Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ Φεύγεις για διακοπές; Tα πρέπει και τα μη για να μην πέσεις θύμα ληστών
Φεύγεις για διακοπές; Tα πρέπει και τα μη για να μην πέσεις θύμα ληστών

Φεύγεις για διακοπές; Tα πρέπει και τα μη για να μην πέσεις θύμα ληστών

Οι διαρρήξεις και οι ληστείες τα τελευταία χρόνια καταγράφουν ανοδική πορεία.

Η Αστυνομία σας καλεί προτού αποδράσετε για διακοπές στην Κύπρο ή το εξωτερικό να λάβετε μέτρα τα οποία θα κρατήσουν ασφαλή την περιουσία σας όσο εσείς λείπετε.

Μέτρα προστασίας

Κάντε το σπίτι σας να φαίνεται σαν να είστε εκεί.
Είναι λογικό ότι κάθε διαρρήκτης θεωρεί, ως ευκολότερο ή ασφαλέστερο στόχο, ένα σπίτι, του οποίου οι ένοικοι απουσιάζουν. Γι’ αυτό, στόχος μας είναι να κάνουμε το σπίτι μας να φαίνεται σαν να είμαστε εκεί.

Ένας από τους τρόπους για να το πετύχουμε αυτό είναι να χρησιμοποιήσουμε χρονοδιακόπτες για τα φώτα του σπιτιού μας. Με τον τρόπο αυτό, τα φώτα του σπιτιού μας θα ανάβουν και θα σβήνουν κατά διαστήματα, δημιουργώντας την αίσθηση ότι κάποιος βρίσκεται εκεί.

Ένα από τα σημάδια, που προδίδουν την πολυήμερη απουσία μας από το σπίτι, είναι το γραμματοκιβώτιό μας και η αλληλογραφία μας, που πιθανόν να μαζευτεί σε αυτό. Γι’ αυτό, πριν φύγετε για διακοπές, ζητήστε από κάποιο έμπιστο σας πρόσωπο, να συλλέγει την αλληλογραφία σας.

Το ίδιο συμβαίνει και με οτιδήποτε μπορεί να παραδίδεται σε τακτική βάση στο σπίτι σας, όπως για παράδειγμα, οι πρωινές εφημερίδες. Είναι καλό, πριν φύγετε να ακυρώσετε τις παραδώσεις αυτές για την περίοδο που θα απουσιάζετε, ή και πάλι να ζητήσετε από κάποιο άτομο της εμπιστοσύνης σας να αναλάβει τη συλλογή τους.

Η καλή σχέση με τους γείτονές μας, μπορεί να φανεί χρήσιμη στο να πετύχουμε το στόχο μας. Ένας καλός γείτονας, αποτελεί ίσως τον πολυτιμότερο συνεργάτη μας, ώστε να πετύχουμε τον στόχο μας και να δείξουμε πως ακόμα βρισκόμαστε στο σπίτι.

Η απουσία του οχήματός μας από το χώρο στάθμευσης του σπιτιού μας, αποτελεί ακόμα μια ένδειξη της απουσίας μας. Γι’ αυτό ζητήστε από το γείτονά σας, για το χρόνο της απουσίας σας, να σταθμεύει το όχημά του, στο δικό σας χώρο στάθμευσης.

Από το γείτονά σας μπορείτε επίσης να ζητήσετε να προσέχει και να ελέγχει το σπίτι σας κατά τη διάρκεια της απουσίας σας. Να θυμάστε όμως, όλη αυτή η βοήθεια, που θα λάβετε κατά τη δική σας απουσία, από τους γείτονές σας, θα πρέπει να επιστραφεί από εσάς, όταν θα απουσιάζουν αυτοί.

Μέτρα άμεσης προστασίας της περιουσίας σας

Τα πιο πάνω μέτρα μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες να γίνει το σπίτι σας στόχος διαρρηκτών. Ο κίνδυνος όμως παραμένει, γι’ αυτό και θα πρέπει να λάβετε και μέτρα άμεσης προστασίας της περιουσίας σας.

Το πιο απλό από αυτά είναι φεύγοντας για τις διακοπές σας να σιγουρευτείτε ότι έχετε κλείσει και κλειδώσει όλες τις εξωτερικές πόρτες και παράθυρα του σπιτιού σας και πως έχετε θέσει σε λειτουργία το σύστημα συναγερμού και βιντεοπαρακολούθησης, αν διαθέτετε.

Επιπρόσθετα, σιγουρευτείτε πως δεν έχετε αφήσει εκτεθειμένα, ή σε χώρους με εύκολη και ελεύθερη πρόσβαση, σκάλες ή διάφορα εργαλεία κήπου. Οτιδήποτε δηλαδή, που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσουν οι επίδοξοι διαρρήκτες, για να πετύχουν είσοδο στο σπίτι σας. Όλα αυτά τα εργαλεία, φροντίστε όπως τοποθετηθούν σε ασφαλή χώρο.

Αν στο σπίτι σας έχετε χρήματα, χρυσαφικά ή άλλα πολύτιμα αντικείμενα, φυλάξετε τα στο χρηματοκιβώτιο σας, αν διαθέτετε. Εναλλακτικά, μπορείτε να ζητήσετε από άτομα της απολύτου εμπιστοσύνης σας, να τα κρατήσουν στη φύλαξή τους, μέχρι την επιστροφή σας.

Η συζήτηση και αποκάλυψη του προγράμματος των διακοπών μας, με αγνώστους δεν ενδείκνυται. Όπως δεν ενδείκνυται και η ανακοίνωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι φεύγετε ή βρίσκεστε ακόμα σε διακοπές. Κάτι τέτοιο μπορεί να αποτελέσει ουσιαστικά πρόσκληση, για τους διαρρήκτες, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή σας. Μπορείτε να μοιραστείτε τις φωτογραφίες, τις εμπειρίες και τις αναμνήσεις σας από τις διακοπές σας, με τους διαδικτυακούς σας φίλους, όταν επιστρέψετε στο σπίτι.

Η Αστυνομία σας συμβουλεύει επίσης ότι φεύγοντας για τις διακοπές σας, θα πρέπει αποφύγετε να γράψετε στις αποσκευές σας τη διεύθυνσή σας. Ποτέ δεν ξέρετε ποιος μπορεί να δει και να χρησιμοποιήσει αυτή την πληροφορία. Για το φόβο να μην χαθούν οι αποσκευές σας, είναι αρκετό να αναγραφεί στις ειδικές καρτέλες των αποσκευών, το όνομα, το τηλέφωνό και τη χώρα διαμονής σας.

Send this to a friend