Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η ΣΚΑΛΙΩΤΙΣΣΑ Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Συντονισμένη επιχείρηση της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών, σε συνεργασία με μέλη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρνακας, διενεργήθηκε  το απόγευμα του Σαββάτου στην επαρχία Λάρνακας.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, η οποία άρχισε από τις 4 το απόγευμα μέχρι τις 2 τα ξημερώματα της Κυριακής, ελέγχθηκαν συνολικά 71 οχήματα και 176 πρόσωπα.

Κατά τη διάρκεια των ελέγχων, εντοπίστηκαν πέντε πρόσωπα να έχουν στην κατοχή τους ναρκωτικά. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε ποσότητα κάνναβης συνολικού βάρους 8 γραμμαρίων περίπου, πέντε χειροποίητα τσιγάρα που περιείχαν βιομηχανοποιημένο καπνό αναμεμειγμένο με κάνναβη και ένας σπαστήρας με ίχνη κάνναβη.

Όλα τα πιο πάνω πρόσωπα συνελήφθησαν και αφού ανακρίθηκαν γραπτώς αφέθηκαν ελεύθερα χωρίς να κατηγορηθούν εν αναμονή των επιστημονικών εξετάσεων.

Η ΥΚΑΝ σε συνεργασία με τους Αστυνομικούς Σταθμούς Κοφίνου και Λευκάρων συνεχίζουν τις εξετάσεις.

Στον χάρτη των πόλεων με πύργους εντάσσεται και η Λάρνακα, αφού το τελευταίο διάστημα οι μεγάλες αναπτύξεις των πολυώροφων κτηρίων εισέβαλαν σε κεντρικούς παραλιακούς δρόμους των Φοινικούδων και του λιμανιού της πόλης, αλλά και εκτός στις περιοχές της Ορόκλινης και της Πύλας. 
Μετά το ατυχές παράδειγμα και την αμφιλεγόμενη έως και αρνητική εμπειρία της Λεμεσού, χωρίς τις ολοκληρωμένες μελέτες που απαιτούνται για κάθε περίπτωση, οι αιτήσεις υποβάλλονται τώρα βροχή και για τη Λάρνακα και οι διαδικασίες αδειοδότησης προχωρούν κανονικά.
Μέχρι στιγμής έχουν αδειοδοτηθεί δυο ψηλά κτήρια των 22 ορόφων το καθένα και εκκρεμούν για εξέταση αιτήσεις για άλλα περίπου 20 τέτοια κτήρια. Αιτήσεις τόσο στα όρια του Δήμου Λάρνακας, όπου πολεοδομική Αρχή είναι ο Δήμος Λάρνακας, αλλά και εκτός, δηλαδή στην τουριστική περιοχή Ορόκλινης και Πύλας που επηρεάζεται ήδη, όπου αρμόδια Αρχή είναι το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως.
Ωστόσο, αυτό που προβληματίζει είναι ότι τουλάχιστον δύο μεγάλες αναπτύξεις στα όρια της τουριστικής περιοχής Ορόκλινης προχωρούν κανονικά στο στάδιο της κατασκευής, χωρίς την εξασφάλιση πολεοδομικών αδειών και χωρίς υποβολή των απαραίτητων περιβαλλοντικών μελετών. Οι αναπτύξεις υλοποιούνται χωρίς εγκρίσεις και όρους από την Περιβαλλοντική Αρχή, με αποτέλεσμα να καταγράφονται παράνομες απορρίψεις υγρών αποβλήτων από τις εκσκαφές, εντός περιοχών λουομένων και αυτό είναι τραγικό.
Λόγω του ότι οι κατασκευαστικές εργασίες των δύο έργων στην Ορόκλινη έχουν αρχίσει παράνομα δεν έχουν τεθεί συγκεκριμένες προϋποθέσεις για τις απορρίψεις νερού στη θάλασσα. Επομένως, η ποιότητα του νερού που απορρίπτεται στη θάλασσα και η κατάσταση του θαλάσσιου νερού στην περιοχή απόρριψης δεν παρακολουθούνται μέσω χημικών και μικροβιολογικών αναλύσεων σε εβδομαδιαία βάση, όπως γίνεται με τα αδειοδοτημένα έργα.
Σύμφωνα με τα γεωλογικά και γεωτεχνικά δεδομένα της Λάρνακας, το έδαφος αποτελείται από χαλαρές αποθέσεις και το επίπεδο των υπόγειων νερών είναι μεταξύ 1 και 2 μέτρων κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Σε περίπτωση σεισμών 5 Ρίχτερ και άνω –η Λάρνακα βρίσκεται στην ψηλότερη βαθμίδα σεισμικής επικινδυνότητας– το έδαφος ρευστοποιείται και ψηλά κτήρια είτε παρουσιάζουν σοβαρά μηχανικά προβλήματα είτε αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο κατάρρευσης.
Οι προβληματισμοί αυτοί, σύμφωνα με την πληροφόρησή μας, τέθηκαν κατά διαστήματα και από το αρμόδιο για το θέμα Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης.  Η μαζική έλευση αιτήσεων για τέτοιου είδους αναπτύξεις, χωρίς ολοκληρωμένη μελέτη χωροθέτησης, ενδεχομένως να περικλείει σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των κτηρίων και των περιοίκων.
Αδειοδοτήσεις επίσης προχωρούν, χωρίς να έχει γίνει αξιολόγηση της Φέρουσας Ικανότητας του Κόλπου της Λάρνακας για να δεχτεί τα μεγάλα φορτία υγρών αποβλήτων αποστράγγισης. Είναι γνωστό πως οι παραλίες των Φοινικούδων, Μακένζυ, Ορόκλινης και Πύλας, μαζεύουν πολύ μεγάλους αριθμούς.
Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τέτοια έργα σχετίζονται με την επιβάρυνση των θαλασσινών νερών των επηρεαζόμενων περιοχών, λόγω των μεγάλων φόρτων υγρών αποβλήτων που απορρίπτονται, τίθενται επίσης θέματα αισθητικής παρέμβασης και αρχιτεκτονικής αλλοίωσης, θέματα ασφάλειας, κυκλοφοριακών υποδομών, καθώς και κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις.
Στη Λεμεσό για παράδειγμα, πολλά από τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν τα τελευταία χρόνια, όπως η σοβαρή υποβάθμιση της ποιότητας των θαλασσινών νερών, η αισθητική αρχιτεκτονική αλλοίωση, η τρομερή άνοδος των τιμών στα ακίνητα, η υπερφόρτωση του αποχετευτικού συστήματος και άλλα φαίνεται να σχετίζονται και με την ανέγερση των ψηλών κτηρίων.
Η Λάρνακα αυτή τη στιγμή μοιάζει να μην αντιλαμβάνεται τι ακολουθεί. Η πόλη είχε στερηθεί για δεκαετίες την ανάπτυξη που παρουσίασαν άλλες πόλεις και μπροστά στο νέο αυτό κύμα αναπτύξεων, η κοινωνία και οι Αρχές της δείχνουν αναγαλλιασμένοι και συμπεριφέρονται χωρίς συναίσθηση των επιπτώσεων.

 

Βλάβη σε μονάδα παραγωγής στο Βασιλικό παρουσιάστηκε το βράδυ της Κυριακής (04/08).

Σύμφωνα με την Εκπρόσωπο Τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου, η οποία μίλησε στο SigmaLive, «τέθηκαν σε λειτουργία οι μονάδες ταχείας εκκίνησης και εντός των επόμενων λεπτών η βλάβη θα διορθωθεί».

Σημείωσε πως από την βλάβη επηρεάζονται διάφορες περιοχές Παγκύπρια αλλά μικρός αριθμός καταναλωτών.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την κ. Παπαδοπούλου, η βλάβη επιδιορθώθηκε γύρω στις 10:30 το βράδυ και η ηλεκτροδότηση επανήλθε σε όλες τις επηρεαζόμενες περιοχές.

Και τέλος το Θέατρο Γέλιου και η Όλγα Ποταμίτου, παρουσιάζουν την ξεκαρδιστική κωμωδία του Κώστα Σχοινιού, σήμερα Δευτέρα  5 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2019 και ώρα 8.00 μ. μ. στο Αλιευτικό Καταφύγιο Ζυγίου.

Send this to a friend