιστήμια είτε γιατί ήδη εξασφάλισαν θέση στα Πανεπιστήμια της Κύπρου.

«Απόφοιτοι που διεκδικούν θέσεις για την Ελλάδα στη συνέχεια μπορεί να αλλάξουν γνώμη και να αποφασίζουν να φοιτήσουν είτε στο εξωτερικό είτε σε κάποιο ιδιωτικό Πανεπιστήμιο. Οι θέσεις και επιλογές είναι αρκετές ωστόσο αυτό το φαινόμενο παρατηρείται εδώ και χρόνια. Φέτος για παράδειγμα ήταν 5.489 αυτοί που ζήτησαν θέσεις σε Ελληνικά Πανεπιστήμια και 7 περίπου χιλιάδες αυτοί που παρακάθησαν στις Παγκύπριες. Από αυτούς ένας μεγάλος αριθμός, ενώ ζήτησε θέσεις δεν προέβη σε αίτηση τον Ιούλιο και γι΄ αυτό είναι λογικό να υπάρχουν αποκλείσεις», εξήγησε.

Όσον αφορά τα αποτελέσματα ο κ. Χανδριώτης ανέφερε πως αυτά υπολογίζεται να ανακοινωθούν στις 27 Αυγούστου, εφόσον θα αποσταλεί επικαιροποιημένος κατάλογος μετά την πρόσθεση των 36 απόφοιτων που διεκδικούν θέση στις Μουσικές Σχολές μετά και το ζήτημα που είχε προκύψει.

«Από τους 36 έμειναν 6-7 άτομα, τα οποία αναμένεται να προχωρήσουν σε αίτηση την τελευταία ημέρα, δηλαδή την Δευτέρα 19 Αυγούστου», είπε ο κ. Χανδριώτης.

Πηγή : Sigmalive

Send this to a friend