Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η ΣΚΑΛΙΩΤΙΣΣΑ Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Ξεκάθαρη προειδοποίηση Ανδρέα Βύρα προς τον Σύνδεσμο Ναυτικών Πρακτόρων και τους υπόλοιπους χρήστες του λιμανιού Λάρνακας, πως εάν οι ενέργειές τους αποδειχθούν ζημιογόνες για την προώθηση του μεγαλεπήβολου έργου της ενιαίας ανάπτυξης λιμανιού και μαρίνας από ξένο επενδυτή, τότε θα βρουν μπροστά τους τον δήμο της πόλης.

Κληθείς να σχολιάσει σε χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη την προσφυγή των Ναυτικών Πρακτόρων σε σχέση με τις ενέργειες που γίνονται ώστε να δοθεί το λιμάνι σ’ επενδυτή, ο Δήμαρχος Λάρνακας ξεκαθάρισε ότι ο δήμος θα είναι σύμμαχος για τα δίκαια αιτήματα των χρηστών του λιμανιού.

Έκανε, ωστόσο, λόγο για… μεγάλα συμφέροντα ορισμένων εταιρειών που στόχο έχουν να ναυαγήσει τ’ όλο project. «Θα μας βρουν μπροστά τους. Δεν μπορεί τα συμφέροντα κάποιων εταιρειών, οι οποίες δεν επιθυμούν να διαταραχθούν τα υφιστάμενα οικονομικά τους συμφέροντα, να είναι πάνω από τα συμφέροντα μιας ολόκληρης πόλης», είπε με νόημα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει ο δήμαρχος, μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή (26/7) η ισραηλινή κοινοπραξία, που ενδιαφέρθηκε για ν’ αναλάβει το έργο της ενιαίας ανάπτυξης λιμανιού – μαρίνας, θα έχει υποβάλει στο αρμόδιο υπουργείο την τελική της προσφορά. Θ’ ακολουθήσει παρουσίαση και αξιολόγηση της προσφοράς και από κει και πέρα είναι θέμα της κυβέρνησης αν θα προχωρήσει ή όχι η διαδικασία.

Σύμφωνα πάντα με την ενημέρωση του Δήμου Λάρνακας, οι Ισραηλινοί σκοπεύουν να επενδύσουν, σταδιακά, ένα ποσό της τάξης του ενός δισεκατομμυρίου, 200 εκατομμυρίων ευρώ για την ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας και στα σχέδιά τους περιλαμβάνονται διάφορες αναπτύξεις για τουριστική κι εμπορική χρήση του λιμανιού. «Η ενημέρωση που έχουμε είναι ότι η διαδικασία προχωρεί κανονικά και ότι ο ενδιαφερόμενος επενδυτής δεν έχει υπαναχωρήσει.

Εφόσον, τελικά, εξασφαλίσει το έργο, θα παραχωρήσει δημοσιογραφική διάσκεψη για να δώσει λεπτομέρειες αναφορικά με το τι σχεδιάζει να κάνει στους χώρους του λιμανιού και της μαρίνας. Θεωρούμε πως αυτό το έργο, εάν τελικά γίνει, θ’ αποδειχθεί καταλυτικής σημασίας για την ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής γύρω από τον κυκλικό κόμβο του λιμανιού», σημείωσε ο Α. Βύρας, ο οποίος επανέλαβε πως στα σχέδια του επενδυτή δεν συμπεριλαμβάνεται η φύλαξη χημικών ή λάσπης από εταιρείες υδρογονανθράκων.

 

Θετικότατη εξέλιξη για το Δήμο Λάρνακας θεωρείται η έγκριση από το Τμήμα Αρχαιοτήτων σχετικά με την προγραμματισμένη ανάπλαση του τεμένους Ζουχουρί, στο κέντρο της πόλης.

Ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας δήλωσε ότι πλέον μπορούν να γίνουν συγκεκριμένα πλάνα για αξιοποίηση του ιστορικού αυτού χώρου, αφού το έργο θεωρείται ώριμο.

Όπως είπε, τα κατασκευαστικά σχέδια έχουν ολοκληρωθεί και τη δεδομένη στιγμή ετοιμάζονται τα έγγραφα των προσφορών. Εκφράζεται η ελπίδα πως μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο θα προκηρυχθούν οι προσφορές για τα κατασκευαστικά έργα, οπόταν οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν την άνοιξη του 2020 και να ολοκληρωθούν περί τα τέλη του 2021.

Τα σχέδια περιλαμβάνουν ανάπλαση της εσωτερικής αυλής του τεμένους, δημιουργία πλατείας, καταστημάτων, καφεστιατορίου, εγκατάσταση στεγάστρου κ.α. Πρόκειται για το έκτο έργο που θα εκτελεστεί στο κέντρο της Λάρνακας με χρήματα από τα διαθρωτικά ταμεία της Ε.Ε., μετά την ανέγερση της δημοτικής αγοράς, την ανάπλαση του κοινοτικού κέντρου και της λέσχης Λάρνακας, την αναβάθμιση του δημοτικού κήπου και την διαμόρφωση δρόμων για τα ΑμεΑ, συνολικού κόστους περίπου 20 εκατομμυρίων ευρώ.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο Α. Βύρας ανακοίνωσε ότι μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αναμένεται να προκηρυχθούν οι προσφορές για πλήρη αναβάθμιση του Παττίχειου Αμφιθεάτρου. Στα σχέδια περιλαμβάνονται ποδηλατόδρομος, πεζόδρομος, παιδότοπος και καφετέρια. Το κόστος του έργου θα πλησιάσει τα τρία εκατομμύρια ευρώ.

 

Επιστολές προς τους αρμόδιους υπουργούς απέστειλε ο Δήμος Λάρνακας, απαιτώντας όπως τα εμπόδια που έχουν προκύψει αναφορικά με την μετακίνηση των εταιρειών υγραερίου στο Βασιλικό να έχουν ξεκαθαρίσει τελεσίδικα εντός των επόμενων δύο εβδομάδων. Τα δύο σοβαρότερα προβλήματα που προέκυψαν κατά την τελευταία συνεδρία της Διυπουργικής Επιτροπής για το θέμα της μετακίνησης των επικίνδυνων εγκαταστάσεων, αφορούν την μεταβατική λύση για την εταιρεία «Πετρολίνα», κατά πόσο δηλαδή θα μπορεί να χρησιμοποιεί τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις του λιμανιού Βασιλικού μέχρι να κατασκευάσει δικό της αγκυροβόλιο, και η απόρριψη του αιτήματος για άδεια οικοδομής της κοινοπραξίας εταιρειών υγραερίου για ανέγερση δεξαμενών στο Βασιλικό με το αιτιολογικό ότι επηρεάζονται οι ζώνες «Σεβέζο».

Ο Δήμος Λάρνακας ζητά άμεση διευθέτηση των δύο ζητημάτων, έτσι ώστε να μην επηρεαστούν τα χρονοδιαγράμματα μετακίνησης που έθεσε η κυβέρνηση (μέχρι το τέλος του 2020). Κι ενώ στη Λάρνακα οι υφιστάμενες οχληρές εγκαταστάσεις γκαζιού και υγρών καυσίμων είναι στο επίκεντρο της πόλης με ξεκάθαρη παραβίαση των ζωνών «Σεβέζο», το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας θέτει θέμα ασφάλειας των κοινοτήτων γύρω από το Βασιλικό, υποστηρίζοντας ότι η κοινοπραξία εταιρειών υγραερίου δεν έπραξε όσα συμφωνήθηκαν και προχωρεί στον σχεδιασμό δεξαμενών με μεγαλύτερη χωρητικότητα, γεγονός που αυξάνει τους δείκτες επικινδυνότητας στις γειτονικές κοινότητες. Θέση, ωστόσο, με την οποία η κοινοπραξία διαφωνεί κάθετα.

Επίσης, πρόβλημα προκύπτει και από τη θέση της Αρχής Λιμένων (ιδιοκτήτρια του λιμανιού Βασιλικού), ότι η Πετρολίνα, η οποία ήδη έχει εξασφαλίσει άδεια για δημιουργία δικού της αγκυροβολίου στην περιοχή, δεν θα μπορεί να εξυπηρετείται προσωρινά από τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις του λιμανιού Βασιλικού και ότι θα πρέπει να εξεύρει άλλη λύση. Θέση με την οποία η Πετρολίνα, επίσης, διαφωνεί. «Θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το συντομότερο ποιος έχει δίκαιο και ποιος όχι σ’ αυτά τα ζητήματα. Και θα πρέπει, επιτέλους, να ερμηνευτεί σωστά η οδηγία Σεβέζο.

Στη Λάρνακα, οι επικίνδυνες εγκαταστάσεις είναι στο επίκεντρο της πόλης. Αυτό να μην το ξεχνούν ορισμένοι. Γι’ αυτό και θα αποστείλουμε επιστολές προς τους αρμόδιους υπουργούς, ζητώντας όπως εντός 15 ημερών να ξεκαθαρίσουν τα θέματα. Ζητούμε ξεκάθαρη απάντηση», ανέφερε ο κ.Βύρας, ο οποίος εξέφρασε φόβους και ανησυχίες πως σε περίπτωση που τελικά απαιτηθεί να υποβληθούν νέα σχέδια, τότε το χρονοδιάγραμμα μετακίνηση των εγκαταστάσεων υγραερίου ενδεχομένως να καθυστερήσει μέχρι κι ένα χρόνο…

Επένδυσαν εκατομμύρια

————————————

Αναφορικά με την μετακίνηση των εγκαταστάσεων υγραερίου στο Βασιλικό, ο Ανδρέας Βύρας υπενθύμισε πως ήδη οι εταιρείες έχουν επενδύσει πολλά εκατομμύρια για τις νέες εγκαταστάσεις (μόνο η Πετρολίνα γύρω στα 80 εκατομμύρια) και ότι δεν συμφέρει σε κανέναν η καθυστέρηση στην υλοποίηση των χρονοδιαγραμμάτων μετακόμισης. «Δεν μπορώ να μιλήσω για… αλλότρια συμφέροντα. Και οι εταιρείες ανησυχούν γι’ αυτά τα προσκόμματα και για πιθανές καθυστερήσεις. Πιστεύω πως αν λυθεί το θέμα Σεβέζο, υπάρχουν ελπίδες να υλοποιηθεί το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα μετακίνησης για το υγραέριο», κατέληξε ο Δήμαρχος Λάρνακας, ο οποίος παράλληλα εξέφρασε την αισιοδοξία του πως τους πρώτους μήνες του 2020 θα έχει ολοκληρωθεί η μετακίνηση των υγρών καυσίμων στο Βασιλικό.

 

 

Ο Δήμος Αθηένου ανακοινώνει ότι η κηδεία του μεγάλου και διαχρονικού ευεργέτη της Αθηένου και μεγάλου υποστηρικτή των Εθνικών Θεμάτων Νίκου Μουγιάρη, που απεβίωσε στη Νέα Υόρκη, θα πραγματοποιηθεί σήμερα 25 Αυγούστου 2019 και ώρα 11:00 π.μ. Η εξόδιος ακολουθία θα πραγματοποιηθεί στην Εκκλησία Παναγίας Χρυσελεούσης στην Αθηένου.

Ο Δήμος καλεί όσους τιμούν το μεγάλο αυτό τέκνο της Αθηένου να παραστούν.

Η ταφή θα γίνει στο Κοιμητήριο Αθηένου σε οικογενειακό τάφο.

Θα ακολουθήσει καφές στο Κωνσταντινελένειον Κέντρο Ενηλίκων  Αθηένου.

 

Ο Δήμος Λάρνακας κατανοώντας τα προβλήματα που δημιουργούνται κατά την εξυπηρέτηση του κοινού από τα Κεντρικά Γραφεία επί της Λεωφόρου Αθηνών, ειδικότερα σε ώρες αιχμής, προβαίνει σε ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα για διευκόλυνση των δημοτών.

Εντός του τρέχοντος έτους, θα λειτουργήσει το Κέντρο Εξυπηρέτησης Δημότη Λάρνακας επί της  οδού Ανδρέα Μιαούλη, πάροδο Λεωφόρου Μακαρίου Γ’ (πρώην Κεντρικά Γραφεία Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λάρνακας, πλησίον e- shop).

Στο εν λόγω Κέντρο θα γίνεται εξυπηρέτηση των δημοτών για αποπληρωμή:

Δημοτικών Φορολογιών

       Εξωδίκων Προστίμων Τροχονομίας Δήμου Λάρνακας

       Αδειών Πώλησης/ Διατήρησης Υποστατικού Οινοπνευματωδών Ποτών

       Αδεία Πλανοδιοπώλησης

       Αδεία Κατοχής Σκύλων

       Έκδοση Υγειονομικών Πιστοποιητικών

Άδεια Λειτουργίας Δημοσίας Κολυμβητικής  Δεξαμενής

Η ενέργεια αυτή αποσκοπεί στην επίλυση μέρους του κυκλοφοριακού προβλήματος της πόλης και ειδικότερα της αποσυμφόρησης του προβλήματος εξεύρεσης χώρου στάθμευσης, αφού πλησίον του Κέντρου Εξυπηρέτησης υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι στάθμευσης.

 

 

 

Send this to a friend