Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η ΣΚΑΛΙΩΤΙΣΣΑ Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Με το κλείσιμο της οδού Βασιλέως Ευαγόρου, για το Έργο «Ανάπλαση οδών και διευκόλυνση ΑΜΕΑ στο Κέντρο της Λάρνακας», η πρόσβαση στην οδό Γαλιλαίου για τα οχήματα που προέρχονται από τη Λεωφόρο Γρηγόρη Αυξεντίου (φώτα Ακρόπολης και Costa Coffee)  είναι πλέον πολύ δύσκολη, καθότι η επιτρεπόμενη πορεία από την οδό Ερμού οδηγεί σήμερα μέσω της οδού Κοδριγκτώνος δεξιά στην Αρμενικής Εκκλησίας και στη συνέχεια Ερμού, Ζήνωνος Κιτιέως κ.ο.κ.

Για μετριασμό του προβλήματος και μερική ικανοποίηση των παραπονουμένων και μέσα στα πλαίσια της κυκλοφοριακής διαχείρισης του Έργου, ζητήθηκε και εξασφαλίστηκε η κατά νόμο συναίνεση του Αρχηγού Αστυνομίας για αντιστροφή της μονοδρόμησης του τμήματος της οδού Αρμενικής Εκκλησίας από τη συμβολή με την οδό Ζήνωνος Πιερίδη, μέχρι τη συμβολή με την οδό Κοδριγκτώνος με επιτρεπόμενη κατεύθυνση προς την οδό Ζήνωνος Πιερίδη η οποία τέθηκε σε ισχύ από σήμερα 25 Ιουλίου 2019.

Με τη διευθέτηση αυτή, τα οχήματα με πορεία από τις οδούς Ερμού – Κοδριγκτώνος, θα μπορούν στη συμβολή με την Αρμενικής Εκκλησίας, να κατευθύνονται δεξιά ή αριστερά αναλόγως του προορισμού τους.

Η ρύθμιση θα υλοποιηθεί από τον Εργολάβο του Έργου και θα διαρκέσει, όσο διάστημα θα βρίσκεται κλειστή για εκτέλεση εργασιών η οδός Βασιλέως Ευαγόρου.

 

Απάντηση στα χθεσινά δημοσιεύματα περί εμπλοκής στις διαδικασίες μετακίνησης των εγκαταστάσεων υγραερίου από τη Λάρνακα στο Βασιλικό, έδωσε χθες το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει ότι στο πλαίσιο της συνεχούς διαχείρισης του θέματος και όπως έγινε και σε προηγούμενες περιπτώσεις, με στόχο να τηρηθούν τα συμφωνημένα χρονοδιαγράμματα μετακίνησης, έχουν ήδη προγραμματιστεί οι απαραίτητες συσκέψεις για άμεση επίλυση των διαφαινόμενων προβλημάτων που αναδείχθηκαν κατά την τελευταία συνάντηση της Υπουργικής Επιτροπής.

Συγκεκριμένα, το αρμόδιο υπουργείο ενημερώνει ότι θα πραγματοποιηθεί συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα μεταξύ του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας και της κοινοπραξίας υγραερίου που θα κατασκευάσει το τερματικό υγραερίου στο Βασιλικό, με σκοπό να προχωρήσει η διαδικασία εξέτασης και παροχής των αναγκαίων αδειών.

Παράλληλα, έχει προγραμματιστεί σύσκεψη στο Υπουργείο Μεταφορών με τη συμμετοχή της Αρχής Λιμένων Κύπρου και της εταιρείας Πετρολίνα για επανεξέταση του ζητήματος των λιμενικών εγκαταστάσεων που θα χρησιμοποιεί η εταιρεία για παραλαβή υγρών καυσίμων στο λιμάνι Βασιλικού, μετά τη μετακίνηση των εν λόγω δραστηριοτήτων της από τα παράλια της Λάρνακας. Θυμίζουμε, ότι τα δύο υπό αναφορά ζητήματα, δηλαδή οι άδειες οικοδομής των δεξαμενών, που προτίθεται να κατασκευάσει η κοινοπραξία υγραερίου στο Βασιλικό και κατά πόσο η Πετρολίνα θα μπορεί να χρησιμοποιεί τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις στο λιμάνι Βασιλικού, ως ενδιάμεση λύση μέχρι τη δημιουργία δικού της αγκυροβολίου, ήταν τα σοβαρότερα προβλήματα, που ανέδειξε η τελευταία συνάντηση της Διυπουργικής Επιτροπής, με το Δήμο Λάρνακας να απαιτεί οριστικό ξεκαθάρισμα των ζητημάτων αυτών εντός 15 ημερών.

 

 

Μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες ασφαλτόστρωσης, στην οδό Ηνωμένων Πολιτειών, του δρόμου, που περνά μπροστά από την (μεγάλη) εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και από το Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας.

Ο συγκεκριμένος δρόμος επιλέγηκε για να συντηρηθεί κατά προτεραιότητα, στα πλαίσια της Γ΄ φάσης των ασφαλτοστρώσεων που θα γίνουν εντός της πόλης, με συνολικό κόστος ένα εκατομμύριο ευρώ (από τα ταμεία του δήμου). Και τούτο, εξαιτίας της κακής κατάστασης του οδοστρώματος, λαμβάνοντας υπόψη πως πρόκειται για πολυσύχναστη και σημαντική οδική αρτηρία, λόγω της παρουσίας του νοσοκομείου και του ΚΕΝ Λάρνακας.

Η προσφορά για τον δρόμο αυτό έχει κατακυρωθεί και οι εργασίες επάλειψης ξεκινούν σύντομα.

Ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας δήλωσε ότι οι προσφορές, για τη νέα φάση ασφαλτοστρώσεων εντός της πόλης, αναμένεται να προκηρυχθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο και τα έργα να ξεκινήσουν Οκτώβριο – Νοέμβριο. Μέχρι στιγμής έχουν δαπανηθεί τρία εκατομμύρια, 200 χιλιάδες για επαλείψεις δρόμων στη Λάρνακα. Τα δύο εκατομμύρια δόθηκαν από την κυβέρνηση.

 

 

Να αμβλύνει, ως ένα βαθμό, το σοβαρό πρόβλημα που παρατηρείται με την διαχείριση των απορριμμάτων στοχεύει ο Δήμος Λάρνακας, ο οποίος λειτούργησε πρόσφατα, σε προσωρινή βάση, Πράσινο Σημείο στην περιοχή Μακένζι, πλησίον της Τεχνικής Σχολής Αγίου Λαζάρου.

Η λειτουργία του Πράσινου Σημείου αναμένεται να συμβάλει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών της Λάρνακας, καθότι ανταποκρίνεται στη νομοθεσία και στις αρχές της Ε.Ε. για ανακύκλωση και κυκλική οικονομία.

Οι δημότες καλούνται να συνεργάζονται με το προσωπικό διαχείρισης του Πράσινου Σημείου και να τοποθετηθούν τα απόβλητά τους στον χώρο που θα τους υποδεικνύεται, με στόχο την αποτελεσματικότερη και γρηγορότερη εξυπηρέτησή τους. Στο Πράσινο Σημείο του Δήμου Λάρνακας οι πολίτες μπορούν να μεταφέρουν πράσινα απόβλητα κήπου, ξυλεία, έπιπλα, μέταλλα, χαρτί και χαρτόκουτα, πλαστικά μπουκάλια, γυάλινες συσκευασίες, ρουχισμό, ηλεκτρικές συσκευές, τηγανέλαια, οικιακές μπαταρίες και λαμπτήρες.

Να σημειωθεί, ότι για τα υλικά που προέρχονται από τα νοικοκυριά δεν υπάρχει χρέωση. Σε περίπτωση, όμως, που κάποιος δημότης επιθυμεί μεταφορά υλικών από την οικία του προς το Πράσινο Σημείο από συνεργείο του δήμου, οι χρεώσεις κυμαίνονται από 5 έως 90 ευρώ, ανάλογα με τον όγκο των αντικειμένων. Αντίθετα, δεν γίνεται παραλαβή υλικών – στερεών αποβλήτων από εμπορικές δραστηριότητες, εργολήπτες, βιομηχανίες ή άλλους επαγγελματικούς φορείς.

Οι πληρωμές γίνονται στα γραφεία του Τμήματος Κήπων και Πάρκων (έναντι παλιάς παγομηχανής) ή στο Τμήμα Καθαριότητας.

 

Ένα διεθνές επιστημονικό κι επιχειρηματικό κέντρο Αριστείας, στους τομείς της Ναυτιλίας και της Θαλάσσιας Έρευνας, θα λειτουργήσει στην περιοχή Μακέζνι, στη Λάρνακα.

Πρόκειται για το Cyprus Marine and Maritime Institute, που στόχο έχει να προσφέρει λύσεις στις πραγματικές ανάγκες και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν ή θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι τομείς της Γαλάζιας Οικονομίας.

Η πρόταση για την δημιουργία του CMMI υποβλήθηκε για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση τον Νοέμβριο του 2018, στο πλαίσιο της Δράσης «Teaming», του προγράμματος της Ε.Ε. για την Έρευνα και την Καινοτομία «Ορίζοντας 2020».

Η πρόταση της Λάρνακας, έλαβε την τρίτη θέση ανάμεσα στις συνολικά 208 προτάσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και εγκρίθηκε για χρηματοδότηση ύψους 30 εκατομμυρίων.

Συντονιστής του έργου είναι ο Δήμος Λάρνακας και οι υπόλοιποι εταίροι είναι το ΕΒΕ Λεμεσού, το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Υποθέσεων Ανατολικής Μεσογείου (MarInEM), οι κυπριακές εταιρείες SignalGeneriX και  GeoImaging, οι ιρλανδικοί ερευνητικοί οργανισμοί Marine Institute of Ireland και SmartBay Ireland καθώς και το βρετανικό ερευνητικό ινστιτούτο Southampton Marine and Maritime Institute.

Μιλώντας κατά την επίσημη παρουσίαση του έργου, ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας είπε ότι το Κέντρο Αριστείας Θαλάσσιας και Ναυτικής Έρευνας, Καινοτομίας και Τεχνολογίας συμβαδίζει πλήρως με την στρατηγική του δήμου, ώστε η Λάρνακα να χαρακτηριστεί «Γαλάζια Πόλη» και να μετατραπεί σε περιφερειακό κέντρο Εκπαίδευσης, Έρευνας και Καινοτομίας για την Γαλάζια Οικονομία.

Ο κ.Βύρας τόνισε, επίσης, τη σημασία και τον ρόλο του Κέντρου Αριστείας στην αναζωογόνηση του οικοσυστήματος έρευνας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στην Κύπρο.

Από την πλευρά της, η υφυπουργός Ναυτιλίας Νατάσα Πηλείδου, τόνισε ότι η δημιουργία αυτού του κέντρου, θα συμβάλλει στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, μέσα από την προώθηση στενότερης συνεργασίας και στην ανάπτυξη συνεργειών, μεταξύ της ναυτιλιακής βιομηχανίας και της ακαδημαϊκής κοινότητας σε παγκόσμιο επίπεδο, λέγοντας ότι το έργο θα έχει πολλαπλά αναπτυξιακά οφέλη για την Κύπρο.

Ο δημοτικός μηχανικός Λάρνακας και συντονιστής του προγράμματος Maritec-X Ανδρέας Καρακατσάνη,ς παρουσίασε το σχέδιο για τη δημιουργία του Cyprus Marine and Maritime Institute, εξηγώντας το όραμα και τους στόχους του Κέντρου, τα πεδία δραστηριοτήτων του και τους τομείς στους οποίους θα αναπτύξει εμπειρογνωμοσύνη. Παρέθεσε, δε, χρονοδιάγραμμα, βάσει του οποίου το Κέντρο αναμένεται να επιτύχει πλήρη αειφορία μέχρι τα τέλη του 2024.

Όπως ανέφερε, τα οφέλη άρχισαν ήδη να φαίνονται, αφού αρκετές οντότητες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να εγκατασταθούν στην περιοχή Μακένζι.

Η περιοχή (αγοράστηκε από τον κηδεμόνα Τ/Κυπριακών περιουσιών) έχει κριθεί ως ιδανική με γεωγραφικούς όρους, αφού το τεμάχιο είναι δίπλα στη θάλασσα και παρέχει, μεταξύ άλλων, τέλεια πρόσβαση στο αεροδρόμιο και το λιμάνι Λάρνακας. Βασικοί πυλώνες του Ινστιτούτου θα είναι ο Κόμβος Επιχειρηματικότητας, το Κέντρο Καινοτομίας Προϊόντων και τα Τεχνολογικά Εργαστήρια

 

 

 

 

Send this to a friend