Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η ΣΚΑΛΙΩΤΙΣΣΑ Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων ανακοινώνει ότι, το τέμενος Χαλά Σουλτάν Τεκκέ στη Λάρνακα, δεν θα είναι προσβάσιμο για το ευρύ κοινό, σήμερα Τρίτη 13 Αυγούστου, λόγω οργανωμένης επίσκεψης μεγάλου αριθμού προσκυνητών, με την ευκαιρία των εορτασμών του Κουρμπάν Μπαϊράμ ή Ίντ-αλ Άντχα.

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων απολογείται για την ταλαιπωρία που τυχόν θα προκληθεί.

 

Με μοναδικό στοιχείο την εντύπωση για πλαστοπροσωπία, την οποία σχημάτισε ένας αστυνομικός, κατά τον έλεγχο διαβατηρίων στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, Γάλλος υπήκοος οδηγήθηκε στο Δικαστήριο και κρατείτο ως υπόδικος για περίπου τέσσερις μήνες. Αυτό προκύπτει από πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου, το οποίο αθώωσε τον κατηγορούμενο, αφού έκρινε πως δεν αποδεικνυόταν καν εκ πρώτης όψεως υπόθεση εναντίον του.
Όπως προκύπτει από τη μαρτυρία που τέθηκε ενώπιον του Δικαστηρίου, ο κατηγορούμενος, όταν ανακρίθηκε, ισχυρίστηκε ότι ήρθε στην Κύπρο μερικές ημέρες προηγουμένως για να εργαστεί στον τομέα των ηλεκτρολογικών ή και σε κάποιο εστιατόριο και διέμενε σε ξενοδοχείο της Αγίας Νάπας.  Όταν πληροφορήθηκε από την Αστυνομία ότι στο διαβατήριο που αυτός παρουσίασε στο Αεροδρόμιο Λάρνακας υπάρχει φωτογραφία άλλου προσώπου και όχι η δική του εκείνος απάντησε: «Είναι δικό μου το έγγραφο».
Το διαβατήριο εξετάστηκε από εμπειρογνώμονες της Αστυνομίας και διαπιστώθηκε ότι ήταν γνήσιο. Οι υποψίες ήταν ότι αποκτήθηκε από τις Γαλλικές Αρχές με παράνομο τρόπο.
Η Δικαστής που επιλήφθηκε της υπόθεσης ανέφερε στην απόφασή της ότι «στην παρούσα υπόθεση, κρίνοντας τη μαρτυρία που προσκομίστηκε αντικειμενικά και μάλιστα στο απώγειό της, αυτό το οποίο υπάρχει ενώπιόν μου είναι μαρτυρία του αστυνομικού ότι υπάρχουν οφθαλμοφανείς διαφορές ανάμεσα στο πρόσωπο του κατηγορούμενου και τη φωτογραφία που υπάρχει στο διαβατήριο που κατείχε ο κατηγορούμενος.
Στη βάση αυτών των οφθαλμοφανών διαφορών, δηλαδή αυτών που ο μάρτυρας ήταν σε θέση να αντιληφθεί με γυμνό μάτι, χωρίς οποιονδήποτε άλλο επιστημονικό έλεγχο, στηριζόμενος στην πείρα και εκπαίδευση βάσει σεμιναρίων για επιθεώρηση των διαβατηρίων, του δημιουργήθηκαν «υποψίες» που στο τέλος αυτός «θεώρησε» ότι ο κατηγορούμενος προσπάθησε να παραστήσει τον εαυτό του για άλλο πρόσωπο. Επισημαίνω, όμως, ότι δεν έχει δώσει, ο εν λόγω αστυνομικός, οποιαδήποτε μαρτυρία που να μπορεί να αποδείξει ότι ο κατηγορούμενος είναι άλλο πρόσωπο».
Υπό αυτά τα δεδομένα κρίθηκε πως δεν μπορούσε να στοιχειοθετηθεί κατηγορία πλαστοπροσωπίας. Το Δικαστήριο αθωώνοντας τον κατηγορούμενο προέβη και σε ένα καταληκτικό σχόλιο. Υπέδειξε ότι «σε κανένα στάδιο της διερεύνησης που έκανε η Κυπριακή Αστυνομία, δεν φωτογραφήθηκε από ειδικό αστυνομικό φωτογράφο ο κατηγορούμενος, έτσι ώστε να σταλούν οι φωτογραφίες του στη Γαλλική Ιντερπόλ, για να τοποθετηθεί εκείνη αν διαφέρει από το πρόσωπο προς το οποίο οι Γαλλικές Αρχές εξέδωσαν το συγκεκριμένο διαβατήριο. Η αλληλογραφία μεταξύ Κυπριακής Ιντερπόλ και Γαλλικής Ιντερπόλ περικλείει μόνο το φωτοαντίγραφο του διαβατηρίου του κατηγορούμενου και αντίστοιχο φωτοαντίγραφο του διαβατηρίου που εξέδωσαν οι Γαλλικές αρχές στο όνομα K. L., τα οποία δύο φωτοαντίγραφα ταιριάζουν μεταξύ τους».
Μετά από 6 ολόκληρα χρόνια φτάνει στο τέλος η νέα πτέρυγα του Γεν. Νοσοκομείου Λάρνακας – Σημαντικές πληροφορίες
Προς ολοκλήρωση μετά από ένα σωρό εμπόδια και 6 ολόκληρα χρόνια βαίνει η νέα πτέρυγα του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας. Εάν δεν παρουσιαστεί κάποιο νέο πρόβλημα αναμένεται ότι ο εργολάβος θα παραδώσει το έργο στις 15 Νοεμβρίου. Δυστυχώς η ανέγερση της νέας πτέρυγας βρίσκεται φέτος στον 6ο της χρόνο (!) αφού όλη αυτή την περίοδο παρουσιάστηκαν ένα σωρό προβλήματα και καθυστερήσεις με τα χρονοδιαγράμματα να αλλάζουν αρκετές φορές.

Από το 2013!

Τα κατασκευαστικά έργα ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2013, και τα έργα έπρεπε να ολοκληρωθούν μέσα σε τρία χρόνια. Λόγω οικονομικών διάφορων του εργολάβου και της κυβέρνησης όμως δόθηκε παράταση στην παράδοση μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου του 2017. Ούτε και τότε όμως ήταν έτοιμο το έργο και δόθηκε νέα παράταση μέχρι τον Απρίλιο του 2018 που όμως πάλι δεν ήταν έτοιμο.

Έτσι πήρε νέα αναβολή για τον Απρίλιο του 2019 και όλοι πίστευαν ότι ήταν η τελευταία ημερομηνία αφού ακόμα και ο ΠτΔ έκανε σχετική εξαγγελία για αυτή την ημερομηνία.  Λόγω κάποιων νέων προβλημάτων που παρουσιάστηκαν όμως δεν έγινε κατορθωτό αυτό και έτσι οι αρμόδιοι έδωσαν νέα ημερομηνία και οριστικό τελεσίγραφο στον εργολάβο όπως παραδώσει το έργο στις 15 Νοεμβρίου αλλιώς θα διακοπεί το συμβόλαιο και θα δοθεί σε άλλο εργολάβο το έργο. 

Η offsite επικοινώνησε με τον κ. Γιώργο Καροτσάκη, Εκτελεστικό Γενικό Διευθυντή του ΟΚΥπΥ για τις επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου.

Ο κ. Καροτσάκης τονίζει πόσο σημαντική είναι η νέα πτέρυγα για την λειτουργία του νοσοκομείου ενώ μας ενημέρωσε και για το ποια τμήματα θα μεταφερθούν στο νέο κτήριο.

Πότε θα είναι έτοιμο:

‘’Με βάση τη νέα ενημέρωση από το Υπουργείο Μεταφορών και συγκεκριμένα από τα Δημόσια Έργα, συμφωνήθηκε το έργο να παραδοθεί στις 15 Νοεμβρίου. Είναι ευχάριστη εξέλιξη και ευελπιστούμε ότι το έργο θα παραδοθεί σε αυτά τα χρονικά περιθώρια. Όλα εξαρτώνται από τον εργολάβο. Βλέπουμε ότι εργάζονται συνεχώς και πιστεύουμε ότι θα είναι τελικά έτοιμο.Σαν διοίκηση είναι πολύ σημαντική η νέα πτέρυγα για εμάς. Το υφιστάμενο κτήριο πλέον δεν εξυπηρετεί στον βαθμό που επιθυμούμε τις ανάγκες των ασθενών’’.

Έτοιμος στην ώρα του ο εξοπλισμός

‘’Κάναμε ξανά προσπάθειες να προκηρύξουμε διαγωνισμό για τον εξοπλισμό αλλά τον αναβάλαμε λόγω της καθυστέρησης του έργου. Εντούτοις έχει οριστεί ομάδα και από το Νοσοκομείο αλλά και από την Υπηρεσία Αγορών και Προμηθειών του Υπ. Υγείας και καθορίστηκαν νέες διαδικασίες για προκήρυξη νέων προσφορών. Θα αγοράσουμε και ιατρικό εξοπλισμό αλλά και επίπλωση για το νέο κτήριο. Στόχος είναι κατά την παράδοση του κτηρίου, σε μεγάλο βαθμό το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού, να είναι έτοιμο για να είναι λειτουργήσιμο το νοσοκομείο. Προετοιμαζόμαστε και για τον σχεδιασμό σε σχέση με την μεταφορά, κάποιων υφιστάμενων ιατρικών μηχανημάτων από το παλιό κτήριο’’.

 

Επέκταση Τμημάτων στο υφιστάμενο κτήριο

Όπως μας δήλωσε ο κ. Καροτσάκης, με την μεταφορά συγκεκριμένων Τμημάτων στο νέο κτήριο, θα υπάρξει χώρος για επέκταση άλλων τμημάτων και ήδη υπάρχει σχετικός σχεδιασμός.

‘’Σχεδιάζουμε και την επέκταση και διαμόρφωση των χώρων στο υφιστάμενο κτήριο μετά την λειτουργία της νέας πτέρυγας. Αφού μεταφερθούν συγκεκριμένα τμήματα στη νέα πτέρυγα, θα υπάρχει πλέον χώρος για να μεγαλώσουν και να διαμορφωθούν ανάλογα άλλα τμήματα στο υφιστάμενο κτήριο. Θα υπάρχει πλέον χώρος για 120 κρεβατια στο Νοσοκομείο Λάρνακας.’’

Ποια τμήματα θα μεταφερθούν στη νέα πτέρυγα

‘’Στο νέο κτήριο θα μεταφερθεί η Κλινική Θαλασσαιμίας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, όλα τα εξωτερικά ιατρεία, το φυσιοθεραπευτήριο και κάποιες άλλες υπηρεσίες’’.

Επέκταση των Πρώτων Βοηθειών

‘’Για το Τμήμα πρώτων Βοηθειών γίνεται προγραμματισμός και σχεδιασμός για να γίνει επέκταση στο υφιστάμενο κτήριο. Έχει οριστεί ομάδα που ανέλαβε το θέμα της επέκτασης. Τα εξωτερικά ιατρεία θα μεταφερθούν στο νέο κτήριο έτσι θα υπάρχει αρκετός χώρος για να επεκταθούν οι πρώτες Βοήθειες’’

Πότε θα είναι έτοιμο για τους ασθενείς το νέο κτήριο

‘’Αν παραδοθούν όλα 15 Νοεμβρίου, εντός λίγων ημερών θα παραλάβουμε τον εξοπλισμό. Στόχος μας είναι ένα μήνα από την ημερομηνία παράδοσης, να είναι λειτουργήσιμο το μεγαλύτερο μέρος της νέας πτέρυγας για να μπορέσουμε να δεχτούμε και τους πρώτους ασθενείς. Θα πρέπει να εγκατασταθούν τα μηχανήματα, να λειτουργήσουν, να δοκιμαστούν τα συστήματα και μετά να αρχίσει η λειτουργία. Τουλάχιστον όμως τα εξωτερικά ιατρεία, που είναι τα πιο απλές οι διαδικασίες σίγουρα θα ξεκινήσουν το συντομότερο. Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2010 σκοπεύουμε να είναι 100% και πλήρως λειτουργήσιμη η νέα πτέρυγα”

Όλα καλά με το ΓεΣΥ – Διαχειρίσιμα τα προβλήματα

Ρωτήσαμε τον κ. Καροτσάκη και πως είναι τα πράγματα στο Νοσοκομείο Λάρνακας με τους πρώτους μήνες εφαρμογής του ΓεΣΥ. Όπως μας ανέφερε χρειάζεται ακόμα χρόνο το προσωπικό για να εξοικειωθεί με τα νέα δεδομένα αλλά όλα τα προβλήματα είναι διαχειρίσιμα και επιλύονται.

‘’Άρχισε με μεγάλες προσδοκίες το ΓεΣΥ. Κάνουμε τα πάντα για να στηρίξουμε το ΓεΣΥ και εξυπηρετήσουμε τον κόσμο. Υπάρχουν κάποια προβλήματα τεχνικά κυρίως. Είναι διαχειρίσιμα όμως, χρειάζεται χρόνος για να εξοικειωθεί το προσωπικό με τις νέες διαδικασίες. Είμαστε όμως σε πολύ καλό επίπεδο και βρίσκουμε λύσεις σε όλα τα προβλήματα σε συνεργασία με τον ΟΑΥ. Είναι μεγάλο εγχείρημα και είναι ήδη επιτυχία ότι φτάσαμε σε αυτό το σημείο και πάνε όλα αρκετά καλά’’.

To Cash Out επέστρεψε στον Stoiximan! Παίξε Τώρα Κυπριακό Πρωτάθλημα με Cash Out!

Send this to a friend