Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η ΣΚΑΛΙΩΤΙΣΣΑ Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Πραγματοποιούνται τελικά σήμερα από το αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου οι πτήσεις που είχαν αρχικά ακυρωθεί, λόγω προγραμματισμένης διήμερης απεργίας του προσωπικού εδάφους.

Η σημερινή απεργία ματαιώθηκε, ώστε να συνεχιστούν οι συνομιλίες μεταξύ διοίκησης και συνδικάτων για τους όρους αποδοχών. Για την ώρα, ωστόσο, σε ισχύ βρίσκεται η προγραμματισμένη για αύριο απεργία των περίπου 2.500 εργαζομένων στο αεροδρόμιο.

Συνολικά για σήμερα είχαν ακυρωθεί 177 πτήσεις, περίπου το 1/7 των αναχωρήσεων από το Heathrow, αλλά μεγάλες αεροπορικές εταιρείες όπως η British Airways, η Air Canada, η Etihad Airways και η Aer Lingus ανακοίνωσαν ότι οι πτήσεις τους θα πραγματοποιηθούν τελικά.

Οι πτήσεις της Virgin Atlantic, πάντως, θα πραγματοποιηθούν από το Gatwick, όπως είχε προγραμματιστεί μετά από την εξαγγελία της απεργίας. Ορισμένες αεροπορικές δεν έχουν ξεκαθαρίσει τι θα συμβεί με τις αρχικά ματαιωμένες πτήσεις.

Η διοίκηση του Heathrow συστήνει στο επιβατικό κοινό να επικοινωνεί με τις αεροπορικές για τυχόν αλλαγές στην ώρα αναχώρησης των πτήσεων.

Σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση από το αεροδρόμιο Heathrow, οι προγραμματισμένες για σήμερα πτήσεις για Λάρνακα έχουν πραγματοποιηθεί ή θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

Σχεδόν 4.000 μέλη του συνδικάτου Unite συμμετείχαν την περασμένη εβδομάδα σε ψηφοφορία επί της πρότασης για αύξηση των αποδοχών του προσωπικού του Heathrow κατά 7,3% για τα επόμενα δυόμισι χρόνια. Το 88% ψήφισε υπέρ της απεργίας.

Εν τω μεταξύ, θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες οι συνομιλίες για την αποτροπή απεργίας των πιλότων των Βρετανικών Αερογραμμών μέσα στον Αύγουστο.

 

 

Την πλήρη αναβάθμιση του πάρκου γύρω από το Παττίχειο Αμφιθέατρο προγραμματίζει ο Δήμος Λάρνακας.

Ο δημοτικός μηχανικός Ανδρέας Καρακατσάνης δήλωσε στην εφημερίδα μας ότι μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβριο αναμένεται να προκηρυχθούν οι προσφορές για τη μελέτη και τον σχεδιασμό του έργου. Ο Δήμος Λάρνακας προγραμματίζει όπως στο πάρκο δημιουργηθεί ένα αναψυκτήριο, να εγκατασταθούν όργανα γυμναστικής και να δημιουργηθεί παιδότοπος, να βελτιωθούν οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια και να γίνει πιο όμορφη φύτευση.

Ο κ. Καρακατσάνης ανέφερε ότι η αναβάθμιση του πάρκου γύρω από το Παττίχειο εντάσσεται στα νέα έργα, για τα οποία προωθούνται οι διαδικασίες ωρίμανσής τους εν’ όψει της νέας προγραμματικής περιόδου για χρηματοδότηση με κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα, ο κατάλογος με τα δέκα νέα έργα που ετοίμασαν οι αρχές της Λάρνακας είναι ο ακόλουθος:

  1. Αποκατάσταση των εξωτερικών όψεων του οικοδομικού συγκροτήματος Ζουχουρί και της Λαϊκής Γειτονιάς, ένα έργο που αποτελεί φυσική συνέχεια των δύο ευρωπαϊκών έργων της παρούσας περιόδου, μέσω των οποίων θα γίνει ανάπλαση της οδού Κλεάνθη Καλογερά και διαμόρφωσή του για εξυπηρέτηση των ΑμεΑ, ενώ θα γίνει ανάπλαση της εσωτερικής αυλής του Ζουχουρί και αποκατάσταση των εσωτερικών όψεων.
  2. Η Β΄ φάση ανάπλασης δρόμων για διευκόλυνση ΑμεΑ, που αποτελεί συνέχεια του έργου της παρούσας περιόδου και αφορά τις οδούς Ερμού, Ζήνωνος Κιτιέος, Νικολάου Ρώσσου και Κοσμά Λυσιώτη. Η πλατεία Βασιλέως Παύλου θα περιληφθεί στην μελέτη, ωστόσο η ανακατασκευή της ενδεχομένως να τεθεί ως αντισταθμιστικό έργο στην ανέγερση του πύργου «Κίτιον».
  3. Αναπαλαίωση της παλιάς οικίας του αστυνομικού διευθυντή.Η συγκεκριμένη κατοικία αποτελεί κρατική ιδιοκτησία που έχει παραχωρηθεί στον Δήμο Λάρνακας και η αναπαλαίωσή της θα προσφέρει πολλές χρήσεις στο δήμο, αφού θεωρείται σημαντική η δυαδικότητα της οικοδομής με την κατοικία του επάρχου.

 

  1. Διαμόρφωση του χώρου της παλιάς κατοικίας του επάρχου σε πάρκο, έτσι ώστε μαζί με την κατοικία του αστυνομικού διευθυντή να μετατραπούν σε πνεύμονα πρασίνου.Η περιοχή (απέναντι από την παλιά παγομηχανή) αναμένεται να συνδεθεί με τον δημοτικό κήπο, ενώ μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει χώρους ενεργητικής και παθητικής ψυχαγωγίας.
  2. Ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της λεωφόρου Αθηνών στην παραλία των Φοινικούδων με σχεδιασμό του μετώπου από τα όρια των κτιρίων μέχρι την θάλασσα. Το έργο θα περιλαμβάνει τον χώρο πυρόσβεσης, τον χώρο εστίασης, τα πεζοδρόμια και την παραλία.
  3. Ανάπλαση των πλατειών Αλκής και Ακρόπολης. Οι πλατείες είναι δύο όμορα κομβικά σημεία της πόλης εκτός της κεντρικής εμπορικής περιοχής και η αναβάθμιση τους θα βοηθήσει στην αναζωογόνηση των γύρω περιοχών.
  4. Ανάπλαση της περιοχής περιμετρικά της εκκλησίας της Παναγίας Χρυσοπολίτισσας και σύνδεσή της με το αρχαίο Κίτιο. Οι εργασίες που θα γίνουν θα αναδείξουν τη συγκεκριμένη εκκλησία, που αποτελεί αρχαίο μνημείο, θα την ενώσουν με το αρχαίο Κίτιο και το αρχαίο λιμάνι και θα αναζωογονήσουν την περιβάλλουσα περιοχή.
  5. Δημιουργία πάρκων και άλλων χώρων συνάθροισης και ψυχαγωγίας στους προσφυγικούς συνοικισμούς, με δημιουργία χώρων κοινωνικής, αθλητικής και πολιτιστικής συνάθροισης όπως γήπεδα, αμφιθέατρα και πάρκα.
  6. Σύνδεση της μεγάλης λίμνης της αλυκής με το αλιευτικό καταφύγιο, που θα περιλαμβάνει την διαμόρφωση του αλιευτικού καταφυγίου και την κατασκευή πεζογέφυρας που θα συνδέει το χώρο παρά το πάρκο Πετράκη Κυπριανού με τον πεζόδρομο της αλυκής.
  7. Ανάπλαση του Παττίχειου πάρκου που θα περιλαμβάνει πιθανή κατασκευή μικρού αναψυκτηρίου, παιδότοπου και άλλων σημείων ενδιαφέροντος και συντήρηση της υφιστάμενης υποδομής.

 

Ο Δήμος Λάρνακας, σε σχέση με πρόσφατο δημοσίευμα στον Ημερήσιο Τύπο που αναφέρει  παράνομες απορρίψεις υγρών απόβλητων σε περιοχές λουομένων επιθυμεί να αναφέρει τα ακόλουθα:

Το Δημοτικό Συμβούλιο σε καμία των περιπτώσεων  δεν δείχνει αναγαλλιασμένο και  ούτε συμπεριφέρεται χωρίς συναίσθηση των επιπτώσεων μπροστά στο κύμα αναπτύξεων στην πόλη.

Σε σχέση με την απόρριψη υπόγειων νερών στις θαλάσσιες περιοχές του Δήμου Λάρνακας, ο Δήμος έχει εκφράσει με αυστηρότητα στα αρμόδια Τμήματα ότι σε καμία περίπτωση δεν θα αποδεχτεί απόρριψη στη θάλασσα εάν υπάρχει έστω και η παραμικρή πιθανότητα επηρεασμού της ποιότητας του θαλάσσιου νερού ή της βιοποικιλότητας και του οικοσυστήματος της περιοχής.

Οι μέχρι τώρα εγκριθείσες άδειες για ψηλά κτίρια από την περιβαλλοντική αρχή αφορούν ένα κτίριο 22 ορόφων χωρίς υπόγειο, το οποίο δεν θα έχει υπόγεια νερά προς απόρριψη και ένα κτίριο επίσης 22 ορόφων με υπόγειο του οποίου η απόρριψη θα γίνεται πίσω στο υδροφόρο ορίζοντα σε τεμάχιο ίδιας ιδιοκτησίας που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.  Αρά σε καμία περίπτωση τα νερά αυτά δεν απορρίπτονται σε περιοχές λουομένων.

Την προηγούμενη εβδομάδα εξετάστηκαν στον Τμήμα Περιβάλλοντος οι περιβαλλοντικές μελέτες άλλων δυο κτιρίων που πρότειναν απόρριψη νερών στην παραλιακή περιοχή. Για τα εν λόγω κτίρια δεν έχει παρθεί καμία απόφαση ακόμη καθότι οι μελετητές καλούνται να υποβάλουν επιπλέον στοιχεία.

Επίσης, την Παρασκευή 2 Αυγούστου 2019, έγινε η πρώτη συνεδρία για την φέρουσα ικανότητα του κόλπου της Λάρνακας, σε σχέση με τη διάθεση υπογείων νερών στην θάλασσα, στην οποία παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του Δήμου και μετάφεραν την  θέση του, όπως αυτή αναφέρεται πιο πάνω. Αναμένεται η συγγραφή πλαισίου αδειοδότησης σε σχέση με τα πιο πάνω θέματα.

Όσο αφορά το θέμα του υπεδάφους η διορισθείσα Ad – Hoc Επιτροπή έχει ετοιμάσει πλαίσιο αδειοδότησης για ψηλά κτίρια, το οποίο και αναμένει τη θεσμοθέτηση του από το Υπουργείο Εσωτερικών, αλλά ήδη ο Δήμος Λάρνακας ακολουθεί το πλαίσιο αυτό.

 

Send this to a friend